Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová ukončila sezonu a Ostravu už vynechá: Mé tělo není ready na plný zápřah

Končím sezonu, uvedla dnes semifinalistka antukového Roland Garros Petra Kvitová. Osmá hráčka tenisového světového žebříčku tak příští týden nezasáhne do původně plánovaného turnaje WTA v Ostravě.

Petra Kvitová v semifinále Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Charles Platiau

Třicetiletá Kvitová se ve středu rozhodla, že už letos hrát nebude. "Mé tělo není ready na to být v plném zápřahu a hrát na tvrdém povrchu. Nejde o jednotlivé zranění, ale o obecné vyčerpání těla. Je to o tom, abych se nezranila více," řekla.

Na Ostravu má Kvitová z fedcupových bitev krásné vzpomínky a mrzí ji, že si letos nezahraje. "Je jasné, že mi je Ostrava blízká, ale nebudou diváci a nevím, jestli by to tělo vydrželo. Je mi to líto, ale musím dbát na moje zdraví, to je nejdůležitější."

Oproti předešlým sezonám už nehodlá hrát za každou cenu, raději se chce šetřit. "Mám zkušenosti, tak věřím, že takové rozhodnutí je snad správné," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová ukončila po French Open sezonu

V letošním roce, ovlivněném koronavirem, kvůli kterému se nehrálo od března do konce července a byla zrušena celá podzimní asijská šňůra včetně Turnaje mistryň, zaznamenala Kvitová na okruhu WTA dvacet výher a šest porážek. Finále si zahrála v Dauhá a účastí v semifinále na pařížské antuce si vyrovnala maximum z roku 2012.

Během koronavirové pauzy odehrála několik exhibičních akcí. Na pražské Spartě ovládla domácí turnaj O pohár prezidenta ČTS. Tehdy říkala, že jen těžko v době, kdy se nevědělo, jestli se ještě bude letos hrát, hledá motivaci k přípravě.

"Byla opravdu hodně špatná. Nechtělo se mi trénovat, ale přesto jsem potom uhrála tři dobré turnaje. To je hodně pozitivní, nejsem úplně tréninkový typ, ale zvládla jsem se připravit na důležité akce. To je důležité i pro mě a budoucnost mého tenisu," konstatovala.

Nejlepší turnaj odehrála v únoru v Dauhá, kde postoupila do finále. Má za sebou i povedené grandslamové akce - na Roland Garros hrála podruhé v životě semifinále, na Australian Open postoupila do čtvrtfinále a na US Open do osmifinále. "Takhle úspěšnou grandslamovou sezonu jsem hodně dlouho neměla. Jsem ráda, že jsem se dokázala hlavně mentálně zlepšit," řekla Kvitová.

Nehrál se pouze Wimbledon, z čehož je dvojnásobná vítězka travnatého londýnského turnaje stále smutná. "Je to velice speciální turnaj a je mi to líto," přiznala.

Nyní nemá pevně daný program. Především bude odpočívat a následně se začne chystat na další sezonu. Doufá, že se začne v Austrálii. "S plánováním je to hodně na štíru. Nevím, co bude zítra, natož za měsíc dva," řekla s tím, že by jako každý rok strávila pár dnů na kempu v Dubaji. "Vždycky se to vyplatilo, počasí tam je stabilní a super na fyzickou přípravu. To bych ráda absolvovala. Jinak vůbec netuším."

Po návratu po vážném zranění ruky v roce 2017 říká, že prožívá druhou kariéru. "Poslední roky jsou malý zázrak. I kdybych neuhrála semifinále na Roland Garros, budu tady a šťastná. V životě jsou prostě důležitější věci než pinkat do míčku."

Končit zatím neplánuje. Příští rok uplyne deset let od její famózní sezony, v které poprvé vyhrála Wimbledon, k tomu Turnaj mistryň a s Českem Fed Cup. "Už jsem na okruhu docela dlouho. Utíká to rychle," usmála se Kvitová a dodala: "Snad to nebude tak náročné jako letos a nebudeme se muset strachovat. Snad se situace uklidní a vrátí do normálu. Těším se nejvíc na Wimbledon a na začátku do Austrálie."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články