Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Krok od finále. Berdycha čeká při reparátu v Austrálii Murray

Melbourne/Praha – Loni jeho cesta na Australian Open právě v semifinále skončila. Letos má Tomáš Berdych šanci na reparát. Jeho soupeřem v boji o finále bude světová šestka Andy Murray z Velké Británie, proti němuž se českému tenistovi v poslední době daří. Textový on-line přenos sledujte na našem webu od 9:30.

Český tenista je ve formě a mohl by využít i faktu, že jeho koučem je Daniel Vallverdu z Venezuely, který do konce loňské sezony spolupracoval právě s Murraym.

Oba hráči prošli do semifinále relativně hladce. Berdych neztratil ani set a ve čtvrtfinále s přehledem porazil i Španěla Rafaela Nadala. Murray ztratil set v osmifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem, jinak rovněž soupeřům nedal šanci.

"Teď už je to nadupané a všechny zápasy jsou padesát na padesát. Berdych hraje dobře, ale Murray taky. Bude to vyrovnané," řekl trojnásobný grandslamový šampion Jan Kodeš. "Berdych má s Murraym příznivou bilanci, což je dobré, to by mohlo hrát určitou psychickou roli. Dám si Berdycha s Murraym k snídani a snad to dobře dopadne," přál Kodeš krajanovi postup do finále.

Murray se zná s Vallverduem 15 let a posledních pět let úspěšně spolupracovali. "Možná to bude trochu divné, ale můj cíl není porazit Daniho, ale Berdycha. Tomáš hraje výborně a půjde do zápasu jako lehký favorit," mínil Murray, trojnásobný finalista Australian Open z let 2010, 2011 a 2013.

Vallverdu - výhoda, nebo nevýhoda?

"Dani zná moji hru skrz naskrz, lépe než kdokoli jiný, a určitě přijde se skvělým plánem. To bude pro Berdycha velká výhoda," řekl Murray, kterého po Ivanu Lendlovi začala trénovat Francouzka Amélie Mauresmová. Na druhou stranu skotský tenista dodal, že i on hru českého protivníka dobře zná. "Vím, co si Dani myslí o Berdychově hře, protože mi to řekl. Takže tohle vlastně je svým způsobem i moje výhoda."

V semifinále Australian Open je devětadvacetiletý Berdych podruhé za sebou. Loni prohrál s pozdějším vítězem Stanem Wawrinkou ze Švýcarska. S Murrayem hrál grandslamové semifinále na US Open 2012 a prohrál ve čtyřech setech.

Berdych se může stát třetím českým hráčem ve finále Australian Open v open éře a prvním po 17 letech. Před ním to dokázali Petr Korda v roce 1998 a Ivan Lendl v letech 1983, 1989, 1990 a 1991.

Pokud se Berdych do finále dostane, zvládne to při své dvanácté účasti v Melbourne, což by byl rekord turnaje. A z pozice sedmého nasazeného může turnaj vyhrát jako první v historii. Jediným tenistou, který získal jako turnajová sedmička grandslamový titul, byl Kodeš na antukovém Roland Garros v roce 1970.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články