Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kvitová živí naději, Šarapovovou porazila 2:0

Singapur - Petra Kvitová se udržela na Turnaji mistryň ve hře o semifinále. Wimbledonská vítězka v Singapuru předvedla oproti úvodnímu duelu skvělý výkon, porazila světovou dvojku Rusku Marii Šarapovovou 6:3, 6:2 a v Bílé skupině tak má na kontě výhru a porážku. V pátek bude hrát s Caroline Wozniackou, která si po výhře nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou 7:5 a 6:3 připsala už druhé vítězství. Zápas jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Petra Kvitová
zdroj: AFP autor: Roslan Rahman

První semifinalistkou turnaje je z Červené skupiny Rumunka Simona Halepová bez ohledu na její páteční zápas se Srbkou Anou Ivanovičovou. Rozhodla o tom výhra světové jedničky Sereny Williamsové nad Eugenií Bouchardovou z Kanady dvakrát 6:1. I Williamsová je blízko postupu. Připravit o semifinále by ji mohlo dvousetové vítězství Ivanovičové nad Halepovou, po kterém by se porovnával poměr získaných her Američanky a Srbky.

Jistotu postupu dá Kvitové dvousetová výhra nad Wozniackou, a pokud vyhraje 2:1, musí doufat ve vítězství Šarapovové nad Radwaňskou. Při prohře s Wozniackou postoupí jen v případě, že získá set a Šarapovová porazí Radwaňskou 2:0. Zápas Kvitové s Wozniackou se v pátek bude hrát jako druhý v pořadí, a tak už česká tenistka bude vědět, jak musí zápas dopadnout, aby splnila cíl v podobě postupu do semifinále. 

Petra Kvitová: "Ani jsem nevěděla, kolik to ve druhém setu je, jen že vedu. S Marií se musí hrát pořád, protože ona to začne pálit, jako to začala, a klidně se vrátí do utkání. Tohle jsem věděla, že musím dodržet."

"Navzdory první prohře jsem se dnes cítila dobře a jsem ráda, že jsem vyhrála druhý zápas a jsem tady pořád ve hře o semifinále," řekla Kvitová, která porazila Šarapovovou v celém utkání poprvé od finále ve Wimbledonu v roce 2011. "Už nedávno v Pekingu jsem proti Marii hrála dobře a tušila, jak na ni vyzrát, ale prohrála jsem. Teď nejspíš přišel čas ji konečně porazit."

Kvitová v úterý podlehla po nevýrazném výkonu Radwaňské a i proti Šarapovové začala nervózně. Při svém podání prohrávala 0:40 a při třetím brejkbolu udělala dvojchybu. Za stavu 0:2 to s ní nevypadalo dobře, ale potom ukázala bojovnost a rozehrála se. Začala dobře returnovat, pomáhala si servisem, v ostrých výměnách si připravovala útoky a zahrávala vítězné míče. Díky tomu získala pět her v řadě a vývoj zápasu otočila. Ve zbytku duelu už prohrála pouze dva gamy.

Vedle tradičně agresivní hry ukázala Kvitová i dobrou obranu a působila soustředěně a sebejistě. Ve druhém setu Češka rychle vedla 3:0, pak odvrátila dva brejkboly a nepustila Rusku zpět do setu. Za stavu 5:0 přišla o podání a pak nevyužila dva mečboly při servisu Šarapovové. "Chceš být první, která do toho mázne. Neboj se a pojď si pro to," burcoval kouč David Kotyza před další hrou svoji svěřenkyni. Ta sice nehrála Rusce do bekhendu, jak radil kouč, ale servis si udržela a zápas ukončila.

Caroline Wozniacká
zdroj: ČTK/AP

Kvitová teď čelit Wozniacké, která vrátí nespočet míčů a proti níž Šarapovová v třísetové bitvě pohořela kvůli 76 nevynuceným chybám. S Wozniackou má Kvitová vyrovnanou bilanci 4:4, naposledy spolu hrály loni. Na Turnaji mistryň se s Wozniackou střetla v roce 2011 a tehdejší světovou jedničku porazila.

Wozniacká i proti Radwaňské předvedla skvělý pohyb a téměř bezchybnou hru. V prvním setu sice dvakrát doháněla ztrátu podání, ale v koncovce byla Dánka jistější a ovládla i druhý set. "Byl to zápas plný dlouhých výměn, skvělých úderů a jsem ráda, že jsem ho zvládla. Jsem připravena na vše, běhat tady od rána do večera," řekla Wozniacká.

Zdroj
ČTK, ČT sport, iDNES, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články