Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvitová bude světovou trojkou

Praha – To, o čem se mluvilo už v červenci po skončení Wimbledonu, je nyní skutečností. Petra Kvitová se v pondělí, tedy den před startem Turnaje mistryň, stane světovou trojkou. Vyplývá to z podrobného žebříčku WTA. Kvitová se tak vyrovná maximu Hany Mandlíkové, která byla třetí v dubnu 1984. Výš už z tenistek narozených v Československu byly pouze Jana Novotná a Martina Navrátilová.

Petra Kvitová
zdroj: Isifa/EPA autor: Paul Crock

Wimbledonská vítězka má dokonce teoretickou šanci, že by mohla být po Turnaji mistryň i první hráčkou světa. Sama se tím ale nezabývá a body nepočítá. "Nemám to v hlavě, neřeším to. Každé pozice v horních patrech žebříčku je těžké dosáhnout," řekla Kvitová na dnešní tiskové konferenci.

Kvitové momentálně patří čtvrtá příčka. K posunu o jedno místo pomohou české hráčce odečty bodů Victorie Azarenkové z Běloruska a Rusky Very Zvonarevové. Na třetí Azarenkovou ztrácí Kvitová podle nynějšího žebříčku 220 bodů. Bělorusce se odečte kromě 470 bodů za loňský triumf na turnaji v Moskvě také dalších 370 bodů za tři zápasy na Turnaji mistryň v Dauhá. Azarenkovou od poklesu nezachrání ani případné vítězství na právě probíhajícím turnaji v Lucemburku, kde může získat maximálně 280 bodů.

Podobně je na tom také Zvonarevová, která ztrácí na rodačku z Fulneku 215 bodů. I kdyby Ruska zvítězila na turnaji v Moskvě, kde se hraje o 470 bodů za celkový triumf, na posun před Kvitovou by jí to nestačilo. Odečte si totiž 690 bodů za loňské semifinále v Dauhá.

Kvitová může zakončit sezonu na prvním místě

Po turnaji v Istanbulu se může Kvitová stát dokonce světovou jedničkou. Cesta na samotný vrchol však nebude vůbec jednoduchá. Musela by totiž celý turnaj bez porážky vyhrát a současná hráčka číslo jedna Caroline Wozniacká by zároveň nesměla vyhrát ani jeden zápas. "Myslím, že to je dost nepravděpodobné," konstatovala Kvitová.

Světovou jedničkou dosud byla z českých rodaček pouze Martina Navrátilová. Kvitová nechce o svých šancích na napodobení legendární hráčky spekulovat. "Je to otevřené. Myslím, že jedničkou může být kdokoli," řekla Kvitová. "A jestli jsem připravená stát se jedničkou? Na to se připravit nelze, s tím se musí každý poprat sám," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články