Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Konec nadějí. Berdych selhal, na Gulbise neměl

Paříž - Nejhorší výkon na letošním French Open znamená, že Tomáš Berdych na druhé pařížské semifinále v kariéře nedosáhne. Ve čtvrtfinále česká jednička kazila od první hry a proti Ernestsu Gulbisovi neměla nejmenší nárok na úspěch. Lotyš v každém setu sebral Berdychovi hned první servis a nakonec zvítězil 3:0 po setech 6:3, 6:2 a 6:4. V semifinále už je Maria Šarapovová, která se mezi nejlepší čtyři na Roland Garros probojovala počtvrté v řadě.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP/

Osmadvacetiletý Berdych mohl v Paříži postupem mezi nejlepší čtyři zopakovat svůj nejlepší výkon z Roland Garros z roku 2010, ale za soupeřem od úvodní výměny zaostával. Rozjetý sedmnáctý hráč světa Gulbis, který už na turnaji zdolal Radka Štěpánka či Švýcara Rogera Federera, měl utkání pod kontrolou. Lotyš výrazně lépe než český hráč podával, returnoval a ve výměnách hrál pestřeji i přesněji.

Berdych se v utkání nemohl trefit do prvního servisu. I proto nezvládl úvod, uhrál jen čtyři z dvaceti míčů a prohrával za dvanáct minut 0:4. Pak sice vzal Gulbisovi servis a za stavu 3:5 měl další brejkbol, ale neuspěl a úvodní dějství ztratil.

Vstup nevyšel Berdychovi ani do jednoho setu. Na začátku druhého i třetího si vždy ztratil servis a nedokázal na to zareagovat. Neměl nic, čím byl Lotyše vyvedl z rytmu. Od základní čáry vyrovnal český tenista hru až ke konci třetího setu, ale už bylo pozdě. Berdych duel prohrál bez minuty za dvě hodiny, přesto může odjet z města pod Eiffelovkou do určité míry spokojený. Čtvrtfinále je zde jeho druhý nejlepší výsledek. "Nebyl jsem v takové formě, abych dokázal Gulbisovi uškodit. Vůbec jsem ho nezatlačil," komentoval Berdych. 

"Gulbis hrál dobře, ale nemusel ani zahrát nic výjimečného. Byl to úplně jiný příběh než předchozí kola. S tím, jak jsem dnes hrál, jsem nemohl ani pomýšlet na výhru. Hrál jsem dost špatně na to, abych uspěl," řekl Berdych. "Musíme si to zhodnotit, sednout si s trenéry a vyvodit si, co se stalo, co se dělo."

Tomáš Berdych: "Ke spokojenosti mám daleko. Možná z předchozích zápasů můžu najít něco pozitivního, ale když člověk skončí takhle a prohraje, nemůže turnaj hodnotit pozitivně."

Pětadvacetiletý Gulbis, kterému dlouhodobě pomáhá český fyzioterapeut Michal Novotný, slaví premiérový postup do semifinále grandslamu. "Jsem nadšený, moc spokojený. Všechno jsem udělal v utkání dobře, hrál jsem výborně. Večer půjdu ven, tohle přece musím oslavit," smál se Gulbis v rozhovoru na kurtu. Dalším soupeřem Gulbise bude druhý nasazený Novak Djokovič ze Srbska, který v dalším čtvrtfinále také ve třech setech porazil Kanaďana Milose Raonice. 

V semifinále čeká Šarapovovou Bouchardová

Ruska Šarapovová otočila čtvrtfinálový zápas se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou a po výhře 1:6, 7:5, 6:1 je čtvrtý rok po sobě v Paříži v semifinále. O opětovný postup do finále se turnajová sedmička utká s Kanaďankou Eugenií Bouchardovou, jež v další třísetové bitvě zdolala 7:6, 2:6, 7:5 jinou španělskou tenistku Carlu Suárezovou.

Předloňská vítězka a loňská finalistka Šarapovová měla proti Muguruzaové, jež hrála své první grandslamové čtvrtfinále, hodně pomalý start. První game vyhrála až za stavu 0:4 a úvodní sadu hladce ztratila. Pak však sedmadvacetiletá Ruska zpřesnila údery a vyrovnaný druhý set získala díky brejku v jedenácté hře na 6:5. V rozhodující sadě už byla Šarapovová jasně lepší hráčkou na kurtu a po forhendu Španělky do sítě proměnila druhý mečbol.

Semifinále z Australian Open potvrdila v Paříži jiná dvacetiletá tenistka Bouchardová. V třetím setu sice se Suárezovou prohrávala 1:4, ale dokázala srovnat a po brejku na 6:5 pak v dalším gamu využila třetí mečbol. 

ÚTERNÍ VÝSLEDKY FRENCH OPEN:

MUŽI:
Dvouhra - čtvrtfinále: 
Gulbis (18-Lot.) - Berdych (6-ČR) 6:3, 6:2, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Raonic (8-Kan.) 7:5, 7:6 (7:5), 6:4. 

ŽENY:
Dvouhra - čtvrtfinále: Šarapovová (7-Rus.) - Muguruzaová (Šp.) 1:6, 7:5, 6:1, Bouchardová (18-Kan.) - Suárezová (14-Šp.) 7:6 (7:4), 2:6, 7:5. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články