Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Jsem v nejlepším rozpoložení a můžu se spolehnout na svou hru, řekl Veselý před daviscupovým derby

V Davisově poháru často bojoval sám se sebou a pod tíhou odpovědnosti se trápil. V Bratislavě chce ovšem Jiří Veselý napsat první kapitolu nového reprezentačního příběhu. Po dobrém vstupu do sezony z něj čiší sebevědomí a také proto věří, že předvede maximum ze své hry. Přímý přenos utkání Slovensko - Česko sledujte v pátek a v sobotu na ČT sport a webu ctsport.cz.

Daviscupový tým ČR před utkáním na Slovensku
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

"Musím opravdu říct, že jsem na daviscupový sraz dorazil asi v nejlepším rozpoložení, co pamatuji. Doufám, že mě to nesváže a že jsem na správné cestě, abych předváděl dobré výkony i v národním týmu," řekl Veselý po losování.

V pátek se na antuce Národního tenisového centra utká s Jozefem Kovalíkem a chce navázat na výkony z dosavadní sezony, ve které vyhrál turnaj okruhu ATP v Puné a vrátil se do světové stovky žebříčku - nyní figuruje na 64. místě.

"Moje naladění je výtečné. Čekal jsem na to strašně dlouho a byla to dlouhá cesta. Po všech problémech, co jsem měl, jsem zpět - je to velice příjemné. Je fajn, že se můžu spolehnout na svoji hru," pokračoval Veselý, jenž loni začal trénovat s daviscupovým kapitánem Jaroslavem Navrátilem a začal se více opírat o servis.

Před příjezdem na první česko-slovenské tenisové derby se minulý týden dostal do semifinále challengeru v Pau. "Poslední týdny byly úspěšné a podařilo se mi držet výkonnost. Věřím, že se budu prezentovat podobně a doufám, že můj daviscupový výkon se posune zase o krok dál," uvedl šestadvacetiletý Veselý.

V soutěži o "salátovou mísu" má zatím celkově negativní bilanci 11:13 a ve dvouhrách prohrál devět z devatenácti utkání. Na kurtu se často trápil a prohrát dokázal i s žebříčkově výrazně slabšími hráči. "Vždycky bylo vidět, jak mě to velice svázalo, a předvedl jsem poloviční nebo třetinové výkony než na turnajích," konstatoval.

Konec v Davis Cupu?

Přitakal, že měl několikrát chuť dát národnímu týmu sbohem - například předloni po duelu s Maďarskem i loni po Bosně. V obou případech sice Česko uspělo, ale on vždy jednou nečekaně prohrál. "Říkal jsem si, proč to hraju? Jaký to má význam?" honily se mu hlavou otázky.

Po Davisově poháru byl vždy unavený a často nemocný, což ovlivnilo jeho další sezonu. "Protože mě to psychicky totálně semlelo," podotkl příbramský rodák.

Jiří Veselý a Jaroslav Navrátil
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Aktuálně se rozhodně loučit nechce. Reprezentaci bere jako čest, i když to zní jako klišé. "Jen tak to nevzdám a neřeknu, že na to kašlu," upozornil rezolutně a dodal: "Hraji za celý stát, sleduje to spoustu lidí a myslím, že hodně hráčů by si přálo být v téhle pozici. To jsou věci, které převládly."

Vzor v Berdychovi se Štěpánkem

V Davisově poháru debutoval v roce 2013. V roce, v němž Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem obhájili titul a pro Česko získali potřetí "salátovou mísu".

Postupně se do týmu zapracoval a měl po slavné dvojici převzít otěže. "Tehdy jsem tíhu zodpovědnosti nesnášel," přiznal, že ho svazovala myšlenka, že musí být úspěšný jako zmíněná dvojice. "Vzhlížel jsem k nim a pro nikoho by to nebylo lehké. Teď vím, že je důležité hodit minulost za hlavu a napsat nový příběh," pronesl.

Loni se tenisté nedostali do premiérového finálového turnaje, který se tak pokusí vybojovat nyní na Slovensku. "Určitě by to byl úspěch a výborný start nové éry. Pevně věřím, že tři body získáme a urveme to pro sebe," zakončil Veselý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články