Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Kvitová vydřela třetí bod. Fed Cup patří po dvou letech znovu Češkám

Praha - Petra Kvitová po dlouhých třech setech porazila svou německou soupeřku Angelique Kerberovou a získala pro český tým rozhodující třetí bod. Češky tak stejně jako v roce 2011 a 2012 vyhrály prestižní Fed Cup. Kvitová zvítězila 7:6 (7:5), 4:6 a 6:4. Konečnou podobu výsledku finále dala čtyřhra, v níž Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou podlehly Sabine Lisické s Julií Görgesovou 4:6 a 3:6. Češky vyhrály finále 3:1.

Petra Kvitová v první sadě prohrávala už 2:5 poté, co jí soupeřka sebrala dvakrát podání. Zlepšila však svůj výkon, nedělala tolik laciných chyb a nakonec sadu dotáhla až do tie-breaku, v němž zvítězila těsně 7:5. Kdo však čekal, že se Kerberová psychicky sesype, mýlil se. Na začátku sice Kvitová rozdělovala vítězné míče a vedla 3:0, pak se však projevila únava z vyčerpávající bitvy prvního setu. Němka naopak hrála jistě a druhý set jí patřil 6:4.

Rozhodoval tak až třetí set, v němž Kvitová nezvládla začátek a znovu musela dotahovat. Srovnala však na stav 4:4, uhájila své podání a pak sbírala fiftýny v rozhodujícím gamu. Kvitová šla podávat na výhru, první fiftýn ztratila, pak ale uhrála tři míče za sebou. Mečbol si připravila dvanáctým esem v utkání, ale drama nekončilo. Nervy pracovaly, při prvním mečbolu udělala Kvitová dvojchybu a při druhém poslala míč do sítě. Vzápětí si forhendem připravila třetí, ale Kerberová porážku znovu odmítla. Až při čtvrtém mečbolu Kvitová zlomila odpor Němky, jejíž úder skončil v síti.

  • "Jsou to nepopsatelný pocity. Měla jsem slzy na krajíčku a je to neuvěřitelná radost, ale doufám, že to není poslední titul. Péťa ukázala, jak umí hrát velmi dobře srdcem, a jak to otočila, bylo neuvěřitelný. Hrála skvěle," řekla Lucie Šafářová.

Zápas trval bez tří minut tři hodiny a Kvitová v něm nastřílela 70 vítězných míčů. Poprvé v kariéře vybojovala vítězný bod ve finále. "Je jedno, kdo vyhraje poslední bod, ale jsem ráda, že jsem to dotáhla, a to je důležité. Zápas s Kerberovou mě stál hodně sil, byl opravdu super. Hrály jsme výborný tenis, byl to boj o každý míč. Je to speciální a děkuji fanouškům," řekla Kvitová.

Za rozhodnutého stavu se ještě hrála čtyřhra. Obnovený pár Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou podlehly Sabine Lisické s Julií Görgesovou 4:6, 3:6.

Tenistky vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru poosmé, z toho potřetí pro Česko. Navázaly na triumfy z let 1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem.

V letošním ročníku Češky vyhrály v prvním kole nad Španělskem v chladné Seville, kde se dohrávalo až v pondělí, a v Ostravě pak porazily Itálii. Na titulu se vedle finálové čtveřice podílely i Klára Koukalová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze:

ČR - Německo 3:1

Kvitová - Kerberová 7:6 (7:5), 4:6, 6:4, Hlaváčková, Hradecká - Görgesová, Lisická 4:6, 3:6. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články