Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kde je Berdych? Nizozemského kapitána překvapila absence české jedničky

Nizozemský kapitán Paul Haarhuis přijel do Ostravy a překvapeně se ptal po Tomáši Berdychovi. "Myslel jsem, že by tady mohl být," řekl Haarhuis, jehož svěřenci svedou s českými hráči kvalifikační duel Davisova poháru. Berdych přitom už v týmové soutěži nenastupuje. Stejně jako čeští hráči pak i on chválil povrch v ostravské hale. Přímé přenosy z utkání Česko – Nizozemsko odvysílá 1. a 2. února ČT sport, ČT2 a web ctsport.cz.

Adam Pavlásek a Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Berdych před časem ohlásil konec v týmové soutěži, ale Haarhuis jeho start v kvalifikaci očekával. "Berdych hrál znovu v Austrálii a hrál dobře v Dauhá a na Australian Open, takže jsem si myslel, že by tady mohl být," řekl Haarhuis.

Připomněl, že Jiří Veselý, Lukáš Rosol a Adam Pavlásek hráli před rokem a půl v Nizozemsku, kde domácí vyhráli baráž 3:2. "Byl to velmi těžký zápas, velmi nervózní a velmi těsný. Takže i bez Berdycha budete velmi těžký soupeř. Naše šance na úspěch jsou bez Berdycha mnohem vyšší, ale neřekl bych, že jsme favorité. Myslím, že je to padesát na padesát," sdělil Haarhuis.

Jako českou jedničku předpokládá aktuálně 97. hráče světa Veselého. Pro singlovou dvojku je připraven na kohokoliv ze zkušených českých tenistů. "Rosol a Pavlásek jsou oba dobří hráči a záleží, kdo se bude nejlépe cítit tenhle týden. Nejsem každý den na tréninku, takže nevím. Nepřekvapí mě, když bude hrát Rosol, ale ani mě nepřekvapí, když bude hrát Pavlásek," konstatoval.

Sám Haarhuis ještě neví, koho při čtvrtečním losu nahlásí jako svou dvojku. Vybírat bude mezi Tallonem a Scottem Griekspoorovými. "Mohu vám říct na sto procent, že to bude Griekspoor," poznamenal. Kurt se mu líbí. "Vypadá velmi dobře. Není rychlý, ani pomalý. Pro hráče velmi dobrý, protože budou v následujících týdnech hrát na podobných površích," uvedl.

S tím souhlasí i čeští hráči. "Kurt je příjemný. Za posledních x let, co hrajeme na tvrdém povrchu v hale doma, je nejpomalejší, což jsme si takhle představovali, a věřím, že nám to nakonec přinese ty tři body," řekl Lukáš Rosol.

Spokojený s kurtem je také Jiří Veselý. "Myslím, že pro nás všechny je to příjemný povrch, na kterém budeme určitě hrát rádi. Připomíná to trošičku antuku. Není to úplně rychlé, určitě budou dlouhé výměny. Věříme, že to do pátku ještě vyladíme, formu taky naladíme a potom na ně vletíme," sdělil Veselý.

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil už také řekl, že velice důležité bude rozhodnutí, jak tým do utkání poskládá. Poprvé se totiž bude hrát podle nového modelu, kdy se sice zápasy hrají jen na dva vítězné sety, ale zato se vše odehraje jen ve dvou dnech. Závěrečné dvouhry v sobotu začnou bezprostředně po dohrání čtyřhry.

"To rozhodnutí bude velice důležité, protože když by vyšel los a Jirka Veselý by hrál (v pátek) druhého hráče, pak by začínal ve čtyřhře a pak vlastně po dvacetiminutové pauze popřípadě třetí singl, tak je to velice náročné. Takže tohle musím zvážit," dodal Navrátil.

Jaroslav Navrátil
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Také podle Lukáše Rosola bude na složení týmu hodně záležet. "Zápas ve čtyřhře může být dvou-, dvouapůlhodinový. Bude tam hodně emocí. Nevím, jak to kapitán zvolí. Musí zvolit i to, aby to pak hráč bez odpočinku zvládl," řekl Rosol.

Není podle něj podstatné, kdo nakonec nastoupí, pokud to týmu přinese body. "Musíme se pobavit, co bude nejlepší pro tým, jak to nejlépe složit, abychom ty tři body udělali. Musíme počítat s tím, jak bude kdo v průběhu týdne trénovat, jak se bude cítit, jak bude na tom kondičně," uzavřel Rosol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články