Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jaroslav Drobný - vítěz Wimbledonu i mistr světa v hokeji

Praha - Všestranný talent a vypilovaná technika přivedly Jaroslava Drobného na samý vrchol dvou rozdílných sportovních disciplín. Zatímco v hokeji získal pro Československo první titul mistra světa (1947), o několik let později dvakrát kraloval na tenisovém French Open a v roce 1954 dokonce vyhrál slavný Wimbledon. Od jeho narození uplyne 12. října 90 let.

Jaroslav Drobný
zdroj: Wikimedia autor: Iptacek

Drobný se narodil v Praze nedaleko tenisových kurtů. Zde odkoukal triky, naučil se drtit soupeře falšovaným podáním a především obávanými voleji. Miloval i lední hokej. Ligu hrál za ČLTK, jako střední útočník patřil do reprezentace, s níž vybojoval na MS 1947 zlatou medaili a na ZOH 1948 získal stříbro.

Drobný emigroval kvůli facce

Byl též desetinásobným mistrem republiky v tenisu. Vítězství v mužské dvouhře ve Wimbledonu v červenci 1954 ale vybojoval jako občan Egypta, neboť v roce 1949 z Československa utekl před komunistickým režimem. Důvodem k opuštění vlasti se Drobnému stala jediná facka ve švýcarském Gstaadu, kterou uštědřil v roce 1949 mladičkému funkcionáři Janu Zelenkovi, pozdějšímu řediteli Československé televize. Drobný se bál vrátit domů a přijal tedy nabídku tehdejšího egyptského krále k reprezentaci jeho země.

S egyptským pasem hrál tenis až do roku 1955, pak získal britské občanství a natrvalo se usadil v Londýně. Oženil se s bývalou anglickou tenistkou Ritou Andersonovou, s níž vychoval dceru Helenu. Po ukončení sportovní kariéry trénoval tenisová družstva JAR, Itálie či Švédska. V roce 1983 byl uveden do tenisové Síně slávy. Zemřel nedlouho před svými osmdesátinami 13. září 2001 v Londýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články