Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Český orienťák

Katastrofální kurt paradoxně pomohl. Více jsem se zaměřila na práci nohou, popsala Šwiateková

Stejně jako většina tenistek si také Iga Šwiateková v průběhu Turnaje mistryň stěžovala na organizaci závěrečného podniku sezony a velmi špatný centrální dvorec. Po zisku titulu ale přiznala, že jí náročné podmínky v mexickém Cancúnu paradoxně pomohly. Soustředila se díky nim zejména na svou hru, správný pohyb a úderovou jistotu. Nikoli na to, že se může vrátit do čela světového žebříčku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Šwiateková opanovala Turnaj mistryň a znovu se stala světovou jedničkou

Dvaadvacetiletá Polka v pondělním finále deklasovala 6:1, 6:0 Američanku Jessicu Pegulaovou a uzavře podruhé za sebou rok jako světová jednička. Šwiateková po turnaji podotkla, že na návrat na tenisový trůn myslela od září, kdy ji z něj po 75 týdnech sesadila běloruská rivalka Aryna Sabalenková.

"Měla jsem to hodně v hlavě, ale nechtěla jsem, aby mě to tentokrát tolik ovlivňovalo. Samozřejmě se to dělo, protože je těžké na něco takového nemyslet, ale věděla jsem, že jak vyjdu na kurt, musím se soustředit na jiné věci," vysvětlila Šwiateková.

Tenistky se v Cancúnu musely vyrovnat s náročnými klimatickými podmínkami, deštěm a větrem, kvůli nimž se turnaj dohrával o den později. Navíc si většina z nich, například Sabalenková nebo Markéta Vondroušová, opakovaně stěžovaly na nebezpečný povrch na nově zbudovaném kurtu.

"Tyhle komplikované podmínky mi svým způsobem pomohly zaměřit se na práci nohou a na údery. Zkrátka jsem měla jiné věci na práci než myslet na pozici světové jedničky. A ve finále jsem se soustředila jen na ty správné věci," pochvalovala si po Šwiateková.

Dominance v závěru roku

Čtyřnásobná grandslamová šampionka ziskem šestého titulu v sezoně a sedmnáctého v kariéře potvrdila výbornou formu v závěru roku. Před Cancúnem vyhrála turnaj v Pekingu a během "finále sezony WTA Tour" neztratila ani jeden set. Předvedla tak nejdominantnější výkon na Turnaji mistryň od roku 2003, kdy na něm byl znovu zaveden skupinový formát.

"Jsem moc šťastná a také jsem na sebe hodně pyšná. Nebyl to lehký týden, ale svým způsobem odrážel celou sezonu. Mám radost, že jsem se tu se vším vyrovnala dobře a využila zkušenosti z minulých let, abych tady předvedla dobré výkony," pochvalovala si Šwiateková, která se stala nejmladší vítězkou Turnaje mistryň od roku 2011, kdy v Istanbulu triumfovala jednadvacetiletá Petra Kvitová.

Letošní vítězka Roland Garros porazila v Mexiku mimo jiné všechny ostatní letošní grandslamové šampionky – Vondroušovou, Cori Gauffovou a Sabalenkovou.

Bez ztráty setu prošla do finále také Pegulaová, jež před porážkou se světovou dvojkou Šwiatekovou zdolala jedničku Sabalenkovou, trojku Gauffovou a čtyřku Jelenu Rybakinovou. Stala se tak první tenistkou od zavedení žebříčku WTA Tour v roce 1975, která na jednom turnaji čelila čtyřem nejvýše postaveným hráčkám světového žebříčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články