Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kvitová jako Komenský – oba jsou čestní občané Fulneku

Fulnek – Co má společného Petra Kvitová a "učitel národů" Jan Amos Komenský? Ode dneška jsou oba čestní občané šestitisícového města Fulnek na Novojičínsku. O udělení ocenění své rodačce, která v sobotu vyhrála tenisový Wimbledon, rozhodlo fulnecké zastupitelstvo jednohlasně. K oficiálnímu předání plakety dojde v pátek, kdy Kvitovou spoluobčané slavnostně přivítají na náměstí.

"Kvůli dotacím jsme měli mimořádné zastupitelstvo. Seznámila jsem členy s tím, že pro Petru chystáme přivítání, i kvůli financování akce a ze všech úst zaznělo, že si zaslouží čestné občanství," uvedla starostka Jana Mocová. Představitelé města tenistce plaketu předají v pátek.

Petra Kvitová podle Mocové sice přišla na svět v porodnici v nedalekém Bílovci, ale z ní pak jela rovnou do Fulneku. "Všichni ji dobře známe. Když byla malá, obdivovala jsem, jak každé ráno poctivě jezdila s tatínkem na kurty," dodala starostka. Uvedla, že by nebyla proti tomu, kdyby se po Petře Kvitové ve městě něco jmenovalo.

Jana Mocová, starostka:

"Je to osobnost a Fulnek ohromně proslavila. I s ohledem na její charakterové vlastnosti a velkou vnitřní sílu, svou pílí, houževnatostí a skromností může být vzorem pro mládež."

Otec úspěšné tenistky Jiří Kvita, který je členem fulneckého zastupitelstva, prý o čestném občanství s dcerou zatím nemluvil. "Neříkal jsem jí to, takže o tom zatím asi neví. Ale asi se to z médií dozví brzy," myslí si Kvita. Wimbledonská šampionka se do Fulneku přijede podívat. Podle otce ale ve městě zůstane jen pár hodin.

Město pro Kvitovou na pátek od 14:00 chystá na náměstí velkolepou uvítací slavnost. Tenistka do rodného města zavítá přesně měsíc od své poslední návštěvy. "Petra má nabitý program, předtím jsme se snažili dostat ji do Fulneku půl roku. Když tady toho 8. června byla, všichni kolem byli dobře naladění, ona má v sobě takovou pozitivní energii," řekla starostka.

0Dosud byl jediným čestným občanem šestitisícového města na Novojičínsku humanistický myslitel a pedagog Jan Amos Komenský, který ve Fulneku od roku 1618 působil jako rektor školy a kazatel Jednoty bratrské. Poznal zde i svou první ženu Magdalénu Vizovskou. Po porážce stavovského povstání v roce 1621 musel Fulnek opustit.

Jednadvacetiletá Kvitová se stala třetí českou rodačkou, která vyhrála dvouhru ve Wimbledonu. Před ní to dokázaly Martina Navrátilová a Jana Novotná. Svůj první grandslamový titul získala Kvitová po finálové výhře ve dvou setech nad Ruskou Marií Šarapovovou.

Jan Amos Komenský
zdroj: Wikipedia autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články