Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kvitová a Šafářová jdou do druhého kola, Hájek končí

Melbourne – Do sezony sice nevstoupila zdaleka ideálně, v 1. kole Australian Open ale Petra Kvitová potvrdila roli favoritky a Italku Francesku Schiavoneovou porazila 6:4, 2:6 a 6:2. Ve druhém kole je i další česká tenistka Lucie Šafářová, která si poradila s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou 7:6 a 6:4. Na postup dosáhl také Lukáš Rosol. Skvělou formu potvrdila Serena Williamsová, která nadělila dva "kanáry" Edině Gallovitsové-Hallové.

Loňská semifinalistka Kvitová neměla dobrý vstup do sezony, před Australian Open vyhrála jen jeden ze tří zápasů, do kterých nastoupila. V nervózním utkání udělala turnajová osmička Kvitová 42 chyb, měla 28 vítězných míčů a Italce vzala pětkrát podání.

"Že jsem to vybojovala, to si myslím, že mi pomůže hodně," řekla Kvitová . "Navíc si myslím, že jsem nehrála úplně špatně na to, v jakých podmínkách to bylo, a ještě s Franceskou, takže já myslím, že když to takhle sesumíruju, tak můžu být spokojená," řekla. Další soupeřkou dvaadvacetileté Kvitové bude Britka Laura Robsonová.

Sedmnáctá nasazená Šafářová, čtvrtfinalistka v Melbourne z roku 2007, se po vítězství nad Lučičovou-Baroniovou o postup do třetího kola střetne s Jovanou Bojanovskou ze Srbska. "Na první kolo jsem zvládla solidní zápas," uvedla sedmnáctá nasazená Šafářová, která první dva zápasy sezony prohrála. "Člověk se pak necítí úplně komfortně, takže jsem ráda, že jsem to vyhrála," přiznala. 

Rosol napodruhé postoupil, zbylí Češi končí

Dál jde i Lukáš Rosol, který při své druhé účasti na Australian Open udolal Brita Jamieho Bakera 7:6, 7:5 a 6:2 a poprvé tak postoupil do 2. kola. V turnaji naopak končí Andrea Hlaváčková po prohře s Chorvatkou Donnou Vekičovou 1:6, 2:6 a Jan Hájek, který nestačil na turnajovou třináctku Milose Raonice. Navzdory dobrému začátku Kanaďanovi podlehl 6:3, 1:6, 2:6, 6:7. Při své premiéře v hlavní soutěži Australian Open končí v prvním kole i Karolína Plíšková, která nastačila na Řekyni Eleni Daniiliduovou, když prohrála 5:7, 7:5 a 4:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaroslav Plašil o druhém dnu Australian Open

Williamsovou nezastavilo ani zranění

První zápasy zvládla většina favoritek. Turnajová jednička Běloruska Azarenková porazila Rumunku Niculescuovou 6:1, 6:4. Serena Williamsovási sice v průběhu prvního setu nepříjemně poranila kotník, ale na kurtu i tak dominovala a Rumunce Edině Gallovicové-Hallové nadělila dva "kanáry".

Středeční program na Australian Open

Ve středu se na Australian Open představí pět českých tenistů v čele s Tomášem Berdychem. Šestého hráče světa čeká Guillaume Rufin z Francie, kterému v pořadí ATP patří 92. příčka. Nastoupí i Radek Štěpánek, jenž vyzve Španěla Feliciana Lópeze. V ženské dvouhře se Klára Zakopalová utká s Belgičankou Kristen Flipkensovou, Kristýna Plíškova nastoupí proti Soraně Cirsteaové z Rumunska a Lucie Hradecká proti páté nasazené Angelique Kerberové z Německa.

Hradeckou poté čeká spolu s Andreou Hlaváčkovou první kolo čtyřhry. V něm stříbrné olympijské medailistky z her v Londýně nastoupí proti řecko-americké dvojici Eleni Daniiliduová, Christina McHaleová.

Rod Laver Arena: Beguová (Rum.) - A. Radwaňská (4-Pol.), Berdych (5-ČR) - Rufin (Fr.), Stosurová (9-Austr.) - Čeng Ťie (Čína), od 9:00 V. Williamsová (25-USA) - Cornetová (Fr.), Djokovič (1-Srb.) - Harrison (USA).

Hisense Arena: Almagro (10-Šp.) - Gimeno Traver (Šp.), Li Na (6-Čína) - Govorcovová (Běl.), Ito (Jap.) - Baghdatis (28-Kypr), Doiová (Jap.) - Šarapovová (2-Rus.).

Margaret Court Arena: Kerberová (5-Něm.) - Hradecká (ČR), Görgesová (18-Něm.) -Oprandiová (Švýc.), Ferrer (4-Šp.) - Smyczek (USA), Ivanovičová (13-Srb.) - Čchan Jüng-čan (Tchaj-wan), od 9:00 Malisse (Belg.) - Verdasco (22-Šp.).

Kurt č. 3: čtvrtý zápas Štěpánek (31-ČR) - F. López (Šp.).

Kurt č. 6: první zápas Zakopalová (23-ČR) - Flipkensová (Belg.).

Kurt č. 19: třetí zápas Kris. Plíšková (ČR) - Cirsteaová (27-Rum.).

"Jsem naživu. Moje srdce bije. Budu v pohodě," ujišťovala Serena Williamsová po utkání. "Bolí to, otéká to a bude důležité, jak se to vyvine v dalších hodinách, ale pokud se nestane něco závažného, tak mě uvidíte na kurtu," řekla.

O velké překvapení se postarala Kimiko Dateová-Krumová. Japonská veteránka vyřadila v jako stá hráčka světa nasazenou dvanáctku Naděždu Petrovouz Ruska po setech 6:2 a 6:0 a ve 42 letech a 109 dnech se stala nejstarší tenistkou, která vyhrála na Australian Open utkání ve dvouhře.

Výsledky tenisového Australian Open

Muži: Rosol (ČR) - Baker (Brit.) 7:6 (7:5), 7:5, 6:2, Raonic (13-Kan.) - Hájek (ČR) 3:6, 6:1, 6:2, 7:6 (7:0), Federer (2-Švýc.) - Paire (Fr.) 6:2, 6:4, 6:1, A. Murray (3-Brit.) - Haase (Niz.) 6:3, 6:1, 6:3, Del Potro (6-Arg.) - Mannarino (Fr.) 6:1, 6:2, 6:2.

Ženy: Kvitová (8-ČR) - Schiavoneová (It.) 6:4, 2:6, 6:2, Šafářová (17-ČR) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 7:6 (7:4), 6:4, Vekičová (Chorv.) - Hlaváčková (ČR) 6:1, 6:2, Daniiliduová (Řek.) - Kar. Plíšková (ČR) 7:5, 5:7, 6:4, Azarenková (1-Běl.) - Niculescuová (Rum.) 6:1, 6:4, S. Williamsová (3-USA) - Gallovitsová-Hallová (Rum.) 6:0, 6:0.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články