Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kvitová litovala vlastních chyb, Dulgheruová ji ničím nepřekvapila

New York - Vlastní chyby a špatný servis rozhodly o šokujícím vyřazení wimbledonské vítězky Petry Kvitové hned v prvním kole tenisového US Open. Česká hvězda a pátá nasazená v New Yorku dnes podlehla Rumunce Alexandře Dulgheruové ve dvou setech 6:7 a 3:6 za hodinu a 38 minut. "Co tě nezabije, to tě posílí," snažila se Kvitová brát nepříjemnou situaci pozitivně. "Sezona je ještě dlouhá a za rok sem přijedu brzkou porážku odčinit," prohlásila.

Petra Kvitová
zdroj: Getty Images autor: Lucas Dawson

"Jsem smutná. Ve vyrovnaném zápase jsem udělala hodně chyb a trápila jsem se se servisem, který je jinak mojí silnou zbraní," řekla Kvitová ve Flushing Meadows. "Dulgheruová mě ničím nepřekvapila," řekla na adresu 48. hráčky světa, kterou letos hladce porazila cestou za titulem na turnaji v Madridu.

Kvitová si nemyslela, že nezvládla atmosféru a zvýšený zájem o svou osobu po úspěchu na londýnské trávě. "Před turnajem jsem se cítila dobře. Necítila jsem na sebe žádný tlak i zdravotně jsem byla v pořádku," uvedla jednadvacetiletá hráčka, která po Wimbledonu léčila zraněné stehno. "Ale dnes se to nějak divně nahrnulo," řekla Kvitová, jež na zámořských betonech vyhrála před US Open na dvou turnajích jen dva zápasy.

V duelu s Dulgheruovou měla při prvním podání úspěšnost pouze 49 procent, ale především si nevěřila. Udělala celkem 52 nevynucených chyb a s každým dalším nepřesným úderem bylo na české tenistce vidět, že se trápí. "Tohle není zranění těla, ale hlavy," řekli o Kvitové komentátoři Eurosportu.

Přesto měla Kvitová šanci získat první sadu. Za stavu 6:5 si vypracovala tři setboly, ale všechny zahodila a o sadu přišla prohrou v tie-breaku 3:7. Na začátku druhého setu vedla jako na úvod první sady 2:0, ale náskok neudržela a zápas ztratila.

Její výkon neovlivnilo ani počasí a hurikán, kvůli kterému se nemohlo v neděli trénovat. "Rozhodně se na mojí porážce nepodepsal, i když to byl divný víkend. Že tady tak brzy skončím, jsem ale nepočítala," řekla. Loni v létě se po Wimbledonu trápila ještě víc, ale na US Open se dostala alespoň do třetího kola.

Kvitovou zradila hlava, potřebuje zkušenosti

"Všechno je o hlavě. A když myslíte negativně, je to špatné," citovala Kvitovou po nečekaném pondělním vyřazení v prvním kole v New Yorku americká média. "Jsem ještě mladá a tohle je pro mě nová situace. Potřebuji nabrat více zkušeností," uvedla.

Kvitovou chápala Maria Šarapovová, kterou Češka porazila ve finále v All England Clubu. "Po prvním grandslamu to není jednoduché," řekla Ruska, která poprvé slavila grandslamový triumf také ve Wimbledonu a na US Open pak došla jen o dvě kola dál než nyní Kvitová. Na svůj další grandslam Šarapovová čekala tři roky.

Petra Kvitová
zdroj: Isifa/EPA autor: Paul Crock

Jednadvacetiletá Kvitová, hráčka z Fulneku, se stala první vítězkou Wimbledonu, která v open éře od roku 1968 vypadla na US Open v prvním kole. "Když jsem vyhrála Wimbledon, tak jsem samozřejmě určitý tlak cítila. Ano, může to tím trochu být," připustila po vyřazení.

Přes porážku na US Open prožívá Kvitová životní sezonu, kterou ještě může v jejím závěru vylepšit. Letos už vyhrála čtyři turnaje a s největší pravděpodobností si poprvé v kariéře zahraje Turnaj mistryň v Istanbulu. Začátkem listopadu by pak měla vést český fedcupový tým v moskevském finále proti Ruskám.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články