Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kvitová i Berdych si v Pekingu zahrají o finále

Peking – Tenistka Petra Kvitová postoupila do semifinále turnaje v Pekingu. Turnajová trojka ve čtvrtfinále zdolala Italku Robertu Vinciovou 7:6, 6:4 a v boji o finále ji čeká Australanka Samantha Stosurová. V semifinále je v čínské metropoli také Tomáš Berdych, který porazil Američana Johna Isnera 6:1, 6:4 a přiživil své šance na postup na Turnaj mistrů. O finálovou účast si zahraje nečekaně se Slovákem Martinem Kližanem, jenž vyřadil světovou dvojku Rafaela Nadala.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Třetí nasazený Berdych, jenž turnaj v Pekingu v roce 2011 vyhrál, bude mít v sobotu překvapivého soupeře, který musel na turnaji absolvovat kvalifikaci. Kližan, svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma, totiž poprvé v kariéře pokořil Nadala a o totéž se bude pokoušet proti Berdychovi. Český tenista vyhrál oba dosavadní souboje s Kližanem, letos na US Open a loni na trávě ve Wimbledonu.

Kvitová navazuje v Pekingu na vítězné tažení z minulého týdne, kdy triumfovala ve Wu-chanu. Připsala si už osmý vyhraný zápas v řadě. V případě zisku titulu v Pekingu se Kvitová posune na druhé místo žebříčku WTA, čímž by vyrovnala osobní maximum z roku 2011. V utkání s Vinciovou se Kvitová pomalu rozjížděla. Ze začátku chybovala a prohrávala už 1:5. Pak ale zpřesnila hru a pěti gamy po sobě skóre otočila. První set získala skoro po hodině hry v tie-breaku po svém třetím esu v utkání.

"Takovéto začátky zápasů, to se někdy stává. Ona není zrovna soupeřkou, proti které bych ráda hrála. Má odlišnou hru, která mi vůbec nesedí," konstatovala Kvitová. "Má výborný slice, který mi dělá velké problémy. Když neservíruju, hraje se s ní hodně těžko," dodala na adresu soupeřky, s níž měla dosud vyrovnanou bilanci 2:2.  

I do druhého setu vstoupila Kvitová špatně a prohrávala 0:2, ale ztracené podání získala rychle zpět a za stavu 5:4 šla podávat na vítězství. Málem o servis přišla, oba brejkboly ale rázně odvrátila esy a proměnila první mečbol. Kvitová sice udělala v utkání 43 nevynucených chyb, ale Italku přestřílela vítěznými údery poměrem 33:6.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Berdych jasně vyhrál

Berdych naopak začal zápas s Isnerem, s nímž si v Pekingu vyzkoušel i čtyřhru, suverénně a ujal se vedení 3:0. Náskok pak potvrdil dalším brejkem a první sadu získal za 27 minut. Soupeři sebral podání i v úvodu druhého setu a výhodu udržel až do konce. V deváté hře při Isnerově podání sice ještě mečbol nevyužil, při svém servisu však už postup mezi nejlepší čtveřici potvrdil čistou hrou.

Stosurová měla postup do semifinále ulehčený, jelikož světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA čtvrtfinále vzdala bez boje kvůli zranění levého kolena. Kvitová má s Australankou pozitivní bilanci, vyhrála šest ze sedmi zápasů.

O deblový titul si v Pekingu zahraje Andrea Hlaváčková. S domácí tenistkou Pcheng Šuaj porazily v semifinále rusko-australskou dvojici Alla Kudrjavcevová, Anastasia Rodionovová hladce 6:1, 6:4 a i čtvrtý duel na turnaji vyhrály bez ztráty setu. Poražené duo předtím v dohrávce třísetové bitvy vyřadilo nasazené jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

Hlaváčková bude hrát o první titul od loňského triumfu na US Open, po němž se rozešla s Lucií Hradeckou. V cestě za 15. deblovou trofejí na WTA Tour jí stojí turnajové dvojky Cara Blacková ze Zimbabwe a Sania Mirzaová z Indie.

Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (5-Bulh.) 6:2, 6:4. Berdych (3-ČR) - Isner (8-USA) 6:1, 6:4, Murray (6-Brit.) - Čilič (4-Chorv.) 6:1, 6:4, Kližan (SR) - Nadal (2-Šp.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:3.

Semifinálové dvojice: Djokovič - Murray, Berdych - Kližan.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: Kvitová (3-ČR) - Vinciová (It.) 7:6 (7:2), 6:4, Stosurová (Austr.) - S. Williamsová (1-USA) bez boje, Šarapovová (4-Rus.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:0, 6:4.

Semifinálové dvojice: Stosurová - Kvitová, Šarapovová - Ivanovičová.

Čtyřhra - semifinále: Hlaváčková, Pcheng Šuaj (5-ČR/Čína) - Kudrjavcevová, Rodionovová (6-Rus./Austr.) 6:1, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články