Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvitová vystavila Šafářové stopku a zahraje si finále Wimbledonu

Londýn – Obrovská radost Petry Kvitové na straně jedné, zklamání a konec nadějí Lucie Šafářové na straně druhé. Obhájkyně wimbledonského triumfu z roku 2011 ukončila báječnou jízdu své spoluhráčky z fedcupového týmu londýnským grandslamem, sama se ale může chystat na finále a k opakování největšího životního úspěchu už jí chybí jediný krůček. O osudu utkání rozhodla mimořádně vyrovnaná první sada, kterou Kvitová získala až v tie-breaku. Vítězstvím v prvním setu posilněná Kvitová pak již dovedla utkání do vítězného konce a zvítězila 7:6 a 6:1. Utkání jsme sledovali prostřednictvím on-line textové reportáže.

Petra Kvitová s Lucií Šafářovou
zdroj: ČTK/AP

Soupeřkou Kvitové v sobotním finále bude dvacetiletá Kanaďanka Eugenie Bouchardová, ktera porazila v semifinále třetí hráčku světa Simonu Halepovou z Rumunska 7:6, 6:2 a poprvé v kariéře postoupila do finále grandslamového turnaje.

"Jsem plná emocí ze zápasu, ale jsem nadšená, že zase budu ve finále. Vím, jaký je to pocit držet trofej, a udělám vše, abych to dokázala znovu," řekla Kvitová cestou z kurtu. Kvitová je čtvrtou českou rodačkou po Martině Navrátilové, Haně Mandlíkové a Janě Novotné, která se dostala do finále Wimbledonu víckrát než jednou.

Utkání s Šafářovou, premiantkou v grandslamovém semifinále, mělo podle očekávání nervózní úvod. Kvitová hned získala brejk a vedla 2:0, ale pak sama podání ztratila a od stavu 2:2 si obě české hráčky držely servis. Při ranách Kvitové občas publikum na centrkurtu jen zahučelo obdivem. Jindy slyšela silný potlesk po vítězném míči Šafářová. Souboj kamarádek byl znát a Kvitová, která sama na sebe jindy hlasitě křičí "Pojď!", to v prvním setu říkala jen decentně.

"Lucka tady hrála svůj nejlepší tenis v životě. Opravdu si zasloužila být v semifinále a upřímně si myslím, že první set jsem byla horší hráčkou na kurtu," ocenila Kvitová Šafářovou. "První set byl naprosto vyrovnaný. Obě jsme byly nervózní. Věděly jsme, co od sebe můžeme čekat, a já byla tou šťastnější. Jsem ráda, že mi fungoval servis. To byl asi klíč k vítězství," uvažovala česká jednička.

Vyrovnaný úvodní set rozhodla Kvitová v tie-breaku, ve kterém byla přesnější a jistější, zatímco Šafářová udělala o chybu více. Do druhého setu vstoupila Kvitová očividně uklidněná a s větším elánem. Hru zcela ovládla a rychle vedla 3:0. Za stavu 3:1 odvrátila brejkbol a pak už jistě dokráčela za výhrou a do finále.

"Je to skvělé, ale těžko se mi zápas popisuje, protože to bylo těžké. Známe se dobře na kurtu i mimo něj a nebylo to snadné," řekla čtyřiadvacetiletá Kvitová. Šafářovou porazila i v šestém vzájemném utkání na okruhu WTA a v pátém letošním. "Ke konci už Lucka nehrála tak agresivně jako na začátku. Ve druhém setu už jsem byla agresivnější já, dostávala jsem se jako první ve výměnách nahoru," řekla Kvitová.

"První set jsem ztratila v trošičku smolným tie-breaku a to Petru nakoplo. Mě to mrzelo, že se nepovedl. Ona dobře začala druhý set, brejkla mě a těžko se mi vracelo do zápasu, protože ona byla vyhecovaná a šla do toho," řekla Šafářová. "Výborně servírovala a nedala mi vyloženě šanci proměnit další šanci," dodala.

Kvitová hrála s Bouchardovou pouze jednou

Bouchardová, vítězka wimbledonské juniorky z roku 2012, oplatila Halepové porážku z jediného předchozího vzájemného zápasu v Indian Wells a poprvé v kariéře postoupila do finále grandslamového turnaje. Na letošním Australian Open i na Roland Garros vždy v semifinále ztroskotala.

Halepová, jež na French Open došla až do finále, ztratila vyrovnaný úvodní set v tie-breaku a i ve druhém setu se zdálo, že duel bude kopírovat vývoj předchozího derby českých tenistek. Bouchardová mohla zápas ukončit v sedmé hře při podání soupeřky, dvaadvacetiletá Rumunka ale odvrátila tři mečboly a vynutila si další game. V něm Kanaďanka promarnila další dva mečboly, než svůj šestý proměnila.

Eugenie Bouchardová

Jediný vzájemný zápas s Bouchardovou vloni v Torontu Kvitová vyhrála. "Zrovna se drala nahoru. Je velmi dobrá, talentovaná hráčka. Vypadá to, že si hodně věří. Velmi dobře se pohybuje. Od základní lajny tluče do míčů hodně agresivně," řekla Kvitová. Na finále měla jasný plán. "Pro mě to bude jako vždycky: hrát agresivně, jít si pro vítězné míče, držet si servis a čekat na šanci," řekla.

Bouchardová, vítězka wimbledonské juniorky z roku 2012, očekává s Kvitovou svůj nejtěžší zápas v turnaji. "Když Petra Wimbledon vyhrála, byla jsem juniorkou a pamatuji si, že hrála skvělý tenis, ale byla překvapením," řekla Kanaďanka. "Teď budeme stát proti sobě a já musím spoléhat na své zbraně. Ona se na trávě cítí výborně, má nebezpečné údery, na což se musím připravit," dodala.

Díky postupu do finále se Kvitová posune z šestého místa ve světovém žebříčku výše, ale i v případě vítězství bude nejlépe čtvrtá. Šafářová si za postup do semifinále vyrovná žebříčkové maximum a bude stejně jako předloni na 17. místě světa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články