Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kvitová je světovou dvojkou, pozici první hráčky neřeší

Londýn – Česká tenistka Petra Kvitová prožila na okruhu WTA báječný rok. Vyhrála šest turnajů včetně Wimbledonu a Turnaje mistryň. Jasná vítězka finančního žebříčku Kvitová v přímém souboji o druhé místo na světě porazila v neděli v istanbulském finále Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:5, 4:6 a 6:3. Svou soupeřku nechala o 850 bodů za sebou na třetím místě. Ze druhé na čtvrtou pozici se propadla Ruska Maria Šarapovová, která z Turnaje mistryň po dvou porážkách kvůli zranění odstoupila. Usměvavou českou hráčku ani nijak nevzrušuje, že ji dělí jen 115 bodů od Dánky Caroline Wozniacké a prvního místa ve světovém žebříčku.

"Nepřemýšlím o tom. Teď jsem dvojka, mám za sebou skvělý turnaj a to je budoucnost," odrážela Kvitová po finále v Istanbulu otázky ohledně možného útoku na první místo od zahraničních a později také českých novinářů. "Caroline bude hrát příští rok zase dobře a já to tak prostě neřeším, no…," rozesmála se.

Po výborné sezoně se ale hlasy odborníků, že má všechny dispozice k tomu, aby na tenisový trůn nastoupila, stále množí. Naposledy o tom mluvil v Turecku Švéd Mats Wilander a stejný názor vyřkl rovněž wimbledonský vítěz Jan Kodeš.

"Bavíme se o tenisu, ne o žebříčku," řekl trenér Kvitové David Kotyza. "Má v tenisu své rezervy, a když je tam najdeme a bude je zaplňovat a bude zdravá, tak nějak má šanci být na vrcholu. Ale těch holek je víc, ty rozdíly jsou strašně malé," uvedl.

Sezonu začala na 34. místě žebříčku a nyní je světovou dvojkou. Co za tím stojí? Její silná psychika. Rychlý švih, ale i schopnost chodit k síti. "Byla jsem celou sezonu docela zdravá, mohla jsem víc trénovat, makat na fyzičce a spolupracovala jsem s psychologem, s kterým nám to klape. Ale já se nijak jinak necítím," uvedla Kvitová.

V příští sezoně bude v nové pozici. Většinu roku bude obhajovat skvělé výsledky, bude favoritkou. To nemívala ráda. "Vždycky jsem byla raději outsiderkou, ale bude to něco nového, s čím se musím poprat," uvedla. "Získala si respekt ostatních, je sympatická a opravdu skvělá hráčka," řekl Kotyza.

Druhá je i Peschkeová

Poražená finalistka Turnaje mistryň v deblu Květa Peschkeová se v žebříčku čtyřher dělí se svou spoluhráčkou Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska také o druhé místo. V mužském žebříčku zůstal Tomáš Berdych na sedmém místě. V pořadí, které určí účastníky listopadového Turnaje mistrů v Londýně, zůstává na šesté příčce. České jedničce se přiblížil sedmý Francouz Jo-Wilfried Tsonga díky triumfu na turnaji ve Vídni.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články