Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kariéru nebalí a pauzu bere s nadhledem. Hlava si potřebovala odpočinout, řekl Berdych

Na tenisovém okruhu ATP schází Tomáš Berdych od poloviny června. Dvojnásobnému vítězi Davisova poháru totiž vystavila nucenou stopku bolavá záda. Prvotní frustraci však brzy vystřídal pocit, že přestávka je prospěšná. Velmi často šlape na kole a má mnohem více času na rodinu, kamarády a cestování.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Hlava si potřebovala odpočinout," uvedl Berdych s tím, že deprese kvůli vynucenému odpočinku nemá. "Fakt jsem se ocitl ve stavu, že jedině pauza mi mohla pomoct. Hrozně jsem se trápil se stavem před ní. Vidina volna a dlouhodobější přípravy pro mě znamenala vzpruhu. Musím vydržet při cvičení a bude to fajn."

Řekl si jednoduše, že přestávku maximálně zužitkuje. "Pak třeba budu ještě rok, dva, tři hrát a zase se ocitnu v profesionálním kolotoči. Ne že bych si teď sedl do kanclu a začal dělat úplně jinou práci. To vůbec ne. Využívám čas pro sebe a pro své blízké, jimž jsem se dřív nemohl věnovat. Musím říct, že to je dost dobrý," usmíval se.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych pokračuje v rehabilitaci, hrát by mohl po Novém roce

Hrál finále Wimbledonu, vyhrál třináct turnajů ATP, dlouho patřil do elitní světové desítky a nejvýše byl v žebříčku čtyřkou. S výkony a výsledky v zádech nyní bere nucenou pauzu s nadhledem. "Myslím, že jo. Je to stavem kariéry, ve kterém se nacházím. Třiadvacetiletý kluk by měl rozhodování složitější, ale nemyslím si, že bych s tím měl problém. Spousta lidí mi říká, že nevím co s časem, ale nedostal jsem se k tomu," konstatoval.

Období bez každodenní tenisové rutiny si naopak užívá. Dělá věci, na které normálně neměl čas. "Pro ostatní lidi běžné. Mám čas na kamarády. Vyrazím navštívit rodiče, kde mám spoustu známých třeba z dětství. Když jsem létal po turnajích, neměl jsem sílu a náladu ještě někam jezdit. Teď jsme dost cestovali - do Itálie, dvakrát do Řecka. Rád poznávám nové věci, na což při turnajích není čas."

S ohledem na záda nemůže plavat ani běhat a fyzičku si udržuje zejména na kole. Z cyklistiky je nadšený. S manželkou Ester jezdí na horském kole a kamarádi ho přivedli i na silniční. "Nemám problém se sbalit a sám se jet projet na dvě a půl hodiny. Člověk si utřídí myšlenky, nezvoní mu telefon, nehraje hudba. Je to dobrý relax a zároveň i trénink. Udělám tak padesát kilometrů," uvedl.

Ze začátku přestávky mu tenis vůbec nechyběl. Viděl fragmenty semifinále a finále Wimbledonu. "Jinak nic moc. Postupně jsem začal po očku sledovat výsledky a musím říct, že nic moc překvapivého se tam neudálo. Pořádky jsou víceméně pořád stejné jako před pěti lety," komentoval stav v čele žebříčku ATP.

Pokud budou záda v pořádku, začne v polovině října s tréninkem a v lednu se znovu ocitne na okruhu. K návratu ho žene i podpora manželky. "Pojedeme do Austrálie, že jo? Já už se docela těším," slýchá doma. "Nikdy se mě neptala: ‚Hele, máš to jako zapotřebí?‘ I když se mi v minulosti úplně nedařilo, ona mě povzbuzovala," poznamenal Berdych.

Roger Federer a Tomáš Berdych na Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Předběžně je domluvený, že mu dál pomůže i trenér Martin Štěpánek. "Pokud to dobře dopadne, byl bych rád, kdyby byl u toho," řekl Berdych, který v pondělí oslavil třiatřicáté narozeniny. "Líbilo by se mi, kdybych se i s rostoucím číslem dokázal zase dostat mezi mladé kluky a uhrál aspoň nějaký slušný výsledek."

A když se mu to nepovede, nemusí se bát. Zjistil, že život bez tenisu pro něj nebude problém. "Nebál bych se toho, kdybych skončil kariéru," zakončil Berdych.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články