Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Ještě není konec turnaje, říká Berdych po postupu do semifinále

Londýn – Tomáš Berdych se podruhé v kariéře probojoval do semifinále Wimbledonu. Utkání s dvaadvacetiletým Francouzem Lucasem Pouillem zvládl bravurně a v pátečním semifinále vyzve domácího favorita Andy Murrayho.

Tomáš Berdych
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

"Je úžasné postoupit takhle daleko, ale už jsem to zažil. Mám to za sebou a ještě není konec turnaje," řekl Berdych po jasné výhře nad Pouillem 7:6, 6:3 a 6:2 s tím, že není nutné skákat metr vysoko radostí.

"Tohle už mám za sebou a doufám, že třeba ještě bude nějaký zápas, po kterém budu moct skákat," usmál se. Ve třiceti letech je v šestém grandslamovém semifinále. Poprvé se do této fáze na grandslamu dostal před šesti lety v Paříži, o měsíc později hrál finále Wimbledonu. "Když člověk udělá první krok, tak je to něco jiného," pokračoval rodák z Valašského Meziříčí.

Jednou už se v grandslamovém finále ocitl, ale vavřín mu unikl. "Teď jsem v semifinále a zkusím jít ještě dál," uvedl. Šanci má, v pavouku už není první hráč světa Novak Djokovič. V semifinále však narazí na domácího Andy Murrayho.

Je otázkou, zda by jeho kariéra byla neúplná, pokud by grandslamový titul nezískal. "Těžko říct," pokrčil dvojnásobný daviscupový vítěz nejdříve rameny, zamyslel se a doplnil: "Hlavní je, abych si mohl říct: Udělal jsem všechno, co jsem mohl. Pokud se mi to jednou povede, paráda. Když ne, co nadělám? Spousta výborných tenistů se ani do toho finále neprobojovala. A já mám ještě nějaký čas."

Jisté je, že grandslamové čtvrtfinále zvládl bravurně. Hrál ho popatnácté a v duelu s nováčkem v této fázi turnaje Pouillem to bylo znát. Zkušenosti mu dodaly klid. "Bylo na něm vidět, že do zápasu vstoupil dost rozpačitě. I když člověk není v ideální pozici, tak musí vydržet, protože ostatní na tom nemusí být taky dvakrát nejlíp. Proto se mi to tak dobře podařilo zvládnout," prohlásil Berdych.

V první sadě hledal český tenista dle svých slov správný rytmus. S třicátým hráčem světa se ještě neutkal a Francouz hrál úplně jiným stylem než o kolo dříve Jiří Veselý. "Na konci prvního setu jsem se do toho dostal a pak už to běželo dobře. Diktoval jsem tempo výměn, hrál jsem dostatečně agresivně, co jsem chtěl a potřeboval." 

Vzhledem ke zpoždění turnaje kvůli dešti hrál čtvrtý den po sobě a postupy prožíval poněkud hekticky. "Všechno běželo strašně rychle. Měl jsem jiný program než obvykle," zakončil Berdych a těšil se na volný den. "Ani nevím, co budu dělat," smál se a hned dodal: "Ale vážně, už ho potřebuju. Podařilo se mi pár těchto těžkých dní přežít, bude to zasloužené volno a doufám, že to pomůže."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články