Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kvitová po vlažném výkonu končí na raketě Wozniacké

Singapur Pro Petru Kvitovou skončil tenisový Turnaj mistryň v Singapuru již po základní skupině. Wimbledonská vítězka musela v posledním utkání Bílé skupiny porazit již jistou semifinalistku Caroline Wozniackou, ale s Dánkou prohrála zejména díky velkému množství nevynucených chyb 2:6 a 3:6 po 69 minutách.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK

Spolu s Wozniackou tak z Bílé skupiny postoupila Polka Agnieszka Radwaňská. Ta sice prohrála s Marií Šarapovovou 5:7, 7:6 a 2:6 a měla jako Češka a Ruska poměr výher a proher 1:2, ale v její prospěch rozhodl lepší poměr setů.

V Červené skupině měla už před posledním zápasem jistotu semifinále Rumunka Simona Halepová, druhé místo obsadila Serena Williamsová. Američance pomohla Srbka Ana Ivanovičová, která mohla postoupit jen v případě hladké výhry nad Halepovou, Rumunku ale dokázala porazit až ve třech setech 7:6, 3:6, 6:3.

Williamsová má navíc už nyní jistotu, že počtvrté v kariéře (po letech 2002, 2009 a 2013) ukončí sezonu na místě světové jedničky. Potvrzení jí přineslo vyřazení Šarapovové v základní skupině, Ruska totiž měla jako jediná šanci ji z čela žebříčku sesadit, pokud by Turnaj mistryň vyhrála a Williamsová by nepostoupila do finále.

Petra Kvitová:

Petra Kvitová"Byla jsem na kurtu určitě horší. Přišlo mi, že nemám skoro šanci. Chytala jsem se jen v nějakém momentu, ale přišlo mi, že to nešlo. Ona (Wozniacká) věděla, že postupuje a hrála velice uvolněně. Věděla, že do toho půjdu a budu hrát agresivně a že to zkusí taky. Říkala, že byla sama překvapená, jak jí to tam padalo. Letos jsem také chtěla semifinále, ale nepovedlo se, ale to je tenis. Nedělala bych z toho tragédii. Tak to je. Chtěla bych od sebe víc na kurtu i výsledkově, než jsem předvedla. Aspoň jsem ráda, že jsem porazila Marii."

Kvitová měla v duelu s Wozniackou dobré začátky setů, v prvním vedla po brejku 2:1 a ve druhém 2:0, ale náskok ani jednou neudržela. Nemohla se trefit do prvního servisu a podobně jako s Radwaňskou nehrála lehce, trápila se a příliš kazila. Celkem udělala 27 nevynucených chyb, zatímco Wozniacká jen sedm.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová hrála Turnaj mistryň počtvrté za sebou. Při premiéře v roce 2011 ho vyhrála, pak odstoupila po jednom zápasu a loni byla v semifinále. Po poslední akci WTA Tour nejspíše zakončí rok na čtvrtém místě žebříčku, jelikož se před ni může posunout Halepová. V elitní desítce uzavře turnajovou sezonu počtvrté za sebou.

Pro Kvitovou ale sezona ještě nekončí. Z jižní Asie se přesune domů a povede tenistky do boje o třetí titul ve Fed Cupu za uplynulé čtyři roky. Výběr kapitána Petra Pály bude hrát v pražské O2 areně 8. a 9. listopadu proti Němkám. Kvitová podle svých slov v Singapuru špatně spala a dostávala ze sebe poslední energii.

"Je to tlačení na všechny poslední závity, co tam jsou, který budu potřebovat ještě za čtrnáct dnů. Ve Fed Cupu se vždy vyhecuju, něco v sobě najdu. Doufám, že se to povede i letos," řekla a tušila, že bude v Praze pod velkým tlakem, aby získala dva body. "Že se pak hraje jenom o třetí bod, ale na druhou stranu se na Fed Cup vždy těším. Je to poslední akce sezony a bylo by fajn ji zakončit s pohárem," řekla.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

Šarapovová byla míč od postupu, přesto také končí

Šarapovovou v utkání s Radwaňskou dělil jediný míč od dvousetové výhry. Ve druhé sadě vedla už 5:1 a měla tři mečboly. Ani jeden ale při svém podání nevyužila. Začala hrát křečovitě, kazila a skvěle bránící Radwaňská následně získala sadu ve zkrácené hře, což byl, jak se později ukázalo, pro Polku postupový set. Šarapovová ještě zmobilizovala síly a zápas ve třetím setu nakonec vyhrála.

Radwaňská po zápase děkovala své kamarádce a polské rodačce Wozniacké, že jí výhrou nad Kvitovou pomohla do semifinále. "Půjdeme spolu nakupovat a samozřejmě s mojí kreditní kartou," smála se Radwaňská. Vyřazení Šarapovové z Turnaje mistryň zároveň znamená, že Williamsová ukončí počtvrté v kariéře rok jako světová jednička, což už dokázala v letech 2002, 2009 a loni.

Výsledky Turnaje mistryň:

Bílá skupina:

Šarapovová (2-Rus.) - A. Radwaňská (6-Pol.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:2, Wozniacká (8-Dán.) - Kvitová (3-ČR) 6:2, 6:3.

Červená skupina:

Ivanovičová (7-Srb.) - Halepová (4-Rum.) 7:6 (9:7), 3:6, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 2:1 skreč.

Semifinálové dvojice: Peschkeová, Srebotniková - Blacková, Mirzaová (3-Zimb./Indie), Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) - Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (2-Tchaj-wan/Čína).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy