Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kristýna Plíšková sestru nenapodobila. Ve Wimbledonu končí po 1. kole spolu se Štěpánkem

Londýn – Zatímco její dvojče Karolína si ve Wimbledonu zahraje druhé kolo, Kristýna Plíšková do stejné fáze turnaje nepostoupila. V souboji dvou hráček z počátku druhé stovky světového žebříčku podlehla hned na úvod Číňance Tuan Jing-jing 3:6, 6:3 a 5:7. Překvapit Australana Nicka Kyrgiose se nepodařilo nestárnoucímu Radku Štěpánkovi, který prohrál 1:3 na sety. Program druhého dne narušil déšť a své zápasy tak nedohráli mimo jiných i Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Oba by je měli dohrávat ve středu.

Kristýna Plíšková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Tim Ireland

Přesně podle předpovědi se v úterý odpoledne nad All England Clubem objevily černé mraky a začalo pršet. Zápasy byly nejdříve přerušeny, kurty pokryly plachty a posléze na venkovních dvorcích zrušeny. Dohrávalo se jen na centrkurtu pod zataženou střechou. Své zápasy ani nerozehrály Petra Kvitová a Barbora Strýcová.

Třicetiletý Berdych hrál na kurtu číslo 18 s Ivanem Dodigem a nad Chorvatem vede 7:6, 5:7, 6:1 a ve čtvrté sadě 4:1. Je tak blízko postupu do 2. kola. Dobře rozehraný zápas má také Veselý, který získal v duelu s Nizozemcem Igorem Sijslingem první dva sety 6:2, 6:4 a ve třetím je stav 1:1.

Berdych už mohl být teoreticky v šatně s postupem, ale ve druhé sadě nedokázal zápas za stavu 5:4 dopodávat a v koncovce set ztratil. Ještě předtím bylo utkání ve druhém setu za stavu 3:2 pro Berdycha asi na patnáct minut přerušeno, jelikož v hledišti zkolaboval fanoušek a musel být ošetřen. Od stavu 0:1 ve třetí sadě získal Berdych devět her v řadě a mířil za postupem. Dodig si nechal po ztrátě třetího setu na kurtu ošetřit záda. 

Plíšková zaváhala

Plíšková, která je na žebříčku WTA na 107. místě, nedokázala navázat na výhru v dosavadním jediném vzájemném utkání z předloňska ze Soulu a nezopakuje loňskou účast ve třetím kole. Ještě v roce 2012 hrála druhé kolo, celkem počtvrté už ale v Londýně skončila hned po prvním zápase.

První dva sety rozhodla jediná ztráta podání na každé straně. Plíšková po vyrovnání vstoupila brejkem i do rozhodující sady, ale vedení 2:0 a 3:1 neudržela. V šesté hře rovněž ztratila servis a v rozhodujícím dvanáctém gamu neuhrála proti čínské soupeřce (123. WTA) při vlastním podání dokonce ani míč.

Štěpánek nestačil na Kyrgiose

Štěpánka v utkání zradilo první podání, jehož úspěšnost měl jen těsně nad padesát procent. "To je normálně málo a na trávě hrozně málo. Servis mi byl hodně nevěrnej, přitom v Paříži i na trávě jsem servíroval jak mašina," řekl po utkání. Regeneraci strávil přemýšlením, kde se stala chyba. "Že mi servis zůstal ve skříňce. Ještě se musím podívat, jestli tam náhodou není. Nevím, jestli to bylo z přemíry chtění, nedokážu si to vysvětlit."

V prvním setu ještě dokázal vyrovnat z 1:4 na 4:4, následně však prohrál pět her v řadě, což rozhodlo o ztrátě první i druhé sady. Kyrgios výborně podával a pomohl si i úspěšným úderem mezi nohama, při němž dvojnásobného vítěze Davis Cupu přeloboval.

Radek Štěpánek ve Wimbledonu dohrál v 1. kole
zdroj: Reuters

Hned na začátku třetího setu Štěpánek počtvrté v utkání ztratil podání a Kyrgios mířil za pohodlnou výhrou. Za stavu 5:4 mohl zápas doservírovat, avšak Štěpánek zabojoval, nepříznivý stav otočil a sadu nakonec získal v dramatickém tie-breaku, v kterém odvrátil dva mečboly a jeden i rybičkou po vzoru brankáře Petra Čecha, který v hledišti českému hráči fandil.

Ve čtvrtém setu už ale dominoval Kyrgios. "Dostal jsem hrozně es. Trefoval to neuvěřitelně. I když jsem správně odhadl stranu, ani jsem si na míč nesáhnul," řekl Štěpánek, který po téměř dvou a půl hodinách padl při pátém mečbolu.

Často v zápasech neklidný Kyrgios hrál proti Štěpánkovi velice koncentrovaně. Sice si mezi výměnami pro sebe pořád něco povídal, ale jinak utkání zvládl bez větších výstřelků. "Hrál na sebe hodně koncentrovaně. To je pak hrozně znát, když se soustředí," řekl Štěpánek, kterého Kyrgios hodně uznává.

Během utkání i po zápase si Štěpánek stejně jako třeba v Paříži po prohře v pěti setech v 1. kole s Andym Murraym vyslechl potlesk zaplněného stadionu. "Pro tyhle chvíle hrajete. Tahle přízeň mě hrozně těší a nabíjí mě. Ale po prohře člověk těžko najde pozitiva. Já se tenisem bavím, je pro mě radost hrát a radost bojovat. Když přijde od lidí takové ocenění, že je baví se dívat na můj tenis, najdou v mých zápasech emoce a jsou přikovaní k televizi, to jsou hezké a pozitivní zprávy," řekl Štěpánek.

Český hráč doufá, že neodehrál poslední Wimbledon a na svůj nejoblíbenější grandslam se za rok vrátí. "Rozhodně je to můj cíl," přikývl a zopakoval, že by rád překonal Jimmyho Connorse, který vyhrál jako nejstarší hráč ve věku 40 let a 11 dnů US Open grandslamový zápas. "Mám ho na mušce," řekl Štěpánek. 

Siniaková si zahraje ve 2. kole

Kateřina Siniaková si poprvé ve Wimbledonu a podruhé v kariéře na grandslamech zahraje druhé kolo. Dvacetiletá rodačka z Hradce Králové při svém druhém startu na londýnské trávě zvládla duel úvodního kola s Francouzkou Pauline Parmentierovou, kterou porazila 6:3, 7:5. Siniaková se dočkala druhé grandslamové výhry po více než roce od loňského Australian Open. O deset let starší soupeřku porazila 114. hráčka žebříčku podruhé v kariéře a zápas zakončila hned při prvním mečbolu za hodinu a čtvrt.

"Jsem hrozně moc ráda, že jsem konečně udělala kolo na grandslamu," řekla spokojená Siniaková po postupu. "Snažila jsem se na to ale nemyslet, protože by to nebylo dobře. Soustředila jsem se na každý míč a hrála dobře."

K postupu mohla Siniakové pomoct i nedávná úspěšná pařížská čtyřhra, v které došly s Barborou Krejčíkovou do semifinále. "Moje hra se zlepšuje, získávám sebevědomí a debl tomu neuškodil. Doufám, že to půjde nahoru," řekla Siniaková.

S Krejčíkovou je čeká debl i ve Wimbledonu a myslí vysoko. "Máme na to dojít minimálně do čtvrtfinále a čím dál to půjde, tak lépe. Semifinále na French Open bylo super a my se budeme soustředit, aby to dopadlo třeba stejně," řekla Siniaková.

Prosadit se bude chtít dál také ve dvouhře. O premiérový postup do třetího kola na jednom ze čtyř velkých turnajů se utká s další Francouzkou, třicátou nasazenou Caroline Garciaovou. "Hraje dobře, ale myslím, že hratelná je. Zkusím předvést maximum, abych dokázala vyhrát," řekla Siniaková. 

Středeční výsledky Wimbledonu - 1. kolo

Muži: Dvouhra - 1. kolo:
Tsonga (12-Fr.) - Cervantes (Šp.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:4, Troicki (25-Srb.) - Lamasine (Fr.) 6:4, 6:2, 6:2, Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) - Kudrjavcev (Rus.) 6:4, 6:1, 6:4, Brown (Něm.) - Lajovič (Srb.) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4, Kyrgios (15-Austr.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3, 6:7 (9:11), 6:1, Gasquet (7-Fr.) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:4, 6:3, Novikov (USA) - Saville (Austr.) 4:6, 6:4, 7:5, 6:4, Granollers (Šp.) - Estrella (Dom. rep.) 6:2, 6:4, 2:6, 6:4, Mónaco (Arg.) - Daniel (Jap.) 7:5, 4:6, 6:3, 6:2, Ramos (Šp.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4; A. Murray (2-Brit.) - Broady (Brit.) 6:2, 6:3, 6:4, Wawrinka (4-Švýc.) - Fritz (USA) 7:6 (7:4), 6:1, 6:7 (2:7), 6:4, Bautista (14-Šp.) - Thompson (Austr.) 6:3, 6:3, 6:3, F. López (22-Šp.) - Ram (USA) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4, Paire (26-Fr.) - Škugor (Chorv.) 3:6, 7:6 (7:2), 2:6, 6:3, 10:8, Sousa (31-Portug.) - Tursunov (Rus.) 3:6, 7:6 (7:2), 4:6, 6:3, 7:5, Millman (Austr.) - Montaňés (Šp.) 7:5, 4:6, 5:7, 6:4, 6:3, Becker (Něm.) - Bagnis (Arg.) 6:3, 6:3, 6:1, Del Potro (Arg.) - Robert (Fr.) 6:1, 7:5, 6:0, Müller (Luc.) - Giraldo (Kol.) 4:6, 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 6:3, 15:13.

Ženy: Dvouhra - 1. kolo:
Tuan Jing-jing (Čína) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 3:6, 7:5, Gavrilovová (Austr.) - Wang Čchiang (Čína) 2:6, 6:3, 6:4, Cibulková (19-SR) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 7:5, 6:3, McHaleová (USA) - Hantuchová (SR) 7:5, 6:2, S. Williamsová (1-USA) - Sadikovicová (Švýc.) 6:2, 6:4., 
Siniaková (ČR) - Parmentierová (Fr.) 6:3, 7:5, Vinciová (6-It.) - Riskeová (USA) 6:2, 5:7, 6:3, Garciaová (30-Fr.) - Büyükakcayová (Tur.) 6:2, 6:3, Putincevová (Kaz.) - Melnikovová (Rus.) 7:5, 6:2, Vesninová (Rus.) - Paszeková (Rak.) 7:5, 6:2, Babosová (Maď.) - Swanová (Brit.) 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články