Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Kvitová nestačila na Šarapovovou a finále si nezahraje

Paříž - Petra Kvitová podlehla v semifinále Roland Garros Marii Šarapovové z Ruska dvakrát 3:6 a s turnajem na pařížské antuce se loučí. Ruska, která se stane v pondělí světovou jedničkou, zakončila velkolepé představení esem z druhého podání a postoupila na French Open do svého prvního finále. Její soupeřkou bude Italka Sara Erraniová, která porazila šestou nasazenou Australanku Samanthu Stosurovou 7:5, 1:6 a 6:3.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Kvitová hrála grandslamové semifinále potřetí ze čtyř posledních turnajů, ale do finále se dostala jen loni ve Wimbledonu, kde nakonec i triumfovala právě nad dnešní soupeřkou. V Paříži hrály Kvitová s Šarapovovou v silném větru tvrdé výměny od základní čáry a přesnější byla Ruska. Kvitová se občas snažila nabourat stereotyp zkrácením nebo čopem, ale Šarapovová byla u míče vždy včas. Češka měla první brejkboly, ale dvakrát neuspěla, sama pak po chybách dvakrát přišla o podání a za 40 minut i o první set.

Letos ale s Šarapovovou prohrála už třetí zápas. "Zápas jsem začala líp než Maria, ale bohužel, důležité balony jsem neudělala. Zasloužila si vyhrát," řekla Kvitová Radiožurnálu. "Abych hrála s ní agresivně, to není problém, ale musím to vydržet déle a zahrát přesněji. Výměny jsem hrála vcelku dobře, netlačila mě úplně, nemusela jsem běhat ze strany na stranu. Hodně to bylo o servisu, nehrála jsem ho nejlíp a ona postupem zápasu servírovala pořád lépe," řekla.

Ve druhé sadě se opakovala historie z té první. Kvitová měla první brejkbol, ale v třetí hře trefila síť a následně i kvůli dvojchybě přišla o svůj servis. Za stavu 1:3 Kvitová po agresivnějších returnech konečně vzala Rusce podání a vykřesala naději.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

Dvaadvacetileté české hráčce ale dál chyběla jiskra a počtvrté v utkání prohrála podání na 3:5 a opět tomu předcházely její forhendové chyby. Zkušená Šarapovová celé utkání výborně podávala, což vzápětí podtrhla při mečbolu esem z druhého servisu.

Pětadvacetiletá Šarapovová má šanci jako desátá hráčka světa zkompletovat kariérní grandslam. Vyhrát už dokázala v Austrálii (2008), ve Wimbledonu (2004) i na US Open (2006). "Vždycky jsem snila o tom zahrát si tady finále, o to víc jsem teď nadšená," řekla. Radost měla i z návratu na tenisový trůn. "Před pár lety jsem po operaci ramena byla za stovkou a tehdy jsem si řekla: 'Už jsem první byla, tak proč to nezkusit znovu'," řekla. Jako první Ruska byla světovou jedničkou v roce 2005 a pak i v roce 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
French Open 2012

Erraniová zažije finálovou premiéru

Semifinálový program v "Den žen" na Roland Garros začal na hlavním kurtu Philippa Chatriera s hodinovým zpožděním kvůli dešti. Finalistka Roland Garros 2010 Stosurová pak vletěla do zápasu a vedla 2:0. Jenomže Erraniová, 24. hráčka světa, hrála trpělivě, získala ztracené podání zpět a nakonec sadu získala. Stosurovou ztráta prvního setu vyburcovala k ještě silovějšímu tenisu. Její forhend Erraniová stěží vybírala a Australanka posunula zápas do třetí sady. Jenomže skvěle se pohybující Erraniová nenechala liftovanými míči soupeřku hrát agresivně, v rozhodujícím setu Australanku nutila chybovat a vyhrála.

"Nemám slov, je to neuvěřitelné," zářila Erraniová, která může odjet z Paříže jako dvojnásobná vítězka. Vedle dvouhry je totiž i ve finále čtyřhry spolu s krajankou Robertou Vinciovou. Jejich soupeřkami budou Rusky Maria Kirilenková a Naďa Petrovová, semifinálové přemožitelky českých obhájkyň prvenství Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké. Naposledy dokázala obě soutěže na Roland Garros vyhrát domácí Mary Pierceová před dvanácti lety.

Na Roland Garros bude potřetí za sebou ve finále Italka. Před Erraniovou hrála o titul její krajanka Francesca Schiavoneová, vítězka z roku 2010 a loňská finalistka.

Hlaváčková s Hradeckou deblový titul neobhájí

Pátá nasazená česká dvojice podlehla v dohrávce semifinále Ruskám Marii Kirilenkové s Naďou Petrovovou 6:4, 5:7 a 5:7. Semifinále čtyřhry začalo ve středu a fedcupové reprezentantky Hlaváčková s Hradeckou získaly první set. Ve druhém je dělily dva gamy od výhry, ale vedení 4:1 nedotáhly do úspěšného konce. Set ztratily a zápas byl kvůli tmě přerušen.

Čtvrteční dohrávka byla hned v první hře znovu přerušena. Déšť zahnal hráčky do šatny na dvě hodiny. Češky pak nevyužily dva brejkboly a rozhodnutí přišlo za stavu 5:6 ve dvanácté hře, ve které ztratila Hlaváčková podání.

Smíšenou čtyřhru ovládli Indové

První finále letošního ročníku ovládl indický pár Sania Mirzaová, Maheš Bhúpáthí. V rozhodujícím duelu soutěže ve smíšené čtyřhře porazila sedmá nasazená dvojice polsko-mexický tým Klaudia Jansová-Ignaciková, Santiago Gonzalez 7:6, 6:1.

Osmatřicetiletý Bhúpáthí vyhrál v Paříži mix podruhé; vyrovnal tím svoji bilanci z ostatních grandslamových turnajů, takže má na kontě už osm triumfů ve smíšené čtyřhře. Ten první vybojoval právě v Paříži před patnácti lety. Mirzaová byla jeho partnerkou i při triumfu na Australian Open v roce 2009; to jsou také její jediné grandslamové tituly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články