Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kvitová: Wimbledon už mám dvakrát, chtěla bych i jiný grandslam

Praha - Petra Kvitová má za sebou druhý nejlepší rok v kariéře. Podruhé vyhrála slavný Wimbledon, pomohla tenistkám k dalšímu triumfu ve Fed Cupu a v žebříčku dvouhry se posunula na čtvrté místo. Především si čtyřiadvacetiletá Kvitová přeje, aby jí vydrželo zdraví. "A mimo to bych si přála, aby mi zůstala chuť, kterou do tenisu mám. S tím už by snad i nějakej lepší výsledek byl," doplnila s úsměvem.

Petra Kvitová dostává cenu Zlatý kanár od Heleny Sukové
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Lépe než letos hrála Kvitová před třemi lety, kdy vedle Wimbledonu a Fed Cupu ovládla navíc i Turnaj mistryň. "Ten se letos nepovedl, ale doufám, že není všem dnům konec a jednou ještě nějaká taková úspěšná sezona bude," řekla před vyhlášením ankety Sportovec roku.

Na prahu nové sezony doufá, že ji začne lépe než tu končící. Především ale myslí na mety nejvyšší. "Ráda bych to trochu zvedla a přidala nějaký grandslamový titul. Ale víme, jak je to těžké. Po tom prvním mi to dlouho trvalo a doufám, že nebudu muset tak dlouho čekat," řekla vítězka na trávě v All England Clubu z let 2011 a 2014.

Ve Wimbledonu by ráda uspěla znovu, ale netají se, že by chtěla zvednout trofej třeba i v Melbourne, Paříži nebo v New Yorku. "Wimbledon mám hodně ráda a cítím se tam dobře. Mám ho ale už dvakrát a ráda bych jinej," řekla tenistka.

Pokud by zazářila už v lednu na Australian Open, teoreticky by mohla pomýšlet na útok na pozici světové jedničky. "V hlavě to nemám, naštěstí. Musím říct, že v tomhle je to asi lepší," řekla Kvitová. "To číslo se odvíjí od toho, jaké jsou výsledky v letošní sezoně, a já se spíš upínám na hru a na výsledky, potom přijde to číslo. Pro mě je asi víc grandslam než být světovou jedničkou," poznamenala Kvitová.

Na druhou stranu připustila, že ji pozice světové jedničky láká více než jindy. "Grandslam už mám a nějaký jiný cíl by to chtělo," usmála se a dodala: "Doufám, že jednoho dne by se to mohlo povést. Netuším kdy a nechci odhadovat."

Hodně si slibuje od nového fyzioterapeuta, Němce Alexe Stobera. Cítí, že by se díky jeho metodám mohla posunout dál. "Když na tom budu lépe fyzicky, tak snad budu produkovat jinej a lepší tenis," řekl obecně. Konkrétně myslela třeba podání. "Už se trochu zlepšilo, ale pořád tam jsou rezervy. S fyzičkou je to hodně spojené, tak doufám, že nebudu hrát na tolik risku a bude to v pohodě," řekla.

Zlepšená mentální příprava

Po letech spolupráce s Michalem Šafářem sice nechtěla specifikovat, jakou změnou prošla po psychické stránce, ale poukázala alespoň na lepší dýchání. "Už se automatizovalo. Uvolňuje mě to od nervů, což mi pomohlo," podotkla.

O její odolnosti vypovídá právě letošní rok. Nezačala ho dobře, ale postupně se zvedla a ve druhé půlce hrála výtečně. "Naučila jsem se, že když to nejde, tak se prostě musí vstát a znovu trénovat a jít makat, protože jenom to může člověka vyhodit zpátky nahoru. To je asi to nejdůležitější, protože začátek sezony byl hodně špatný. A z toho se odrazit nahoru bylo také hodně těžké a posílilo mě to," uvedla.

Vánoce stráví Kvitová částečně doma s rodinou ve Fulneku a částečně v Prostějově s přítelem, hokejistou Radkem Meindlem. "Dárky nečekám. Ježíškovi jsem nepsala, tak uvidím, jestli jsem byla hodná a vůbec něco dostanu," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články