Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Kritika ženského tenisu stála šéfa turnaje v Indian Wells místo

Indian Wells - "Kdybych byl tenistka, každý večer bych poklekal a děkoval bohu, že se narodili Roger Federer a Rafael Nadal, protože oni tenhle sport táhnou." Těmito poznámkami na adresu ženských hráček si šéf tenisového turnaje v Indian Wells Raymond Moore zadělal na velký problém a den poté, co svoji ostrou kritiku vyslovil, rezignoval na svoji funkci.

Raymond Moore
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark J. Terrill

Bývalý jihoafrický hráč je přesvědčený, že ženský tenis se jen veze na slávě tenisu mužského. "Kdybych se vrátil v příštím životě, chtěl bych být někým z WTA, protože se pouze vezou na slávě mužů. Nedělají žádná rozhodnutí a jsou šťastné. Velmi, velmi šťastné," prohlásil a některé hráčky pak popsal tak, že zájmu se těší jen díky fyzické atraktivitě. Své prohlášení korunoval tím, že mají tenistky velké štěstí, že pobírají stejné prémie jako mužští tenisté. 

Tato slova vyvolala nelibost u veřejnosti i samotných hráček. "Ženské finále bylo v Indian Wells vyprodané mnohem dříve než mužské, což svědčí o oblibě ženského tenisu. Každý den potkávám plno lidí, kteří říkají, že tenis sledují, jen když hraju já nebo má sestra," vymezila se proti názorům Moora například i finalistka Indian Wells a světová jednička Serena Williamsová.

Ještě kritičtější byla k Moorovi Martina Navrátilová, která dokonce naznačila, že by tenistky mohly v budoucnu turnaj v kalifornské poušti bojkotovat, pokud Moore bude dál v jeho vedení. "Bylo by těžké si představit jakoukoli tenistku, která by chtěla hrát v Indian Wells, pokud Moore zůstane ředitelem turnaje," prohlásila majitelka 18 grandslamových titulů.

Žádný bojkot ale nakonec nebude potřeba, protože Moore po vlně kritiky na svou funkci rezignoval. Nezachránily ho ani omluvy, kde přiznal, že jeho komentáře byly "velmi nevkusné". Devětašedesátiletý Moore tak ve funkci vydržel jen rok. Vedení turnaje převzal po loňské rezignaci Steva Simona, který se stal výkonným ředitelem WTA Tour.

Přestřelka Djokovič vs. Navrátilová

Názory Moora ale v tenisovém světě nejsou zcela ojedinělé. Olej do ohně přilil také Novak Djokovič. "Statistiky ukazují, že máme mnohem více diváků na mužských zápasech. Myslím, že to je jeden z důvodů, proč bychom měli být lépe oceněni," řekla světová jednička a pokračovala dále. "Ženy obětují některé konkrétní časové úseky, obětují rodinný čas nebo dělají rozhodnutí, co se bude dít s jejich tělem, aby mohly hrát tenis. Vím, čím si fyzicky musí projít, a chápu, že jejich těla jsou výrazně jiná než mužská. Musí si projít mnoha věcmi, kterými my muži projít nemusíme, víte, hormony a různé věci, nemusíme chodit do detailů. Ženy ví, o čem mluvím."

Srbská hvězda na podobnou kritiku jako Moore nenarazila, nicméně Navrátilová měla k jeho názorům velké výhrady. "Novak Djokovič, tak jak ho mám hrozně ráda, tak evidentně nepochopil, že když hrají ženy a muži na kombinovaných turnajích, musí být zaplaceni stejně. Myslela jsem si, že tohle jsme vyřešili už dávno," prohlásila známá bojovnice za rovnoprávnost pohlaví. Rezignací Moora tak celá tato kauza o ženském tenise nemusí skončit.

Zdroj
ČTK, Guardian, isport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články