Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Kerberová zničila Radwaňskou a o titul se utká s Cibulkovou

Singapur – Ve finále prestižního Turnaje mistryň, který od neděle hostí Singapur, změří síly Angelique Kerberová z Německa a Dominika Cibulková ze Slovenska. Aktuální světová jednička si v semifinále hladce poradila s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, kterou přesvědčivě zdolala 6:2, 6:1 a srovnala vzájemnou bilanci na okruhu WTA. Rodačka z Bratislavy naopak svedla tuhý boj s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou. Úvodní sadu ztratila, následující dvě ovšem vyhrála a po setech 1:6, 7:6, 6:4 slavila postup.

Angelique Kerberová
zdroj: REUTERS/Edgar Su

Obě hráčky jsou ve finále Turnaje mistryň poprvé. Účast Cibulkové je zároveň premiérou pro celý slovenský tenis. Němka Kerberová bude hrát o titul po dvaceti letech od posledního triumfu její krajanky Steffi Grafové. "S Angie to bude těžké. Hraje neuvěřitelně a je světová jednička. Prohrála jsem s ní těsně ve skupině a byl to skvělý zápas. Teď bude šance jí porážku oplatit," řekla Cibulková.

Proti Radwaňské získala Kerberová, která má polského otce a v Polsku žije, brzy převahu. V prvním setu ji třikrát připravila o servis a zvítězila 6:2. Ve druhé sadě pak loňská vítězka Turnaje mistryň, která v pátek nepustila do semifinále Karolínu Plíškovou, dokonce neudržela podání ani jednou.

Ve vzájemné bilanci přitom dosud vedla 6:5 na zápasy. Proti letošní šampionce Australia i US Open se Radwaňská marně snažila najít účinnou taktiku. Kerberová prakticky nekazila a zápas skončil poměrně překvapivě už po hodině a čtvrt, zatímco předchozí semifinále bylo dvakrát delší.

Cibulková dokonala obrat

První set bezmála dvouapůlhodinového semifinálového zápasu naprosto ovládla jednatřicetiletá Ruska Kuzněcovová. Prohrála sice úvodní game, ale pak Cibulkové třikrát prolomila podání a získala sedm her v řadě.

Bojovná slovenská tenistka, která naposledy Kuzněcovové podlehla v roce 2008 a nyní ji porazila pošesté za sebou, však v druhé sadě vyrovnala hru a třikrát se jí podařil brejk. Ruska sice pokaždé ztrátu okamžitě dotáhla a vybojovala tie-break, v tom ale uhrála jen dva míče.

Zvraty pokračovaly i v rozhodujícím setu. Rozjetá Cibulková vedla 2:0, Ruska se ale vzchopila a otočila na 4:2. Následující tři gamy však zase patřily sedmadvacetileté bratislavské rodačce, která si pak při podání Kuzněcovové vybojovala mečbol a za pomoci pásky ho proměnila. "V prvním setu mě sfoukla, ale dokázala jsem to změnit a vyhrála, protože jsem byla agresivnější. Je to sen a neuvěřitelné, že jsem ve finále," řekla Cibulková.

"Za stavu 4:2 jsem nepodávala dobře a nevyužila jsem svoji výhodu. Dominika hrála agresivněji, tak to bylo," řekla Kuzněcovová, která se do Singapuru kvalifikovala na poslední chvíli a narychlo přiletěla z Moskvy. "Nechci se vymlouvat na únavu, vyčerpání. I kdybych byla, nechala jsem na kurtu vše a na konci tahala za kratší konec. Můžu být na sebe pyšná. Takhle skvělý konec roku jsem nečekala."

Cibulková si přitom zajistila postup do semifinále až na poslední chvíli. Po dvou porážkách jí dala naději výhra nad Simonou Halepovou a definitivně ji pak na druhé místo v konečné tabulce Červené skupiny vytáhla Kerberová vítězstvím nad Madison Keysovou. Naopak Kuzněcovová měla semifinále jisté už před svým závěrečným utkáním ve skupině.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále:

Kerberová (1-Něm.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 6:2, 6:1, Cibulková (7-SR) - Kuzněcovová (8-Rus.) 1:6, 7:6 (7:2), 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články