Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová se pokusí zastavit Šarapovovou

Londýn - Dravé mládí v podání Petry Kvitové a zkušenosti Marie Šarapovové se dnes postaví proti sobě ve finále ve Wimbledonu. Jednadvacetiletá tenistka, která je českou nadějí na první titul ze dvouhry na trávě v All England Clubu po třinácti letech, nastoupí ke svému prvnímu grandslamovému finále, zatímco o tři roky starší Ruska již ke čtvrtému. Šarapovová ve Wimbledonu slavila triumf jako sedmnáctiletá v roce 2004 a vyhrála také Australian Open a US Open. "Šance (vyhrát) tam je," řekla Kvitová po semifinálové výhře nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Zápas o talíř pro vítězku a finanční prémii 1,1 milionu liber (30,2 milionu korun) začne v 15:00 SEČ. Sportživě.cz přinese z utkání podrobnou on-line reportáž.

Šance Kvitové vyhrát dávají české legendy Martina Navrátilová i Jana Novotná, poslední česká vítězka Wimbledonu z roku 1998. Důvodem je styl Kvitové, která hraje tvrdě, ale dokáže rovněž takticky změnit hru čopem, zkrácením nebo si dojít na síť. Důležitým faktorem je, že se nebojí v důležitých momentech zahrát těžký míč.

"Finále je otevřené. Půjde o to, kdo bude mít lepší podání," uvažovala před finále Navrátilová, devítinásobná vítězka dvouhry ve Wimbledonu. Kvitová, která slavnou českou rodačku obdivuje, může být po Navrátilové první levou rukou hrající vítězkou turnaje.

Levá ruka bývá výhodou, ale Šarapovové to nedělá velký problém. Proti levačkám má bilanci 28 výher a jen šesti porážek, přičemž z posledních 22 zápasů prohrála jen loni s Lucií Šafářovou. Mimo jiné už porazila i Kvitovou, a to loni ve dvou setech na turnaji v Memphisu.

Bývalá světová jednička čísla a minulost nepřeceňuje. "Každý zápas začíná od nuly a je jedno, co všechno se už někdy odehrálo. Kvitová výborně využívá svůj servis. Bude to obtížné, protože tady hraje opravdu dobře," konstatovala Šarapovová. "Petra ví, jak na ni zahrát," uvedl kouč David Kotyza, který stojí za vzestupem Kvitové.

Pro Šarapovovou, vítězku 23 turnajů, mluví především zkušenosti. Letos je prokazuje a zatím neztratila v Londýně ani set. "Léta praxe jsou v každé činnosti výhodou, protože člověk už spoustu situací zažil a může je zvládnout lépe," řekla Ruska žijící na Floridě. "Zkušenosti má bezpochyby velké, ale uvidíme," uvedla Kvitová.



Od poloviny turnaje se potýká se zraněním vnitřního pravého stehenního svalu a zápasy hraje za pomoci tišících prášků a s nezbytnou náplastí. "Noha se pomalu lepší a díky práškům to během zápasu necítím," řekla Kvitová. Světová osmička, která se v případě triumfu posune na sedmé místo žebříčku, měla před zápasem v jednom jasno. "Půjdu si to užít," tvrdila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články