Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Fotbal Extra: Ukrajina - Česko

Jeho bojovnost a vášeň pro tenis bude chybět celému světu, řekl Štěpánek o Nadalovi

Smysl pro fair play, neúnavná bojovnost i inspirace pro okolí. Kariéra španělské legendy Rafaela Nadala je podle Radka Štěpánka výjimečná a těžko opakovatelná. Český tenista, stejně jako jeho bývalý reprezentační kolega Tomáš Berdych, odchod druhé ikony z tenisové "velké trojice" vzhledem k dlouholetým zdravotním problémům očekával. Vždy si Nadala bude pamatovat jako hráče, se kterým každý musel posunout své hranice.

Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: Hannah McKay

Štěpánek v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že Nadal patří, a vždy patřit bude, k jednomu z největších hráčů všech dob. Taková tenisová kariéra, jakou si prožil několikanásobný grandslamový šampion, se podle něj často nevidí a ani vídat nebude.

"Jeho bojovnost a vášeň pro tenis bude chybět celému světu. Neovlivnil jen spoustu začínajících tenistů, dětí, fanoušků, ale ovlivnil také nás další hráče. Hnal nás kupředu a dělal nás lepšími, tak jako všichni z velké trojky. Vždycky jste museli vytáhnout i to, co jste v sobě neměli, abyste ho v jeho formě mohli porazit," vzpomínal Štěpánek.

Bývalé světové deblové osmičce se to však za jeho kariéru ani jednou nepovedlo. "Měl jsem na tom kurtě s ním pocit, že nedostanu ani jeden milimetr, bod a nádech zadarmo. Bylo ctí s ním hrát," řekl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Studio 6: Štěpánek o konci Nadalovy kariéry

Štěpánek popsal Nadalův styl hry za extrémně fyzicky náročný. Španělovy dlouhé výměny i proto byly čím dál náročnější skloubit s jeho zdravotním stavem. Sám Štěpánek ví, jak těžké je se vracet v tomto věku po zranění.

A tak i věděl, že ten den D přijít musel, i přestože se Nadal dlouhé roky nevzdával. "Ukazuje to jeho obrovskou velikost, odhodlání, vášeň a sílu, že i přes všechny zdravotní neduhy se vždycky vrátil a neopustil světovou desítku," vyzdvihl vůli španělské ikony.

Poslední turnaj Nadal odehraje ve finále Davisova poháru 19. až 24. listopadu v Málaze. "Když bude zdravý, budou to mít všechny týmy sakra těžké. Hala sice není nejoblíbenější povrch Rafi, ale věřím, že naposledy ukáže svoji velikost," pravil Štěpánek.

Podle něj mohou pořadatelé litovat, že se turnaj nehraje na větším stadionu alespoň pro sto tisíc lidí. "Vyprodali by to během pár minut. Bude to obrovský zážitek. Sice se smutným koncem, ale jedinečná chvíle," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články