Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová se veze na vítězné vlně, po triumfu v Praze slaví i v Madridu

Fantastickou formou se v současnosti pyšní Petra Kvitová. Po zisku nejcennější trofeje na Prague Open opanovala i následující turnaj WTA v Madridu. Ve finále zdolala Kiki Bertensovou z Nizozemska 7:6, 4:6 a 6:3 a připsala si čtvrtý titul v letošní sezoně a celkově čtyřiadvacátý v kariéře. Ve světovém žebříčku se v pondělí posune na 8. místo. Ve španělské metropoli kralovala už potřetí, což se žádné tenistce dosud nepodařilo.

Petra Kvitová se raduje z vítězství na turnaji v Madridu
zdroj: REUTERS autor: Paul Hanna

Před Madridem nenašla přemožitelku v Petrohradu, Dauhá a před týdnem v Praze. Více vavřínů v jedné sezoně získala jen před sedmi lety. Se 24 tituly se Kvitová vyrovnala v historických tabulkách loni zesnulé Janě Novotné a tři ji dělí od druhé v pořadí Hany Mandlíkové. Nejlepší je Martina Navrátilová se 167 vyhranými turnaji ve dvouhře.

První dva gemy zápasu trvaly čtvrt hodiny. Urputný boj sledovali i španělský hrdina Manuel Santana či Němec Boris Becker a viděli obrat Kvitové z 2:4 na 4:4 i její úspěšně zvládnutý tie-break. Na jeho začátku se z hlediště ozývalo povzbuzování "Petra!" a bílovecká rodačka si vypracovala náskok 6:4. Využila nicméně až třetí setbol a zkrácenou hru ovládla 8:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová potřetí ovládla turnaj na madridské antuce

Cesta k třicátému vyhranému duelu v sezoně byla ovšem trnitá. Bertensová hrála výtečně a Kvitová přišla v sedmé hře druhého dějství o servis. Nizozemka následně stvrdila zisk sady esem a po dvou hodinách vyrovnala na 1:1.

Kvitová hrála se zavázaným pravým stehenním svalem, ale pohybovala se dobře. Bertensová běhala ještě líp - výborně četla hru, mixovala údery a nutila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku k ranám navíc. 

V rozhodujícím setu vypadala česká tenistka čím dál unavenější. Po třetím gemu si zavolala na poradu trenéra Jiřího Vaňka. "Jsi největší bojovnice na světě, tohle dokážeš. Srdce to dokáže. Musíš vydržet," burcoval Vaněk svou osmadvacetiletou svěřenkyni. "Zkolabuju," odpověděla mu viditelně vyčerpaná Kvitová. "Nezkolabuješ. Pojď!" povzbuzoval hráčku kouč.

Kvitová si v šesté hře třetí sady vypracovala i díky "prasátku" a následnému prohozu brejkbol, po kterém hlasitě zavřeštila a pustila raketu na zem. Nizozemka pak udělala dvojchybu, ale o výhodu brejku fedcupová šampionka vzápětí přišla. Znovu vzala Bertensové po razantním returnu servis na 5:3 a následně zápas ukončila čistou hrou.

Finále trvalo 2 hodiny a 52 minut a Kvitová se po něm únavou ani nedokázala pořádně radovat. Jen zvedla ruce a slastně se usmívala. "Já už nemůžu," říkala Vaňkovi a kondičnímu trenérovi Davidu Vydrovi, když je objímala. Z Madridu by měla zamířit do Říma, kde má v 1. kole za soupeřku Britku Johannu Kontaovou, ale je pravděpodobné, že se z turnaje odhlásí. 

Thiem navázal na cenný skalp Nadala a postoupil do finále

Na sedmý pokus se dočkal. Dominic Thiem konečně porazil Kevina Andersona z Jihoafrické republiky a po roce si zahraje v Madridu o titul. Rakušan zvítězil po setech 6:4 a 6:2. 

Dominic Thiem
zdroj: Reuters autor: PAUL HANNA

Thiem se dnes s Andersonem po šesti duelech na tvrdém povrchu prvně utkal na antuce a potvrdil, že na tomto povrchu patří k absolutní světové špičce. Přesvědčil se o tom už v pátek Španěl Rafael Nadal, jehož téměř roční vítěznou sérii na antuce ukončil ve čtvrtfinále.

Čtyřiadvacetiletý Thiem se v neděli pokusí získat na třetí finálový pokus první titul z turnajů kategorie Masters. Jeho soupeřem bude turnajová dvojka Alexander Zverev z Německa, který v druhém semifinále porazil za necelou hodinu 6:4, 6:1 Kanaďana Denise Shapovalova.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):

Muži: Dvouhra - semifinále:
Thiem (5-Rak.) - Anderson (6-JAR) 6:4, 6:2.

Ženy: Dvouhra - finále:
Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) 7:6 (8:6), 4:6, 6:3.

Ženy: Čtyřhra - finále:
Makarovová, Vesninová (1-Rus.) - Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) 2:6, 6:4, 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články