Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kvitová: Doufám, že podobně emotivní sezonu už nezažiju

Psychicky nejnáročnější sezonu kariéry má za sebou Petra Kvitová. Česká tenistka doufá, že podobné emoce už nezažije. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu se v květnu vrátila na dvorce po operaci pořezaných prstů levé ruky z přepadení, už se cítí zase jako normální hráčka a vyhlíží rok 2018.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kvitová byla loni 20. prosince přepadena v prostějovském bytě a pachatel jí pořezal všechny prsty levé ruky, v které drží raketu. Lékaři jí sešili šlachy i nervy a bývalá světová dvojka se vrátila překvapivě už na Roland Garros.

"Po tom všem, co se stalo loni, jsem za ty měsíce, co jsem se vrátila, strašně ráda. Všechno beru pozitivně. Jsem ráda, že jsem zpátky," řekla Kvitová. Seděla při tom na stejném místě jako před deseti měsíci, kdy poprvé předstoupila před novináře po operaci a nevěděla, jestli si ještě zahraje.

Její zkrácená sezona trvala pět měsíců, ale byla ráda, že už je u konce. "Čas to byl hrozně emotivní a psychicky náročný. Vzalo mi to spoustu energie i dál. Sice se zdá, že sezona byla krátká, ale psychicky možná nejnáročnější. Tyhle emoce mě už snad nikdy v takové míře nepotkají."

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová: Věřím, že ta nejlepší sezona ještě přijde

Zpočátku zažívala strach, jestli pohne prsty. "A budu vůbec hrát tenis? Jak ho budu hrát? Jestli budu něco měnit?" říkala si třeba v lednu, když viděla, jak je celý tenisový svět v Austrálii.

Emotivní návrat k tenisu si prožila v Paříži. "Ze začátku to nebylo jednoduché, ale dopadlo to dobře. Cítím se jako normální tenistka, když jdu na zápas," uvedla.

Její ruka nebude už nikdy úplně v pořádku. Prsty v pěst stále nezatne, i když se jejich ohebnost lepší. "Jizvy měknou a pohyblivost je trochu lepší. Pan doktor říkal, že bude trvat rok až dva, než se úplně ustálí. Někdy si přijdu jako postižená, sedím na večeři a snažím se to rozhýbat. Snažím se s tím něco dělat," líčila.

Odehrála jen jedenáct turnajů s bilancí 18:10 a v žebříčku WTA nyní klesla na 29. místo. Sama žebříček nesleduje. "To číslo je asi nejmenší, co jsem měla, ale loni 21. prosince bych za něj byla strašně ráda. S půlkou sezony to není špatné," podotkla.

Vaněk by Kvitovou rád viděl více na síti

Trenér Jiří Vaněk bude s Kvitovou už skoro rok, ale teprve nyní přijde čas na to, aby začali s pořádným společným tréninkem. "Jeli jsme v modelu zápasy a konec sezony. Hodně se odpočívalo a neměli jsme šanci dát něco nového, takže teď už se na to těším," řekl Vaněk.

Levou rukou hrající Kvitová je agresivním typem tenistky, která za zápas nastřílí hodně vítězných míčů. V podobném stylu bude hrát dál. "Pořád bude aktivní hráčkou a bude záležet na ní, aby si uhrávala body. V sedmadvaceti letech neuděláme z Péti obranářku," pronesl Vaněk.

Vaněk, který dříve vedl současnou českou jedničku Karolínu Plíškovou, by Kvitovou rád naučil chodit k síti. "Chtěl bych trochu víc zapracovat na volejích a přechodu dopředu, aby si dohrávala víc body na síti a ulehčovala si to," plánuje kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články