Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Kerberová: Jedničkou se musíte naučit být, očekávání je obrovské

Londýn - S obrovským tlakem ze všech stran se bude muset vypořádat Karolína Plíšková, která v pondělí poprvé usedne na tenisový trůn. V čele žebříčku vystřídá Němku Angelique Kerberovou, která se s pozicí jedničky těžko srovnávala.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: MATTHEW CHILDS

Loňská vítězka Australian Open a US Open Kerberová strávila v roli nejlepší hráčky světa 34 týdnů, ale jako královna si nepočínala. Coby jednička měla bilanci 34:19, nevyhrála žádný turnaj a hledala ideální formu.

"Očekávání je obrovské ze všech stran. Tlak si na sebe vytvářím sama a přichází zvenčí. Jedničkou se musíte naučit být," uvedla Kerberová ve Wimbledonu. "Navíc máte mraky povinností a musíte se naučit si věci dobře naplánovat," řekla.

Všechno, o čem devětadvacetiletá Němka mluvila, v nejbližších týdnech čeká o čtyři roky mladší Plíškovou. "Být v desítce a jedničkou je rozdíl, ač se to nezdá. Všechno je najednou mnohem náročnější," upozornila Kerberová.

Podle svých slov procházela procesem, aby se naučila v pozici jedničky fungovat. "Je to zkušenost, kterou se jinde nenaučíte. Musíte si tím projít. Máte dobré a špatné chvilky. Teď se snažím věci zase zjednodušit a hrát tenis," řekla.

Dostat se na první místo je jednodušší, než se tam udržet. Frázi, kterou znají všichni nejlepší sportovci světa, pochopila i Kerberová. "Je to tak. Není snadné se tam vyškrábat, ale udržet se tam je ještě těžší, protože se na vás všechno valí. Musíte vedle tenisu zvládat spoustu věcí a je těžší udržet koncentraci," uvedla.

Přestože si jako jednička prožila hodně stresu, postavení v čele žebříčku si užila. "Touží po tom každá z nás a doufám, že se na vrchol vrátím," řekla. "A kdyby ne, tak jsem jedničkou byla a až se jednou ohlédnu zpět, naplní mě to pýchou," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články