Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kvitová chce zopakovat historii. V cestě za titulem ji stojí Bouchardová

Londýn - Jsou to přesně tři roky, co Petra Kvitová ovládla Wimbledon a zaznamenala tak největší individuální úspěch v kariéře. Nyní si o grandslamový titul na londýnské trávě zahraje podruhé. V roce 2011 ve finále smetla Rusku Marii Šarapovovou, tentokrát bude její soupeřkou Kanaďanka Eugenie Bouchardová. Textový on-line přenos můžete sledovat od 15:00 na našem webu.

Ilustrační foto

Pro Kvitovou hovoří statistiky. Wimbledon už jednou vyhrála, je šestou nasazenou, zatímco Bouchardová třináctou. V úspěch levou rukou hrající Kvitové věří české legendy Martina Navrátilová i Jan Kodeš a její výhru očekávají také bookmakeři.

Jenže čtyřiadvacetiletá Kvitová roli favoritky proti o čtyři roky mladší, rozjeté a sebevědomé soupeřce odmítá. "Ve finále grandslamu favoritky nebývají. Záleží na tom, jak zvládnete nervy, drobnosti," řekla Kvitová po semifinále.

Od triumfu ve Wimbledonu před třemi lety si prošla různými peripetiemi. Přesto pořád věřila, že se třeba do finále Wimbledonu, svého nejoblíbenějšího turnaje, jednou vrátí. "A jsem ráda, že všechno, co jsem obětovala, se vyplatilo. Samozřejmě, pochybnosti někdy byly, ale i to dělá člověka silnějším. Když o sobě pochybujete, snažíte se víc makat. A to se konečně vyplatilo," řekla.

V turnaji ztratila Kvitová jediný set, v těžkém duelu s pětinásobnou vítězkou Wimbledonu Venus Williamsovou z USA. Bouchardová ale bude nejnebezpečnější - letos hrála semifinále na Australian Open i na Roland Garros a i trávu má ráda. Předloni v Londýně vyhrála juniorku a nyní už postoupila do velkého finále. "Vždycky věřím, že můžu vyhrát, když jdu na kurt. Cítím se tady výborně a nechám na dvorci všechno. Čekám od Kvitové rány, ale i já hraju agresivně. Vždycky jsem byla sebevědomá a nic na tom nechci měnit," řekla Bouchardová.

Jediný vzájemný zápas s Bouchardovou vloni v Torontu Kvitová vyhrála. "Je velmi talentovaná hráčka. Dobře se pohybuje a věří si," všimla si Češka.

Trochu jiná Kvitová

V roce 2011 byla Kvitová démonem turnaje. Jednu soupeřku po druhé zničila a celkem nastřílela 233 vítězných míčů. "Teď mi přijde, že jsem k tomu přišla skoro jako slepá k houslím. Všechno, co jsem trefila, mi tam spadlo," vzpomínala. 

Letos je jinou hráčkou. Musela si cestu do finále vybojovat. "Z tohohle pohledu je letošní tažení cennější. Momentálně mě drží servis a lepší forhend," řekla Kvitová.

I její trenér David Kotyza souhlasil, že Kvitová musela letos ukázat větší charakter, aby se dostala do finále. "Do finále se dobrala trošku obtížněji, což může být trochu výhoda, ale zas tam bude soupeřka, která s tím nebude souhlasit. Veškeré zkušenosti, co má, bych v klidu smazal. Finále bude zas něco nového," řekl kouč.

Eugenie Bouchardová
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Curtis

Účast ve finále, ať už dopadne jakkoli, bude pro Kvitovou vzpruhou. "Rozhodně jsem si dokázala, že na to ještě mám. To pro mě hrozně znamená. Vím, že bez tvrdé práce to prostě nejde. Myslím, že v takových menších věcech jsem profesionálnější, než jsem byla. Všechno do sebe zapadá. Jsem jen ráda," usmála se.

Vítězka wimbledonské juniorky z roku 2012 Bouchardová dává na odiv víru ve vlastní síly. "Takový výsledek jsem očekávala," řekla Kanaďanka, která dostává na sociálních sítích nabídky k sňatku, ale pro ni existuje jen a pouze finále. "Ale víte co, ještě mě čeká finále, další zápas. Až po něm můžu pořádně slavit," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články