Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová postoupila v Melbourne do čtvrtfinále, Williamsová vypadla

Melbourne - Tenistka Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále Australian Open a udržela si naději na převzetí pozice světové jedničky. Česká hráčka dnes v osmifinále úvodního grandslamu sezony porazila Srbku Anu Ivanovičovou 6:2 a 7:6. "Byl to těžký zápas především ve druhém setu. Už jsem si myslela, že jsem vyhrála, ale pak jsem najednou ztratila osm míčů v řadě a jsem ráda, že jsem zvládla dobře tie-break," řekla jednadvacetiletá Kvitová v rozhovoru na dvorci.

Srbská tenistka Ana Ivanovičová gratuluje Petře Kvitové k vítězství
zdroj: ČTK/AP autor: Sarah Ivey

Postupem do čtvrtfinále vyrovnala své maximum na Australian Open z minulého roku. O semifinále bude světová dvojka hrát s překvapením turnaje Italkou Sarou Erraniovou, 48. v žebříčku WTA, se kterou se dosud nestřetla. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Boloni se dostala do svého prvního grandslamového čtvrtfinále v kariéře díky jasnému vítězství 6:2, 6:1 nad Číňankou Čeng Ťie. Už postupem do čtvrtého kola zaznamenala Erraniová, jež v roce 2008 vyhrála dva menší turnaje WTA v Palermu a Portoroži, největší úspěch kariéry.

V horkém dnu začala Kvitová proti bývalé jedničce Ivanovičové zostra. Snažila se agresivně returnovat a hned soupeřku tlačit do defenzivy. První brejkbol v úvodní hře ještě nevyužila, ale v prvním setu uspěla dvakrát - v třetím a sedmém gamu. První sadu ukončila Kvitová po půlhodině hry esem, které potvrdilo i jestřábí oko.

Ivanovičová zahrozila na začátku druhé sady. Kvitová ale oba brejkboly odvrátila a sama získala brejk na 3:2. Zdálo se, že jde jistě za výhrou, jenomže v deváté hře pokazila smeč. Vůbec při ní netrefila míč. V dalším gamu podávala za stavu 5:4 na výhru, ale evidentně psychicky rozhozená prohrála osm výměn v řadě.

Ve zkrácené hře pomohla Kvitovou uklidnit soupeřka. Ivanovičová udělala na začátku dvě dvojchyby a svěřenkyně Davida Kotyzy nabídnutou šanci využila. Zápas vyhrála i za pomoci 30 vítězných míčů za hodinu a pětadvacet minut.

Kvitová se může stát po Melbourne světovou jedničkou. O tenisový trůn bojuje s trojicí hráček - aktuální první hráčkou světa Caroline Wozniackou z Dánska, s Běloruskou Viktorií Azarenkovou a s Ruskou Marií Šarapovovou.

Na turnaji skončila Serena Williamsová

O překvapení se postarala jiná Ruska Jekatěrina Makarovová, 56. hráčka světa, která porazila Serenu Williamsovou 6:2 a 6:3. Chybující vítězka turnaje z let 2003, 2004, 2007, 2009 a 2010 prohrála v Melbourne poprvé od roku 2008. Udělala totiž v utkání 37 nevynucených chyb. "A o tom ten zápas byl," řekla mladší ze sester Williamsových.

"Moje podání bylo tragické. Kdybych podávala levou rukou, možná by to bylo lepší," komentovala pět ztracených servisů. "Kolik dvojchyb ještě chceš udělat?" křičela na sebe Williamsová ve druhé sadě. Celkem jich předvedla sedm. "Serena je vynikající hráčka, takže jsem šokovaná a nevím, co k tomu říci. Je fantastické, že jsem ve čtvrtfinále," řekla Makarovová, možná soupeřka Kvitové v semifinále.

Serena Williamsová v Melbourne skončila
zdroj: ISIFA

Po Sereně Williamsové se utká s další bývalou světovou jedničkou, svou krajankou Šarapovovou. Turnajová čtyřka postoupila do svého prvního čtvrtfinále v Austrálii od vítězství v roce 2008 díky výhře 3:6, 6:2 a 6:3 nad Němkou Sabine Lisickou. Z ruského čtvrtfinále vzejde soupeřka pro vítězku zápasu Kvitová - Erraniová.

Čtvrtfinále si zahraje i Japonec Kei Nišikori, který vystavil stop šestému nasazenému Jo-Wilfriedu Tsongovi z Francie po výhře 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3. Naopak snadnou cestu dál měl svěřenec Ivana Lendla Brit Andy Murray, jemuž za stavu 6:1, 6:1 a 1:0 skrečoval zápas Kazach Michail Kukuškin.

První set na letošním turnaji ztratil obhájce vítězství Srb Novak Djokovič, nicméně přes domácí hvězdu Lleytona Hewitta postoupil popáté za sebou do čtvrtfinále Australian Open. Po výhře 6:1, 6:3, 4:6 a 6:3 čeká světovou jedničku Španěl David Ferrer, který ve třech setech přešel přes Francouze Richarda Gasqueta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články