Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jízda Plíškové na US Open pokračuje. Otočila duel s V. Williamsovou a je ve čtvrtfinále

New York – Jeden mečbol nejprve musela sama odvrátit, poté tři při vlastním podání nevyužila, Karolína Plíšková se však na US Open nakonec mohla radovat. Česká tenistka v osmifinálovém souboji s Venus Williamsovou rozhodla o postupu v tie breaku třetího setu a po obratu 4:6, 6:4 a 7:6 (7:3) si na grandslamovém turnaji poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále. V dalším ze zápasů Serena Williamsová vyřadila Jaroslavu Švedovovou - vyhrála tak svůj 308. zápas a překonala rekord Rogera Federera.

Slavící Karolína Plíšková
zdroj: REUTERS autor: Robert Deutsch

Desátá nasazená Plíšková až do letošního US Open nepřešla na grandslamu přes třetí kolo a postupem mezi osmičku si tak znovu vylepšila své maximum. V boji o semifinále se utká s Chorvatkou Anou Konjuhovou, která nečekaně porazila turnajovou čtyřku Agnieszku Radwaňskou.

"Jsem nadšená ze svého prvního grandslamového čtvrtfinále. Užívám si to," řekla Plíšková v rozhovoru na dvorci Arthura Ashe. Na největším tenisovém kurtu porazila domácí legendu, kterou hnalo za výhrou zaplněné hlediště. "Můj tým v hráčském boxu je pro mě vším, nepotřebuji třiadvacet tisíc fanoušků," řekla Plíšková.

Do zápasu přitom Plíšková nevstoupila dobře. V úvodu špatně podávala a s šestou nasazenou Williamsovou rychle prohrávala 1:5. Ještě snížila na 4:5, ale pak znovu ztratila servis a o úvodní sadu přišla. Ještě začátek druhé sady svěřenkyni kouče Jiřího Vaňka utekl, ale ze stavu 1:3 otočila na 4:3 a set ukončila dvěma esy.

V rozhodujícím dějství vedla Plíšková 3:1 a 4:2, ale Američanka k nadšení publika zabrala. Za stavu 4:5 Češka odvrátila mečbol nabíhaným volejem a sama pak za stavu 6:5 podávala na výhru. Vypracovala si vedení 40:0, jenže Williamsová ukázala svoji sílu a pěti míči v řadě si vynutila tie-break. "Nedala jsem ani jeden první servis a ona jinak zahrála výborně. Neudělala jsem extra chybu. Potom jsem se cítila trošku dole, ale naštěstí jsem měla před sebou tie-break," uvedla. 

A zkrácená hra se jí podařila. Od začátku vedla a za stavu 6:2 měla další čtyři mečboly. Po další výměně už zvedala ruce, ale jestřábí oko ukázalo po jejím bekhendu těsný aut, a tak naplno propukla v jásot až po dalším míči.

"Abych byla upřímná, tak to bylo složité poté, co jsem přišla o servis na 6:6. Do tie-breaku jsem dala všechno a jsem nadšená, že jsem to dokázala," řekla Plíšková. "Byla jsem připravená na všechno, protože jsem tušila, že to proti Venus bude náročné utkání a navíc budou všichni za ní, ale zvládla jsem to," dodala.

Významný moment kariéry

"Tohle byl důležitý zápas v mé kariéře. Tím, že to bylo na grandslamu, v Americe proti Američance na centru, tak si myslím, že mi to hodně dá. Dalo by mi to asi, i kdybych prohrála, akorát bych to zjistila až časem. Takhle se to bere líp všechno. Doufám, že mě to posune. Vezmu si z toho to dobrý," řekla Plíšková.    

V chladných útrobách stadionu Arthura Ashe chodila po utkání jen v tričku. "Ještě jsem rozhicovaná," smála se česká jednička a trpělivě odpovídala na smršť otázek, které dostávala. Ze zvýšené pozornosti si ale nic nedělala. "Už jsem si zvykla, začátky už mám za sebou. A to k tomu patří, zvlášť když před 23 tisíci lidmi porazím jejich holku, která tu vyhrála všechno, tak je jasné, že o mě zájem bude," řekla.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková má jistotu, že se v příštím vydání žebříčku WTA vrátí do světové desítky. Navíc má šanci se poprvé kvalifikovat na Turnaj mistryň.

V českém souboji ve 3. kole čtyřhry porazily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou krajanky Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou dvakrát 7:5.

Serena Williamsová překonala Federerův rekord

Světová tenisová jednička Serena Williamsová porazila na US Open nenasazenou Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu 6:2, 6:3 a postoupila do čtvrtfinále. Na grandslamových turnajích vyhrála čtyřiatřicetiletá Američanka 308. zápas a překonala absolutní rekord Rogera Federera. Její další soupeřkou bude Rumunka Simona Halepová.

Výsledky tenisového grandslamového turnaje US Open:

Ženy:

Karolína Plíšková (10-ČR) - V. Williamsová (6-USA) 4:6, 6:4, 7:6 (7:3), Kerberová (2-Něm.) - Kvitová (14-ČR) 6:3, 7:5, S. Williamsová (1-USA) - Švedovová (Kaz.) 6:2, 6:3, Halepová (5-Rum.) - Suárezová (11-Šp.) 6:2, 7:5.

Čtyřhra - 3. kolo: Krejčíková, Siniaková (16-ČR) - Hlaváčková, Hradecká (4-ČR) 7:5, 7:5. Mirzaová, Strýcová (7-Indie/ČR) - Gibbsová, Hibinová (USA/Jap.) 6:4, 7:5.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo: Laheyová (USA) - Kaňková (ČR) 6:3, 6:2.

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Djokovič (1-Srb.) - Edmund (Brit.) 6:2, 6:1, 6:4, Wawrinka (3-Švýc.) - Marčenko (Ukr.) 6:4, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3, Pouille (24-Fr.) - Nadal (4-Šp.) 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (8:6), Del Porto (Arg.) - Thiem (8-Rak.) 6:3, 3:2 skreč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články