Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kvitová prohrála ve finále s Radwaňskou 1:2, Hingisová s Mirzaovou ovládly čtyřhru

Singapur - Petra Kvitová nezvládla poslední krok k zisku druhého titulu z Turnaje mistryň, s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, která se ve finále Masters objevila poprvé, a prohrála 1:2 po setech 2:6, 6:4 a 3:6. Suverénní triumf si přispaly ve finále čtyřhry světové deblové jedničky Švýcarka Martina Hingisová se Saniou Mirzaovou, když porazily Španělky Garbiňe Muguruzaovou a Carlu Suárezovou 6:0, 6:3.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Joseph Nair

Radwaňská přeskočí Kvitovou v žebříčku a Češka zakončí sezonu šestá. V elitní desítce je na konci roku popáté za sebou, nejlépe byla druhá v roce 2011. "Je to porážka se ctí. Dala jsem do toho všechno, ale bohužel to nevyšlo, nevyhrála jsem poslední míč. Snažila jsem se udělat maximum, ale ke konci byla lepší," zhodnotila Kvitová zápas. "Beru trošku jako zázrak, že jsem se ocitla už v semifinále, natož že jsem hrála finále. Nevyšlo to, ale budu odjíždět snad spokojená," doplnila.

Ze Singapuru zamíří Kvitová domů a po krátkém odpočinku se začne připravovat na finále Fed Cupu. Z pozice domácí jedničky by měla o víkendu 14. a 15. listopadu vést české tenistky v pražské O2 areně do boje proti ruským hráčkám. "Chvíli nebudu nic dělat, trošku vypnu hlavu, dám tělo do pořádku a věřím, že to s holkama zmákneme," řekla Kvitová, strůjkyně tří fedcupových titulů z let 2011, 2012 a 2014.

Na kurt přišla Kvitová poprvé v turnaji se zavázaným pravým stehenním svalem a duel začala dvojchybou. "Ke konci turnaje vždycky nějaká bolístka je a dál bych to extra nerozváděla," řekla. Rozpačitě se pak nesl celý první set, který na chyby 'vyhrála' 16:1. Jen výjimečně dostala skvěle se bránící Radwaňskou do úzkých

Agnieszka Radwaňská
zdroj: ČTK/AP/ autor: Joseph Nair

Za stavu 2:5 ukázala Kvitová prstem na kouče Davida Kotyzu. Ten hráčku nabádal, ať nevymýšlí kraťasy a hraje svoji hru, ale ani to nepomohlo a o první set přišla. Občas se Kvitové v obličeji objevila bolestivá grimasa a i při výměně se chytla za obvázanou nohu. I na úvod druhé sady prohrála po dlouhé hře podání, ale bojovala a za stavu 1:3 se nadechla k obratu.

Udělala při úderech krok do kurtu, hrála rychleji a místo chyb posílala na půlku Radwaňské vítězné míče. V šesté hře po sérii tvrdých returnů poprvé vzala Polce podání a dalším brejkem v desáté set získala.

Třetí set nabídl turbulentní vývoj. Kvitová začala agresivně a vedla 2:0, pak dvakrát o servis přišla a rázem prohrávala 2:3. "Po druhém setu jsem byla trošku na koni, to chtělo trošku podržet," řekla.

Po dalším zisku podání Polky srovnala na 3:3 a vše pak rozhodla sedmá hra a servis Kvitové. Češka jeden brejkbol odvrátila, ale nedokázala hru ukončit a po forhendu do sítě prohrávala 3:4. "Tam se to lámalo, to byl těsný game a ten to asi rozhodl," souhlasila dvojnásobná vítězka Wimbledonu.

V další hře netrefila ani jeden return a při svém podání zápas prohrála po 53. chybě. "Teď nejsem zrovna nadšená, každý porážka je bolavá. Finále Turnaje mistryň je super výsledek, ale dojde mi to asi za pár hodin, možná dnů. A určitě bych ráda zakončila sezonu jinak," konstatovala Kvitová.

"Je to neuvěřitelné, před čtrnácti dny jsem ani nevěděla, že se sem kvalifikuju. Tenhle titul pro mě znamená vše," řekla Radwaňská po svém prvním velkém triumfu v kariéře. "Zápas to byl vyrovnaný a teď zažívám nepoznané pocity."

Za účast ve finále s jednou výhrou ve skupině pětadvacetiletá Kvitová na Turnaji mistryň vydělala 894.000 dolarů, v přepočtu skoro 22 milionů korun.

Martina Hingisová (vlevo) a Sania Mirzaová na Turnaji mistryň
zdroj: ČTK/AP/ autor: Joseph Nair

Ve čtyřhře podtrhly světové deblové jedničky Švýcarka Martina Hingisová se Saniou Mirzaovou z Indie skvělou sezonu suverénním finálovým triumfem. Španělky Garbiňe Muguruzaovou a Carlu Suárezovou v souboji o titul porazily 6:0, 6:3.

"To byl perfektní den. Sania hrála fantasticky, byla všude a všechno vrátila. Já k tomu přidala své zkušenosti," pochválila Hingisová parťačku, s kterou hraje od března. "Tohle je parádní konec sezony, lépe to ani nešlo," řekla Mirzaová.

Pětatřicetiletá Hingisová se radovala z třetího deblového titulu na Masters a prvního po 15 letech. Předchozí dva triumfy získala v letech 1999 a 2000 s Ruskou Annou Kurnikovovou. Mirzaová vítězství obhájila, loni převzala trofej pro vítězky čtyřhry, pojmenovanou po Martině Navrátilové, s Carou Blackovou ze Zimbabwe.

Mirzaová s Hingisovou letos vyhrály devět titulů z deseti finálových účastí. Před Masters mimo jiné ovládly grandslamový Wimbledon i US Open. S New Yorkem na závěr roku vyhrály pět turnajů v řadě a celkem 22 zápasů po sobě.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:

Dvouhra - finále: A. Radwaňská (5-Pol.) - Kvitová (4-ČR) 6:2, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - finále: Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Muguruzaová, Suárezová (8-Šp.) 6:0, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články