Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kvitová v Eastbourne přejela Ostapenkovou a má letos první titul

Tenistka Petra Kvitová nemohla mít lepší generálku na Wimbledon. Ve finále travnatého turnaje v Eastbourne porazila obhájkyni titulu Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:3 a 6:2. Dvaatřicetiletá Češka získala první turnajový vavřín v sezoně a už 29. v kariéře. Mužkou část turnaje ovládl v americkém finále Taylor Fritz.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová těsně před Wimbledonem vyhrála v Eastbourne

Finále nenabídlo divákům velkou tenisovou podívanou. V prvním setu Kvitová zaskočila soupeřku a rychle vedla 3:0. Obhájkyně titulu Ostapenková se už nedokázala chytit, navíc vyrobila hned čtyři dvojchyby. Kvitová set ukončila za 35 minut poměrem 6:3.

Ve druhé sadě znovu přišel rychlý brejk české tenistky. Jako zásadní se ukázal čtvrtý gem, kdy se Lotyška za stavu 1:2 dostala k pěti brejkbolům. Kvitová ale dokázala situaci zachránit a vzápětí prolomila servis Ostapenkové a zvýšila na 4:1.

Zbytek zápasu už byl v režii 31. hráčky světa, na 5:1 posunula skóre za pomoci tří es. V dalším gemu se Lotyška dostala z jednoho mečbolu, ale při další šanci Kvitové poslala return do sítě. Česká tenistka zvládla finálový zápas za hodinu a osmnáct minut.

Kvitová se do finále v Eastbourne dostala podruhé v kariéře a po jedenácti letech. V roce 2011 zde podlehla ve třech setech Francouzce Marion Bartoliové. "Jsem ráda, že se to podařilo a máme konečně z této sezony nějakou trofej. Naposledy jsem zde ve finále prohrála, ale tentokrát jsem šťastnější. Byl to těžký zápas. Chci pogratulovat i Jeleně, která tu vedle dvouhry hraje také čtyřhru. Těší mě, že mohu hrát zase na trávě," řekla Kvitová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Z českých reprezentantek uspěly před Kvitovou v Eastbourne také Helena Suková a dvakrát Jana Novotná s Karolínou Plíškovou. Jedenáctkrát na turnaji zvítězila pod americkou vlajkou Martina Navrátilová.

"Je skvělé zavzpomínat na Janu. Odehrála tu skvělé zápasy stejně jako ve Wimbledonu. Martina rovněž. Jsem ráda, že jsem tu mohla sehrát takovýhle skvělý turnaj. Je to nejlepší příprava na Wimbledon," uvedla Kvitová, jež se dosud dostala v této sezoně maximálně do čtvrtfinále.

Kvitová se mohla celý turnaj opřít o výtečné podání. Stejně jako ve čtvrtfinále proti Britce Harriet Dartové nebo v semifinále s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou neztratila ani v rozhodujícím zápasu o titul jediný servis. V utkání si pomohla sedmi esy.

Kvitová získala na travnatém povrchu pátý titul v kariéře. Vedle triumfů ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014 vyhrála také dvakrát v Birminghamu. V pondělním žebříčku poskočí na 26. místo.

Fritz utavil krajana Cressyho

Mužským šampionem se v Eastbourne stal Taylor Fritz. V americkém finále porazil Maxima Cressyho 6:2, 6:7, 7:6 a zopakoval triumf z roku 2019. Letos ovládl druhý turnaj po březnovém vítězství na Masters v Indian Wells. Cressy prohrál i své druhé finále na okruhu ATP.

Tenisový turnaj mužů a žen v Eastbourne v Británii (tráva):

Ženy (dotace 757.900 dolarů):
Dvouhra - finále: Kvitová (14-ČR) - Ostapenková (8-Lot.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - finále: Kruničová, Linetteová (Srb./Pol.) - Ostapenková, L. Kičenoková (Lot./Ukr.) bez boje.

Muži (dotace 760.750 eur):
Dvouhra - finále:
Fritz (3-USA) - Cressy (USA) 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články