Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Kotyza měl ke Kvitové důrazný proslov, sama se cítí "divně"

Singapur - Neobvyklý trénink absolvovala tenistka Petra Kvitová den po prohře v prvním utkání na Turnaji mistryň. Polední seance v Singapuru začala půlhodinovým proslovem trenéra Davida Kotyzy. Kvitová v pondělí podlehla v úvodním utkání Bílé skupiny Němce Angelique Kerberové 2:6, 6:7 a především v prvním setu působila odevzdaně. Sama po utkání uvedla, že se od začátku cítila "divně" a nedokázala si vysvětlit proč.

Petra Kvitová s trenérem Kotyzou na Turnaji mistryň
zdroj: Getty Images autor: Julian Finney

"Dlouhodobě Petra není typ, na který se má tlačit a mluvit negativně. Ale někdy není zbytí," řekl Kotyza a dodal, že příliš často podobný proslov ke Kvitové nemívá, ale prý měl i hlasitější. "Šlo o konflikt toho, co je vidět navenek, a toho, co Peťa cítí uvnitř. Snažili jsme se s Davidem (kondičním trenérem Vydrou) pochopit, kde byl problém. Abychom věděli, co případně můžeme změnit," uvedl.

Po zápase absolvovala světová pětka fyzioterapii, musela na dopingovou zkoušku a kouč Kotyza ani nechtěl prohru rozebírat v noci. "Nemělo cenu se o tom bavit v jednu ráno," prohlásil trenér. Proto měl ke své svěřenkyni řeč až na kurtu na začátku tréninku. Hodně při tom gestikuloval, chvilku seděl, chvilku stál a vypadal rozčileně. "Spíš jsem si připravoval obsah sdělení. Emoční náboj leckdy neovlivníte," řekl Kotyza, který trénuje Kvitovou sedm let.

Pod jeho vedením vyhrála dvakrát Wimbledon, jednou Turnaj mistryň a na začátku roku 2012 útočila na post světové jedničky. Zápas a především projev Kvitové trenéra rozladil, jelikož předtím měl dojem, že je jeho svěřenkyně na tom dobře. "Nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla cítit nepohodlně. Signály byly slibné. Vydržela týdenní kvalitní přípravu v Prostějově, i tady měly tréninky stoupající tendenci. Proto jsem byl překvapený, že to vypadalo jinak," řekl.

Na tréninku působila Kvitová prázdně. Na kurtu odehrála asi čtyřicet minut. Měla zarudlé oči, Kotyza mluvil častěji než jindy a ukazoval co a jak hrát. Masters v Singapuru není pro Kvitovou zatím ideálním místem. Loni zde mezi zápasy netrénovala vůbec. "Viděl jsem, že se potýká s vyprázdněností, to byla nouzová varianta," vzpomínal Kotyza. Tentokrát je situace jiná, proto se rozhodl pro důrazný proslov.

"Teď jsem tápal. Nevěděl jsem, jestli jí něco nebylo," uvedl. Konkrétně Kotyza problém rozebírat nechtěl. "Na hodnocení je ještě brzo," řekl. Potřebuje hráčku především nabudit. "Má ještě dva zápasy na to, aby ze sebe vydolovala lepší pocity a aby to otočila. Myslím si, že herně je připravená dobře," věřil Kotyza a doufal v lepší představení ve středu proti Lucii Šafářové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články