Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer zakončil kariéru prohrou ve čtyřhře. Udělal bych vše stejně, řekl dojatě

Bývalý první tenista světa a dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer se při rozlučce s kariérou vítězné tečky nedočkal. Jednačtyřicetiletý Švýcar prohrál v posledním duelu po boku Španěla Rafaela Nadala čtyřhru na Laver Cupu s americkou dvojicí Jack Sock, Frances Tiafoe 6:4, 6:7, 9:11.

Roger Federer při posledním utkání kariéry
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Antoine Couvercelle

Tým Evropy hraje po úvodním dnu s výběrem světa nerozhodně 2:2. Bod pro výběr kapitána Johna McEnroea získal ve dvouhře australský debutant Alex de Minaur. Za Evropany uspěli Nor Casper Ruud a Řek Stefanos Tsitsipas.

"Byla to perfektní cesta. Udělal bych na ní všechno stejně. Dneska mi to přišlo jako oslava. Přesně tak jsem to chtěl," řekl na kurtu Federer, který se bezprostředně po konci utkání objal s Nadalem. Při rozhovoru se neubránil slzám, stejně jako na lavičce jeho španělský spoluhráč. Dojetí neskrývali ani ostatní aktéři a diváci.

"I když je tenis individuální sport, měl jsem u sebe vždycky tým, který cestoval se mnou. Bylo to s nimi úžasné. Díky všem, kteří mi tolik let pomáhali," doplnil Federer, jenž si poté vychutnal oslavného hobla.

Osminásobný wimbledonský šampion Federer oznámil rozhodnutí ukončit kariéru během londýnského turnaje minulý týden. Rodáka z Basileje limitovalo v posledních letech zranění kolena. Naposledy odehrál soutěžní zápas vloni ve Wimbledonu.

Jednačtyřicetiletý fenomén má na kontě 103 turnajových titulů a dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal se Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále dvouhry na domácího Andyho Murrayho. Vedle osmi titulů z Wimbledonu vyhrál šestkrát Australian Open, pětkrát dominoval na US Open a jednou ovládl Roland Garros.

Federer s Nadalem se při nástupu do zaplněné O2 areny v Londýně dočkali hlasitých ovací. Utkání sledovaly tenisové ikony, ale například i herec Hugh Grant nebo spisovatelka J. K. Rowlingová. "Dělal jsem to už tisíckrát, ale tentokrát je to jiné. Díky všem, co přijdete," napsal o přípravách před zápasem na Twitteru Federer.

V úvodu prvního setu trefil Švýcar míček skrz mezeru v rohu sítě, což způsobilo úsměvné reakce. Oba týmy si držely servis až do stavu 5:4, kdy Evropané prolomili servis Tiafoea a získali první set. "Je to krásné sledovat vše až do posledního zápasu. Parádní způsob, jak ukončit kariéru. Díky, Rogere Federere," napsala na sociální sítě Petra Kvitová.

Ve druhém setu získali Američané brzy brejk, v šesté hře ale tým "Fedal" vývoj vyrovnal. Evropané srovnali po reklamovaném dvojdoteku Tiafoea. Za stavu 5:5 odvrátili Nadal s Federerem šest brejkbolů a set dospěl do zkrácené hry. V ní zvítězili Američané 7:2 a vynutili si super tie-break.

Federer v něm dostal šanci zakončit kariéru triumfem. Za stavu 9:8 servíroval na vítězství v zápase, Tiafoe ale mečbol odvrátil a poté dalším úderem zajistil stejnou možnost Američanům. Po dvou hodinách a šestnácti minutách zakončil duel Sock vítězným prohozem. Konec Federerovy kariéry nastal 25 minut po londýnské půlnoci.

Před vrcholem večera druhý tenista světa Ruud zdolal v úvodní dvouhře Socka za hodinu a devětačtyřicet minut 6:4, 5:7, 10:7. Tsitsipas poté předčil Argentince Diega Schwartzmana jednoznačně 6:2, 6:1. Duel narušil v londýnské O2 areně před startem druhého setu ekologický aktivista, který pronikl na hrací plochu, zapálil zde oheň a strčil do něj pravou ruku.

První bod výběru světa zajistil debutant De Minaur, jenž otočil utkání s domácím Andym Murraym a po dvou a půl hodinách vyhrál 5:7, 6:3, 10:7. Tým kapitána McEnroea usiluje o historicky první triumf v Laver Cupu. Dosud vyhráli čtyřikrát Evropané, naposledy uspěli v Bostonu jasně 14:1.

Tenisový Laver Cup v Londýně:

Výběr Evropy - Výběr světa 2:2

Ruud - Sock 6:4, 5:7, 10:7, Tsitsipas - Schwartzman 6:2, 6:1, Murray - De Minaur 7:5, 3:6, 7:10, Federer, Nadal - Tiafoe, Sock 6:4, 6:7 (2:7), 9:11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články