Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová postoupila s přehledem do osmifinále

Melbourne – Tenistka Petra Kvitová postoupila na grandslamovém Australian Open do osmifinále. Turnajová dvojka dnes v Melbourne ve třetím kole přehrávala Rusku Marii Kirilenkovou pouhých osmatřicet minut. Ta totiž za stavu 6:0 a 1:0 pro českou hráčku ze zápasu kvůli zraněnému levému stehennímu svalu odstoupila. V boji o postup do čtvrtfinále jednadvacetiletá Kvitová narazí na 21. nasazenou a bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Zraněná Maria Kirilenková s Petrou Kvitovou
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Brownbill

"Naposledy se mi stalo, že by se soupeřka vzdala, při utkání v Tokiu se Šarapovovou, ale její zranění kotníku bylo určitě vážnější než Kirilenkové," řekla Kvitová. Česká tenistka od první výměny zasypala soupeřku sprškou tvrdých úderů. Kirilenková se ale bránila a první game utkání trval dlouhých deset minut. Na jeho konci využila Kvitová čtvrtý brejkbol a zaťatou pěstí oslavila zisk podání soupeřky.

Za dalších deset minut už wimbledonská vítězka Kvitová vedla nad 27. nasazenou Kirilenkovou 4:0 a stejně jako ve finále Fed Cupu na kurtu dominovala. Češka hrála soustředěně, přesně a Kirilenková se často stihla po míči jen ohlédnout.

Za stavu 5:0 si nechala Kirilenková v útrobách stadionu ošetřit levý stehenní sval. Kvitová se o pauze na lavičce zahalila do ručníků. "Snažila jsem se o pauze na ošetření maximálně soustředit a hrát pak se stejnou intenzitou, nedělat chyby a chodit do míčů," řekla Kvitová. Soustředění udržela a set pak doservírovala zcela přesvědčivě bez ztráty fiftýnu a ukončila rázně esem. "Někdy bývá složité se po pěti minutách dostat zpět do zápasu, do rytmu, v jakém jsem hrála předtím," řekla.

Jasné vítězství za 38 minut

Po prohrané první hře druhé sady Kirilenková zápas vzdala. Kvitová se tak zdržela na kurtu jen 38 minut, během kterých trefila 20 vítězných úderů a udělala dvě chyby. "Proti předchozímu zápasu jsem určitě nebyla tak hektická, cítila jsem se dobře. Taky k tomu přispěla skutečnost, že se hrálo v Rod Laver Areně, kde je jiná atmosféra," porovnávala Kvitová duel s Kirilenkovou s druhým kolem, ve kterém měla v Hisense Areně problémy a Španělku Carlu Suárezovou porazila až 2:1.

Petra Kvitová zahalená ručníky se snaží soustředit
zdroj: ČTK/AP

Ivanovičovou ve třech vzájemných zápasech Kvitová ještě neporazila, ale předešlé duely se hrály v letech 2008 a 2009, kdy byla Srbka na vrcholu a Češka se s okruhem WTA teprve seznamovala. "Petra je nyní jednou z nejnebezpečnějších na okruhu a jsem ráda, že se střetneme. Bude to pro mě velká výzva," řekla Ivanovičová.

Trochu překvapivě se mezi nejlepších 16 při svém 16. startu na Australian Open dostala domácí hvězda Lleyton Hewitt, jenž porazil 4:6, 6:3, 7:6 a 6:3 nejlepšího nováčka minulého roku Milose Raonice z Kanady. Bývalá světová jednička Hewitt startuje v Melbourne na divokou kartu, protože je v současnosti až 181. hráčem žebříčku.

Do osmifinále hladce prošla i Ruska Maria Šarapovová, která s Kvitovou, Dánkou Caroline Wozniackou a Běloruskou Viktorií Azarenkovou bojuje o post jedničky. S turnajem se naopak rozloučily nasazená sedmička Věra Zvonarevová z Ruska a devítka Marion Bartoliová z Francie. Obhájce titulu Srb Novak Djokovič nezaváhal, s Francouzem Nicolasem Mahutem ztratil jen dva gamy.

Djokovič pokazil Mahutovi třicáté narozeniny

Oslavenci na Australian Open nedostávají od soupeřů k narozeninám žádné postupové dárky. Tomáš Berdych vyřadil v druhém kole Belgičana Oliviera Rochuse v den jeho 31. narozenin, dnes neměl první hráč světa Novak Djokovič slitování s francouzským tenistou Nicolasem Mahutem a třicetiny mu opepřil drtivou porážkou. Djokovič za 74 minut vyhrál po setech 6:0 a dvakrát 6:1.

Novak Djokovič hraje na Australian Open s lehkostí
zdroj: ČTK/AP

"Všiml jsem si, že se soupeř nemohl moc dobře pohybovat a nedokázal vydržet ve výměně více než dva tři údery," řekl Djokovič. "Všichni asi čekali, že vzdá a bude se šetřit, ale on to dohrál do konce, za což mu patří obdiv," ocenil Srb. Čtyřiadvacetiletý Djokovič si pochvaloval, že se cítí stejně dobře a silný jako v minulé sezoně, v níž vyhrál tři grandslamové tituly. "Jsem na vrcholu, jsem pořád mladý a cítím, že hraju v životní formě. Užívám si tenis a bavím se," řekl.

Šarapovová v Melbourne hravě ničí soupeřky

Také Ruska Maria Šarapovová předvádí na Australian Open skvělý tenis. Vítězka melbournského grandslamu z roku 2008 dosud ztratila ve třech zápasech jen pět her a po zranění kotníku je znovu ve vrcholné formě. "Hraji dostatečně agresivně," libovala si Šarapovová po postupu do osmifinále přes Němku Angelique Kerberovou po výhře 6:1 a 6:2. "V prvním setu jsem jí nedala šanci, v druhém se trochu hrálo, ale dokázala jsem se zlepšit."

Světová čtyřka Šarapovová má v Austrálii možnost vrátit se po čtyřech letech na pozici světovéjedničky. Šarapovová se stejně jako Petra Kvitová těší na olympijské hry, které se budou hrát v Londýně na trávě ve Wimbledonu.

Berdych a Benešová budou hrát v neděli o čtvrtfinále

Čeští tenisté Iveta Benešová a Tomáš Berdych budou hrát v neděli na grandslamovém Australian Open o postup do čtvrtfinále. Sedmý nasazený Berdych se střetne s turnajovou desítkou Nicolásem Almagrem ze Španělska, se kterým má bilanci 4:2. Benešová zahájí program v Rod Laver Areně proti jedné z favoritek melbournské dvouhry – světové trojce Viktorii Azarenkové. Zápasem dne v ženské dvouhře bude opakování loňského finále, obhájkyně titulu Kim Clijstersová z Belgie se tentokrát už ve 4. kole střetne s Číňankou Li Na.

Nedělní program Australian Open (začátky v 1:00 SEČ):

Rod Laver Arena: Azarenková (3-Běl.) - Benešová (ČR), López (18-Šp.) - Nadal (2-Šp.), Clijstersová (11-Belg.) - Li Na (5-Čína), nejdříve v 9:00 Tomic (Austr.) - Federer (3-Švýc.), Wozniacká (1-Dán.) - Jankovičová (13-Srb.).

Hisense Arena: 2. zápas: Görgesová (22-Něm.) - A. Radwaňská (18-Pol.), Berdych (7-ČR) - Almagro (10-Šp.).

Margaret Court Arena, 4. zápas: Kohlschreiber (Něm.) - Del Potro (11-Arg.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články