Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kvitová na Turnaji mistryň končí bez výhry, Strýcová v deblu navzdory porážce postupuje

Loučení bez výhry. Petra Kvitová na Turnaji mistryň nepostoupila ze skupiny. V Šen-čenu prohrála i třetí zápas, světové jedničce Ashleigh Bartyové z Austrálie podlehla jednoznačně 4:6 a 2:6. Bartyová se díky tomu dostala do semifinále. Tam je i Švýcarka Belinda Bencicová, protože Nizozemka Kiki Bertensová jí zápas vzdala za stavu 5:7 a 0:1. Barbora Strýcová a Sie Šu-wej uzavřely skupinu porážkou s párem Dabrowská, Sü I-fan, přesto prošly dál z prvního místa. Naopak Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou přímý souboj o postup prohrály.

Petra Kvitová na Turnaji mistryň
zdroj: ČTK/AP

Na rozdíl od vyrovnaných zápasů s Naomi Ósakaovou a Bencicovou dnes Kvitová neuhrála ani set. V první sadě neproměnila ani jeden ze čtyř brejkbolů a sama naopak podání v pátém gemu ztratila. Druhá sada byla ještě jednoznačnější. Devětadvacetiletá Češka kupila chyby a rychle prohrávala 0:4. Pak sice zkorigovala stav, ale na returnu žádnou šanci nedostala a podlehla vítězce Roland Garros Bartyové potřetí za sebou.

"Bylo to hrozně těžké zvládnout mentálně i fyzicky. První set byl hodně vyrovnaný, ale jakmile došlo na důležité míče, ona třeba výborně zaservírovala. Bylo těžké je urvat. Celkově byla rozhodně lepší než já. Nějak jsem úplně nedokázala najít rytmus," popisovala Kvitová pro iDNES.cz a Radiožurnál.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová nestačila na Bartyovou

Vítězka Turnaje mistryň z Istanbulu 2011 Kvitová tak zopakovala neslavný výsledek z loňského vyvrcholení sezony v Singapuru, kde rovněž ve skupině třikrát prohrála. V součtu s finálovou porážkou v roce 2015 v Singapuru ztratila na Masters sedmý zápas v řadě.

Skončila jí sezona, v jejímž úvodu postoupila do finále Australian Open, ale kterou od Roland Garros poznamenaly problémy s natrženým svalem v předloktí levé ruky. Až na podzimních čínských turnajích ve Wu-chanu a Pekingu se dostala do semifinále a čtvrtfinále. "Ta sezona byla celá náročná. Když už je konec, beru to. Na druhou stranu jsem tady takhle rychle končit nechtěla a myslím, že jsem hrála docela dobrý tenis, hlavně v prvním zápase," přemítala svěřenkyně Jiřího Vaňka.

Z českých hráček tak má šanci na semifinále dvouhry jen Karolína Plíšková, která se v pátek utká o postup s Rumunkou Simonou Halepovou. V semifinále čtyřhry je Barbora Strýcová s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej.

Další úspěch v závěru sezony zaznamenala Bencicová, která si účast na Turnaji mistryň zajistila na poslední chvíli při vítězném turnaji v Moskvě. V přímém duelu o postup s Bertensovou sice v prvním setu prohrávala 3:5, ale pak vyhrála pět her za sebou. Získala díky tomu první set a vedla 1:0 ve druhé sadě.

Na Bertensovou, která minulý týden hrála finále "malého Turnaje mistryň" v Ču-chaji a v Červené skupině po prvním zápase nahradila zraněnou Ósakaovou, totiž dolehly zdravotní problémy. Trenérce si v koncovce úvodní sady postěžovala na bolest při bekhendu a protahovala záda a rameno.

Po první hře druhé sady si nechala zavolat fyzioterapeutku, která jí změřila tlak a puls. Po konzultaci pak zápas ukončila. Po Ósakaové a Kanaďance Biance Andreescuové je tak třetí tenistkou, pro kterou letošní Turnaj mistryň skončil předčasně.

Dvouhra - Červená skupina:

Bartyová (1-Austr.) - Kvitová (6-ČR) 6:4, 6:2, Bencicová (7-Švýc.) - Bertensová (Niz.) 7:5, 1:0 skreč.

Siniaková s Krejčíkovou do semifinále neprošly, Strýcová ano

Z prvního místa deblové skupiny jde dál druhá nasazená česko-tchajwanská dvojice Barbora Strýcová se Sie Šu-wej. Wimbledonské šampionky sice uzavřely základní skupinu prohrou 6:2, 4:6, 9:11 s kanadsko-čínským párem Gabriela Dabrowská, Sü I-fan, v jejich prospěch ale rozhodl vyhraný vzájemný zápas nad Stosurovou a Čang Šuaj.

V minulé sezoně Siniaková s Krejčíkovou vyhrály grandslamy Roland Garros i Wimbledon a byly světovými jedničkami. Letos tak úspěšný rok neprožily, ale navzdory zranění Krejčíkové z US Open se na Turnaj mistryň kvalifikovaly. Deblové vítězky turnajů v Torontu a Linci měly šanci zápas prodloužit do super-tiebreaku, jenže zahodily sedm setbolů.

Stosurová s Čang Šuaj získaly díky třem brejkům první set, ale ve druhém Češky vedly už 5:1. Náskok však ztratily a nedoplnily Strýcovou se Sie Šu-wej, které měly postup ve Fialové skupině po dvou úvodních výhrách už předem jistý.

"Určitě jsem nehrála to, co jsem chtěla, vůbec mi to nešlo. Hodně jsem chybovala, i v tie-breaku. Neměla jsem žádný rytmus, servis nic moc," řekla Siniaková pro iDnes.cz a Radiožurnál.

Český pár Siniaková - Krejčíková v Šen-čenu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Liang Xu

Krejčíková připomněla, že byla zraněná téměř polovinu sezony a nevěděla, zda se dá na její závěr dohromady. Na grandslamu v Paříži onemocněla a pak přišly patálie s nohou. US Open proto musela oželet. Konec v Šen-čenu byl bolestný i pro ni.

"Dneska jsme se tam nesešly. Ony taky dělaly chyby, ale my je bohužel dělaly dřív. Vedly jsme úplně jasně, prohrály jsme no-ady (rozhodující míče za stavu 40:40), které by se asi prohrávat neměly," hodnotila.

Výsledky Turnaje mistryň v Šen-čenu

Dvouhra - Červená skupina:

Bartyová (1-Austr.) - Kvitová (6-ČR) 6:4, 6:2, Bencicová (7-Švýc.) - Bertensová (Niz.) 7:5, 1:0 skreč.

Čtyřhra - Fialová skupina:

Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) - Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) 2:6, 6:4, 11:9, Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) - Krejčíková, Siniaková (6-ČR) 6:3, 7:6 (9:7).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články