Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jako jízda na horské dráze. Věřím, že brzy ovládnu i grandslam, řekl Tsitsipas po Turnaji mistrů

Ještě předloni na Turnaji mistrů rozehrával největší hvězdy před zápasy. Letos už se na vrcholu sezony představil Stefanos Tsitsipas sám a při premiéře z toho bylo hned vítězství. Jednadvacetiletý řecký tenista věří, že na podobný úspěch brzy dosáhne i na některém z grandslamů, i když si je vědom, že proti hvězdné trojici a v třísetovém systému to bude náročné.

Stefanos Tsitsipas s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů
zdroj: REUTERS autor: Peter Nicholls

Tsitsipas v neděli přehrál ve finále vrcholné akce sezony v Londýně Rakušana Dominica Thiema 6:7, 6:2 a 7:6 a získal první velkou trofej v kariéře. "Věřím, že jsem blízko, abych byl korunován také jako grandslamový šampion. Vím, jsou to silná slova, ale mám pocit, že tam patřím," uvedl po finálové bitvě rodák z Atén.

Uspět na grandslamu znamená vyhrát sedm zápasů. A to na tři vítězné sety, zatímco na Turnaji mistrů se hraje na dva. Překonat legendární trio Federer, Djokovič a Nadal dokázala v posledním desetiletí jen hrstka soupeřů. "Je to velice obtížný úkol, ale pro nás mladé je to otázka času. Buď je porazíme, nebo si počkáme," naznačil Řek, že jednou přijde čas, kdy hvězdy odejdou a trůny se uvolní.

Je nám líto, video expirovalo.
Tsitsipas ve finále Turnaje mistrů porazil Thiema a slaví titul

Nejen se silnými soupeři, ale i se sebou samotným a s velkým očekáváním bude Tsitsipas bojovat v příští sezoně. "Přál bych si, abych mohl předvídat budoucnost, ale to nedokážu," pokrčil rameny a pokračoval: "Ale věc se má tak, že když si řeknu, že musím vyhrát grandslam, tak to nedokážu. Rafa jednou říkal, že nehraje na výhru v turnaji, ale jde vyhrát každý zápas. To je cesta."

Svěřenec svého otce Apostolose, jehož dědeček Sergej Salnikov získal s fotbalisty tehdejšího Sovětského svazu zlato na olympiádě v roce 1956, prožívá strmý vzestup. Loni ovládl Turnaj mistrů pro hráče do 21 let a nyní už dominoval v hlavní kategorii a usadil se v desítce světového žebříčku. "Je za tím obrovské množství práce, které jsem tomu věnoval, a zasloužil jsem si takový výsledek," řekl šestý hráč světa.

Finále zvládl za výrazné podpory publika, které bylo převážně na jeho straně. "Nic podobného jsem nezažil. Tohle vám dlužím," poděkoval fanouškům.

Turnaj mistrů vždy sledoval v televizi. "Vždycky jsem si říkal si, že tihle chlápci mají za sebou šíleně skvělý rok, že se tam dostali," řekl Tsitsipas, který jezdí trénovat i do akademie Francouze Patricka Mouratogloua. "A teď tady stojím, jsem jedním z nich a mám v náručí trofej šampiona. To je jízda jak na horské dráze."

Poprvé se Tsitsips na Turnaj mistrů podíval předloni. Tehdy jako první junior světa měl možnost elitní hráče před zápasy rozehrávat. "První byl Dominic (Thiem). To je neuvěřitelné! Teď jsme spolu hráli finále. Fantastické!" pronesl Řek.

Třeba půjde v jeho stopách český talent Jonáš Forejtek, který si jako juniorská jednička letos před Masters zatrénoval i se Švýcarem Federerem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články