Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kometa tenisové sezony Kvitová zůstává v klidu: Nechci se svazovat výsledky

Je nejúspěšnější tenistkou sezony. Petra Kvitová ještě nikdy takhle skvěle rok nezačala – má třicet vyhraných zápasů a čtyři tituly. Perspektivy jsou jen ty nejsvětlejší, přesto česká hráčka, která vyhrála poslední dva turnaje v Praze a Madridu, nechce mluvit o cílech – grandslamových titulech a pozici světové jedničky. Nyní má v plánu pár dnů volna a pak zkusí udržet formu i na grandslamové French Open, které v Paříži začne za dvanáct dnů.

Petra Kvitová se raduje z vítězství
zdroj: REUTERS autor: Susana Vera

Kdyby pokračovala v nastoupeném tempu sběru titulů (Petrohrad, Dauhá, Praha, Madrid), překonala by svůj dosud nejlepší rok 2011. Porovnávat výkonnost před sedmi lety, kdy vyhrála šest turnajů včetně Wimbledonu a Turnaje mistryň, ale se současnou formou nechce. "Od té doby jsem zažila spoustu věcí na kurtu i mimo kurt, už nikdy nebudu stejná. Každý se měníme, i já jako hráčka a jako člověk," řekla Kvitová na tiskové konferenci v Praze.

Na dotaz, čeho by v ideálním tenisovém roce měla dosáhnout, odpověděla: "Vím, co chcete slyšet. Promyšlené to nemám, ale každý asi tuší. Nechci se svazovat výsledky nebo číslem před jménem. Nejsem člověk, který by se tady tím prezentoval. Čeká mě další turnaj a uvidíme."  

Nevyslovené cíle jsou však zřejmé. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu by ráda přidala další grandslamový vavřín a ve světovém pořadí dvouhry WTA byla dosud nejvýš druhá. O jedničce už jednou nahlas mluvila na konci roku 2016, ale pak přišel tragický atak lupiče v jejím bytě, pořezané prsty a pět měsíců nejistoty, co bude dál. Vůbec i s tenisem.

Po loňském květnovém návratu na kurty se sešitými prsty i nervy levé ruky, v níž drží raketu, ale Kvitová rozkvetla. Udivila už rychlým návratem a pak nasbírala pět titulů. Navíc zhubla, lépe se hýbe a je uvolněná.  I Martina Navrátilová v Praze uvažovala, že nepříjemná pauza kvůli zranění mohla Kvitové tenisově prospět. "Zdá se klidnější. Život je jedna věc a tenis je jen hra, to jí nejspíš došlo. Tenis je možná trochu lehčí," uvedla Navrátilová.  

Kvitová řekla, že má takové vlny – někdy bere tenis moc vážně, je z něj špatná, a jindy si hru jen užívá. "Trošku se to ve mně občas mísí, mám nálady jako u každé ženské, nic výjimečného," usmála se. Neví ale, jestli je to dáno incidentem z prosince 2016. "Každopádně tenis a kariéra od mého návratu jsou jiné než předtím."  

Teď musí vyléčit pravý stehenní sval, s kterým hrála semifinále a finále v Madridu. "Kontaktuju profesora Pavla Koláře, abych za ním mohla přijet," plánovala. Trenér Jiří Vaněk počká na rozhodnutí lékařů a po nezbytném odpočinku zkusí Kvitovou naladit na Roland Garros. Hlavní bude udržet světovou osmičku ve stávající herní pohodě. "Nechceme se v tom moc pitvat," řekl kouč. "Základem bude trénink jako na každý turnaj, dělat svoji práci jako doposud. To je celé," dodal. 

Zvládla jedenáct zápasů ve dvanácti dnech. "Jsem sama za sebe překvapená, jak jsem zvládla psychickou i fyzickou nálož," řekla tenistka. Titul v Praze před plným hledištěm byl podle ní náročný po mentální stránce a ten madridský zase fyzicky, jelikož měla kvalitnější soupeřky. "Je to dobrý. Jsem spokojená," prohlásila. 


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články