Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kratší sety a podání s povolenou tečí. Zkouška upravených pravidel proběhne v listopadu

Řím – Tenisoví fanoušci uvidí na konci sezony v praxi upravená tenisová pravidla. Na listopadovém turnaji pro nejlepší mladé hráče do 21 let v Miláně se vyzkouší hra na kratší sady s počítáním bez výhod a s tie-breaky za stavu 3:3, zápasy na tři vítězné sety a podání s povolenou tečí sítě. ATP ale plošnou změnu pravidel neplánuje.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Rakušan Pavel

"Tohle je jedna z nejvíc vzrušujících věcí, kterou jsme tu v ATP za dlouhou dobu měli," řekl šéf ATP Chris Kermode při prezentaci turnajev Římě. "Snažíme se, aby bylo víc fiftýnů důležitých, aby jich víc mělo okamžitý vliv a aby ubylo hluchých míst," dodal.

Důraz bude více kladen i na čas. Úvodní rozehrávání bude trvat jen pět minut, dobře viditelné hodiny budou hráčům hlídat i dodržování intervalů mezi jednotlivými výměnami, délku pauzy mezi gamy či přestávku na ošetření, jejichž počet bude rovněž omezen. Nově hráči budou moci požádat během zápasu o konzultaci s trenéry, což zatím funguje jen na okruhu WTA.

Na prestižních turnajích ATP Tour se ale v dohledné době žádné změny neplánují. "V příštích pěti letech nechystáme žádnou dramatickou revoluci," ujistil Kermode. "Možná se časem některé prvky zavedou, ale nechceme dělat změny pro změny," dodal s tím, že úprav se možná dočká až další generace tenistů.

Právě pro ně je nově určen podnik NextGen ATP Finals, na němž bude startovat sedm nejlepších hráčů sezony na okruhu ATP do 21 let. Jako osmý je v základní části doplní na divokou kartu některý z mladých tenistů domácí Itálie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články