Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová vydřela výhru nad Suárezovou ve třech setech

Melbourne - Tenistka Petra Kvitová postoupila na grandslamovém Australian Open s problémy do třetího kola. Wimbledonská vítězka hodně chybovala, ale Španělku Carlu Suárezovou nakonec porazila 6:2, 2:6 a 6:4. O osmifinále bude Kvitová, která se může po turnaji stát světovou jedničkou, hrát s Ruskou Marií Kirilenkovou. Se 27. nasazenou hráčkou má
sice negativní zápasovou bilanci 1:2, nicméně poslední vzájemný duel v listopadovém finále Fed Cupu vyhrála hladce 6:2, 6:2. Se soutěží v Melbourne se rozloučily další dvě české hráčky. Lucie Hradecká prohrála s Ruskou Věrou Zvonarevovou 1:6 a 6:7 a Barbora Záhlavová-Strýcová podlehla favorizované americké tenistce Sereně Williamsové 0:6 a 4:6.

Petra Kvitová na Australian Open
zdroj: ČTK/AP

"Začátek byl v pohodě, ale pak jsem udělala, mnoho, mnoho a mnoho chyb. Chyby jsou součástí mé hry, ale tohle bylo moc. Jsem ráda, že jsem to ve třetím setu zvládla a otočila, protože to nebylo vůbec lehké," oddechla si Kvitová na kurtu. Češka udělala v utkání vysoký počet 48 chyb a nastřílela 31 vítězných míčů.

"Tyto zápasy mně na druhou stranu pomáhají. Říká se, že když takovéto utkání vyhrajete, můžete jít hodně daleko. Tak to musím zaklepat," uvedla po zápase Kvitová. "Trochu jsem taky doufala, že soupeřka nemůže hrát celý zápas na hranici rizika, bez toho, aby neudělala chyby. Což se také potvrdilo," prohlásila. "Měla jsem těžké okamžiky. Když se podíváte na negativní skóre, určitě to není příjemné."

Wimbledonská vítězka Kvitová v prvním setu využívala slabšího druhého servisu Španělky. Returny ji tlačila do obrany a dva brejky k zisku sady stačily. Ve výměnách ale byla nepřesná, nepohybovala se nejlépe, což se projevilo ve druhém setu. Dvakrát přišla o podání, podruhé dokonce čistou hrou a set ztratila 2:6. Suárezová se rozehrála a byla nebezpečná jednoručným bekhendem. "Hrála dobře, skoro nekazila a měnila rytmus. Musela jsem být soustředěná," řekla Kvitová. Na začátku rozhodující sady měla Kvitová na kontě už 35 chyb. Netypicky se dostávala do obrany a tempo výměn diktovala Španělka. Po třetí ztrátě podání prohrávala 0:2, ale trpělivostí i větším důrazem překvapení nepřipustila. Získala čtyři hry v řadě a zápas uzavřela po hodině a 50 minutách při prvním mečbolu.

Lucie Hradecká
zdroj: ČTK/AP

Šestadvacetiletá Hradecká na turnajovou i světovou sedmičku Zvonarevovou nestačila ani ve druhém vzájemném utkání a neúspěšně se snažila o premiérový postup do třetího kola grandslamu. "Určitě umím hrát lépe, nestála jsem za míčem, nešel mi servis," řekla Hradecká. "Chybí mi trocha zkušeností, přece jenom s hráčkami z desítky jsem tak často nehrála. Ale určitě je to zkušenost, která mi pomůže," dodala. Už postup do druhého kola znamenal pro Hradeckou, 51. hráčku světového žebříčku, osobní maximum na úvodním turnaji velké čtyřky. Do stejné fáze se dosud dostala jen dvakrát v Paříži na Roland Garros.

Serena Williamsová vyhrála pětistý zápas kariéry

Záhlavová-Strýcová s favorizovanou Serenou Williamsovou prohrála 0:6, 4:6. V utkání na centrálním melbournském kurtu Roda Lavera bývalá světová jednička Williamsová nedopustila překvapení a zůstala ve hře o svůj šestý titul na Australian Open. "V prvním setu jsem byla zbytečně moc nervózní, měla jsem ze soupeřky příliš velký respekt a zbytečně," zlobila se na sebe Záhlavová-Strýcová. "Měla jsem se držet plánu, čopovat a chodit na síť, ale místo toho jsem se s ní mlátila odzadu."

Barbora Záhlavová-Strýcová gratuluje Sereně Williamsové
zdroj: ČTK/AP

Serena Williamsová tak dosáhla pětistého vítězství v kariéře. Třináctinásobná grandslamová vítězka Williamsová má nyní bilanci 500 výher a 104 proher. "Skvělé," radovala se tenistka z dosažení milníku. Napodobila starší sestru Venus, která pěti set výher dosáhla už dávno (589:147). "Věděla jsem, že té hranice taky dosáhnu, protože dělám všechno jako ona," řekla Serena.

Bývalá světová jednička se hned zajímala, jestli už některá z tenistek dosáhla tisíce vítězných zápasů. "To bylo první, co jsem chtěla vědět," přitakala. Odpověď zněla ano, Martina Navrátilová zvítězila v 1442 zápasech a Chris Evertová v 1309. "Tak toho já nikdy nedosáhnu, to je úžasné," řekla Serena Williamsová. "Už jenom odehrát dalších pět set zápasů a ještě je vyhrát...," doplnila Američanka.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Bez problémů postoupil obhájce titulu Srb Novak Djokovič, který porazil 6:3, 6:2 a 6:1 Kolumbijce Santiaga Giralda. Sadu neztratil ani poražený finalista z posledních dvou ročníků Andy Murray z Británie a Francouze Edouarda Rogera-Vasselina zdolal 6:1, 6:4, 6:4. Naopak pět setů potřeboval pátý nasazený David Ferrer ze Španělska k tomu, aby zdolal Ryana Sweetinga z USA 6:7, 6:2, 3:6, 6:2 a 6:3.

Berdych bude hrát s Andersonem na třetím největším kurtu

Český tenista Tomáš Berdych odehraje páteční zápas třetího kola Australian Open proti Kevinu Andersonovi z JAR na kurtu pojmenovaném po Margaret Courtové. Na třetím největším dvorci Melbourne Parku absolvoval sedmý nasazený Berdych už své první utkání. Zápas s Andersonem přijde na řadu jako třetí v pořadí. O postup do osmifinále bude v noci na pátek bojovat také Iveta Benešová, jež v 1:00 SEČ otevře program kurtu číslo dvě duelem proti Rusce Nině Bratčikovové.

Páteční program Australian Open (začátky v 1:00 SEČ):

Rod Laver Arena: Nadal (2-Šp.) - Lacko (SR), Federer (3-Švýc.) - Karlovič (Chorv.), nejdříve v 9:00 Dolgopolov (13-Ukr.) - Tomic (Austr.), Li Na (5-Čína) - Medinaová (26-Šp.).

Hisense Arena: Azarenková (3-Běl.) - Barthelová (Něm.), Wozniacká (1-Dán.) - Niculescuová (31-Rum.), Isner (16-USA) - López (18-Šp.), nejdříve v 9:00 Clijstersová (11-Belg.) - Hantuchová (20-SR), Del Potro (11-Arg.) - Lu Jen-hsun (Tchaj-wan).

Margaret Court Arena: Bolelli, Fognini (14-It.) - Paes, Štěpánek (Indie/ČR), A. Radwaňská (8-Pol.) - Voskobojevová (Kaz.), Berdych (7-ČR) - Anderson (30-JAR), Jankovičová (13-Srb.) - McHaleová (USA).

Kurt č. 2: Bratčikovová (Rus.) - Benešová (ČR).

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jaroslava Plašila
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články