Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Hlaváčková a Berdych prošli do druhého kola Wimbledonu

Londýn - Tenista Tomáš Berdych zvládl nástrahy úvodního utkání ve Wimbledonu a postoupil do druhého kola. Při své grandslamové premiéře dnes uspěla i Andrea Hlaváčková, ze hry jsou Sandra Záhlavová, Lucie Hradecká a Renata Voráčová. Hrozící šok odvrátil šestinásobný šampion a obhájce titulu Švýcar Roger Federer, který prohrál s Kolumbijcem Alejandrem Fallou úvodní dva sety, ale nakonec postoupil.

Čtyřiadvacetiletý Berdych porazil nevyzpytatelného Kazacha Andreje Golubjova 7:6 a dvakrát 6:2. Semifinalista Roland Garros se na kurtu číslo 12 pomaleji rozjížděl, v úvodní sadě ztratil jako první servis, ale v tie-breaku měl navrch. Ve druhém i třetím setu i za pomoci dvanácti es už na kurtu dominoval.

Hlaváčková si účast v hlavní soutěži vybojovala v kvalifikaci. Její osmnáctiletá soupeřka sice loni vyhrála juniorskou dvouhru i čtyřhru, dnes ale od začátku na českou tenistku nestačila. Třiadvacetiletá Hlaváčková, jež dosud sbírala úspěchy výhradně ve čtyřhře, si v dalším kole zahraje se zkušenou Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Semifinalistka turnaje v Hertogenboschi Záhlavová svou formu na travnatém povrchu nepotvrdila a turnajové sedmadvacítce Alise Klejbanovové podlehla za hodinu hladce ve dvou setech 2:6 a 3:6. Své soupeřce sice dokázala vzít dvakrát podání, silově hrající Ruska však získala servis české tenistky celkem pětkrát.

O něco déle vydržela na kurtech londýnského All England Clubu Hradecká, proti Varvaře Lepchenkové z USA si ale nevytvořila jedinou příležitost k brejku. Nakonec se při své páté wimbledonské účasti loučila se soutěží dvouhry po výsledku 4:6 a 5:7.

K prvotřídnímu překvapení se schylovalo na centrkurtu, kde bojoval o postup nejvýše nasazený Federer. Švýcar prohrával už 0:2 na sety, výborně hrající Falla však v klíčových momentech neproměnil nabídnuté šance a nechal šestinásobného krále Wimbledonu nadechnout.Ve čtvrtém setu dokonce Falla podával za stavu 5:4 na vítězství, nasazená jednička si ale vynutila tie-break a od této chvíle na kurtu jasně dominovala. Pátou sadu vyhrál Federer 6:0. "Dostal jsem se z toho se štěstím.

"Letos už jsem prohrál hodně zápasů, které jsem měl vyhrát. Tenhle jsem zase měl prohrát, ale postupuju. Tak to ale na trávě občas chodí," uvedl Federer. Naposledy se úřadující šampion balil po 1. kole v roce 2003, kdy prohrál Australan Lleyton Hewitt s Chorvatem Ivem Karlovičem. Podobný obrat se povedl Rusovi Nikolaji Davyděnkovi, jenž prohrál první dva sety s Jihoafričanem Kevinem Andersonem. Čtyřhodinovou bitvu nakonec získal rozhodl pro sebe díky výhře 9:7 v pátém setu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články