Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kvitová: Jsem šťastná a také hodně vyčerpaná. Je těžké čelit mladým holkám

Třiatřicetiletá Petra Kvitová si v Miami dokázala, že může stále porážet ty nejlepší a vyhrávat velké turnaje. Dvojnásobná wimbledonská šampionka se po roce a půl vrátí do první desítky světového žebříčku a ziskem jubilejní trofeje si vylepšila bilanci finálových zápasů na 30-11.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová dovedla tažení v Miami k titulu

"Beru jako velké pozitivum, že stále můžu hrát s těmi nejlepšími. Jsem hrdá na to, že i ve svém věku můžu vyhrávat velké turnaje," řekla po zápase s Jelenou Rybakinovou, kterou porazila po "nekonečném" tie-breaku v prvním setu 7:6 a 6:2. Soupeřce z Kazachstánu ukončila sérii 13 vyhraných zápasů a připravila ji zároveň o šanci na ceněný Sunshine Double, neboť Rybakinová do Miami přijela jako šampionka z Indian Wells.

"Tie-break rozhodl celý zápas. Byl nejdelší v mé kariéře, ale nějak jsem to zvládla. Na jeho začátku měla (Rybakinová) tolik es, že jsem ani nemohla hrát," líčila Kvitová. Čerpala prý ale ze svých bohatých zkušeností. Zkrácenou hru získala až poměrem 16:14. Odvrátila pět setbolů, sama jich měla stejný počet. Jen tie-break trval 22 minut, první set hodinu a šest minut.

"Hrála jsem už tolik finále... Vím, že je můžu hrát dobře bez ohledu na to, proti komu se postavím. To pro mě bylo moc důležité vědět. Zkušenosti hrály velkou roli," řekla rodačka z Bílovce, jež je o deset let starší než světová sedmička Rybakinová.

Loni v prosinci Kvitová řekla, že díky výkonům ve druhé polovině sezony dostala do tenisu novou chuť a nevidí důvod, proč končit kariéru. Výsledky v Miami i v Indian Wells, kde se dostala do čtvrtfinále, v ní zanechaly skvělé pocity. "Jsem opravdu šťastná. A také hodně vyčerpaná," shrnula. "Je těžké čelit mladým holkám. A také únavné," dodala s úsměvem.

Šampionkou turnaje WTA 1000 v Miami se stala jako první česká tenistka. A druhá nejstarší po Američance Sereně Williamsové. "Miluju hrát finále. A miluju trofeje. To je to, co na tenise miluju nejvíc. Hru samotnou, boj. I mentální stránku, když musíte přemýšlet, co byste měli hrát, co neměli," vyjmenovala svěřenkyně Jiřího Vaňka, s nímž je zasnoubená.

Svá tenisová očekávání po dvou snových týdnech v Miami prý nezmění. "Nemám žádné cíle. Mým cílem bylo vždycky mít jeden titul v sezoně, takže už mám splněno," usmála se tenistka, které málem ukončil kariéru před Vánoci v roce 2016 muž, který ji doma napadl a vážně poranil na ruce.

Nyní si Kvitová z Miami odvezla s cennou trofejí i prémii 1,26 milionu dolarů a jistotu, že v pondělním žebříčku bude opět v první desítce. Na konci sezony 2011, v níž poprvé vyhrála Wimbledon, už byla druhá na světě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články