Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jsem v nejhorší možné situaci, říká Berdych po prohře s Wawrinkou

Londýn - Tomáš Berdych chce rychle zapomenout na nepovedený zápas na tenisovém Turnaji mistrů. V úvodním duelu v Londýně uhrál se Švýcarem Stanem Wawrinkou jen dvě hry, a chce-li postoupit ze skupiny, má před sebou těžký úkol. Měl by ve zbylých zápasech porazit Chorvata Marina Čiliče a rozjetého prvního hráče světa Srba Novaka Djokoviče.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Systém Turnaje mistrů dává Berdychovi po nepovedeném vstupu stále naději na semifinále. "Moje skóre mi nepomůže. Jsem v nejhorší možné situaci, v jaké můžu být," řekl sedmý hráč světa po prohře s Wawrinkou dvakrát 1:6. K postupu může teoreticky stačit jedna výhra, ale nejspíše bude potřebovat zdolat Čiliče i Djokoviče, s kterým má nepříznivou bilanci 2:16, aby si zahrál i o víkendu. "Porazit je a postoupit je skoro 'mission impossible'. Musím se připravit a zkusit hrát lépe," řekl Berdych.

S Wawrinkou svěřenec kouče Tomáše Krupy předvedl nejhorší zápas sezony, jak sám řekl. "Od prvních balonů mi to proteklo mezi prsty a už jsem nebyl schopen na to zareagovat. Musím to hodit co nejrychleji za hlavu a posunout se dál." Snažil se dostat proti Wawrinkovi do rytmu a najít si cestu, jak zápas obrátit. Nedařilo se mu ale trefovat míče čistě.

Dokonce si během utkání jednou křikl: "Míč nevidím!" Co tím myslel? "Normálně se snažím trefovat míč čistě, hezky, ale dneska jsem trefoval hodně rámů, nebylo to tam. Musím si sednout s mým týmem a udělat správné věci pro budoucnost. Dnes to pro mě nefungovalo," vysvětlil. Nedařilo se mu ani číst hru soupeře. Proto se dostával k úderům pozdě a nehrál je přesně, jak by potřeboval. "A od toho se to odvíjí. Když hraje soupeř rychle a já reaguju pozdě, tak nemůžu být nachystaný a je z toho takovýhle guláš," řekl.

Připustil, že si na dvorec v londýnské O2 areně hůře zvyká. Míče zde odskakují nízko, ale i berou rotace. "Pro mě je to tady trochu odlišné. Je větší výzva najít tu správný rytmus. Někdy se to podaří, někdy ne. Teď to byl ten nejhorší případ. Jinak nebyly žádné jiné problémy. Cítil jsem se dobře. Tělo je v pořádku," uvedl.

Podobnou porážku Berdych "schytal" začátkem října ve finále v Pekingu. V Číně prohrál s Djokovičem 0:6 a 1:6. "Je to těžké srovnání. Když si vezmu finále s Djokovičem, tak výsledek byl stejný, možná ještě hrozivější, ale na druhou stranu jsem hrál daleko lepší tenis. Teď jsem hrál šíleně a výsledek je stejný," konstatoval Berdych.

Před dalším utkáním jej může povzbudit statistika. Zatímco všechny své první souboje na Turnaji mistrů prohrál, ty druhé vždy vyhrál. "Druhé zápasy jsou samozřejmě lepší, to je bez debat, ale člověk to musí mít něčím podložené. Bude důležité zpátky chytnout ztracený vlak. Zase tak daleko neodjel, sice utkání vypadalo hrozně, ale myslím si, že to nebylo o tom, jak on hrál. Já jsem mu absolutně v ničem nevzdoroval a nekladl odpor. Bude to jenom o mé hře," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články