Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Izraelští tenisté vedou nad Ruskem senzačně 2:0

Praha - Izraelské tenisty dělí jediná výhra od premiérové účasti v semifinále Davisova poháru. Po úvodních dvouhrách za podpory bouřlivých jedenácti tisíc diváků vedou doma v Tel Avivu nad favorizovaným Ruskem 2:0 na zápasy. Obhájci titulu Španělé mají doma na antuce v Marbelle bez Rafaela Nadala plné ruce práce s Německem. Po pátečních dvouhrách je stav 1:1, přičemž Fernando Verdasco až v pěti setech zdolal Andrease Becka a Tommy Robredo prohrál s Philippem Kohlschreiberem. Chorvatské tenisty dělí po prvním dnu jeden vyhraný zápas od postupu přes Spojené státy americké do semifinále Davisova poháru.

Izraelské tažení rozjel Harel Levy, až 210. hráč žebříčku ATP, který šokoval výhrou 3:1 na sety nad Igorem Andrejevem. Druhý bod přidal Dudi Sela, jenž stejným poměrem přehrál Michaila Južného. "Překvapil jsem sám sebe, ale on byl pod tlakem, protože byl favorit. Já věřil, že určitou šanci doma a v Davis Cupu mám," řekl Levy po vítězství nad světovou čtyřiadvacítkou Andrejevem.

Levy byl v roce 2001 třicátý na světě, ale pak musel na operaci kyčle a od té doby se mu nepodařilo vrátit se do bývalé formy. O to překvapivější byla jeho výhra nad Andrejevem. "Jsem ze svého výkonu dost zklamaný. Vůbec se mi to nepovedlo," konstatoval Rus.

Sela dokázal na svého krajana navázat. Letošní osmifinalista Wimbledonu, kde se jako první izraelský hráč po 17 letech dostal do čtvrtého kola grandslamu, před nadšeným publikem nedal Južnému moc šancí.

Izraelci mohou přidat třetí postupový bod v sobotní čtyřhře, do které by měli nastoupit Andy Ram s Yonim Erlichem proti Maratu Safinovi a Igoru Kunicynovi. Semifinále Davis Cupu si nikdy nezahráli, jen jednou v roce 1987 byli ve čtvrtfinále.

Chorvati mají po osmi hodinách blízko k postupu přes USA

Vítězové slavné týmové soutěže z roku 2005 zvládli v pátek doma v Poreči obě maratonské dvouhry, které se hrály na pět setů a dohromady trvaly přes osm hodin, a vedou 2:0. Nejúspěšnější země v dějinách Davis Cupu se 32 tituly se pokusí zahájit obrat v dnešní čtyřhře, v níž nastoupí druhý pár světového žebříčku Mike a Bob Bryanovi.

O první bod se na antuce postaral více než dvoumetrový obr Ivo Karlovič, jenž otočil nepříznivý vývoj s Jamesem Blakem a zvítězil 6:7, 4:6, 6:3, 7:6 a 7:5. Nedávný čtvrtfinalista Wimbledonu vyhrál poprvé v kariéře pětisetový zápas i díky 47 esům.

Ještě delší byl druhý duel mezi chorvatskou jedničkou Marinem Čiličem a Mardym Fishem, jenž nahradil zraněného wimbledonského finalistu Andyho Roddicka. Po téměř čtyř a půl hodinách Čilič přidal druhý bod po výsledku 4:6, 6:3, 6:7, 6:1, 8:6 a přiblížil Chorvatům třetí triumf nad USA ve třetím vzájemném duelu.

Ivo Karlović
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články