Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kouč Čermák: Nepředstavoval jsem si, že budu trénovat tenistky

Singapur - Deblista František Čermák ještě počátkem roku objížděl tenisové turnaje. Od dubna se z něho ale stal trenér elitních českých hráček. Nejdříve vedl Petru Kvitovou po dobu čtyř měsíců, nyní bude spolupracovat s Lucií Šafářovou, kterou doprovází v Singapuru na Turnaji mistryň.

František Čermák
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Čermák získal během osmnácti let na okruhu ATP 31 titulů ve čtyřhře. Jednou si zahrál deblový Turnaj mistrů a se Slovákem Michalem Mertiňákem došli v roce 2009 do semifinále. Představoval si, že až jednou s aktivní kariérou skončí, nebude už cestovat. "A že nebudu trénovat holky, ale vše se děje z nějakého důvodu," usmál se.

Devětatřicetiletý Čermák působí klidně, mluví tiše a každou odpověď si vždy rozmyslí. "To se musíte zeptat někoho jiného," řekl na dotaz, jestli tuší, proč se z něj prakticky přes noc stal trenér hráček světové desítky dvouhry WTA.

S Kvitovou nejdříve jel v březnu jako sparingpartner na Indian Wells a od půlky dubna do US Open pak byl koučem dvojnásobné wimbledonské vítězky. Před necelým měsícem ho angažovala Šafářová, s kterou je domluven na příští rok.

"Je to obrovská změna," popisoval Čermák náhlou proměnu z hráče v trenéra. "Musím se tomu co nejrychleji přizpůsobit, musím se na spoustu věcí dívat jinak, než jsem se díval doteď. Jsou to větší nervy. Člověk na lavičce nemůže nic ovlivnit. Je to na hráčce. Občas mám chuť skočit na kurt a zahrát to za holky," řekl.

Za nejtěžší na práci trenéra považuje hráčku pochopit. "Každá potřebuje něco jiného. Musím se vžít do jejich vnímání a myšlení. Chce to čas," řekl.

Ke Kvitové přišel v rozjeté sezoně poté, co po Australian Open ukončila sedmiletou spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou. Velký tlak okolí na výsledky v té době ještě nejlepší české hráčky si nepřipouštěl. "Já jsem to nikdy nečetl a nesledoval. Nikdy jsem to neřešil. Snažím se dělat svou práci na sto procent. Vnímám holky jako tenisové svěřenkyně, co se děje okolo, to mne nezajímá," řekl Čermák.

Stejně nastavené to má s Šafářovou. Chce se soustředit především na svoji práci a pomoci loňské finalistce French Open zpět do špičky. "Kvůli nemoci má za sebou těžký rok, ale výkonnostně mezi nejlepší patří. Musí udělat pořádnou přípravu. Bez kvalitní fyzičky nejde odehrát v sezoně tolik turnajů a vydržet ten zápřah," uvedl.

Prioritou u Šafářové bude dál dvouhra, i když teď na konci sezony září v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře. "Na další sezonu je potřeba se připravit a i program přizpůsobit maximálně singlu," konstatoval Čermák.

Trenérem je nyní necelý rok a měl byt být minimálně ten následující. Dalších dvacet let v pozici kouče už ale cestovat nehodlá. Důvodem je rodina a pětiletá dcerka. "Práce je důležitá, ale prioritou je rodina," dodal Čermák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články