Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Heninová je ve finále Australian Open. Vyzve obhájkyni

Melbourne (Austrálie) - Belgičanka Justine Heninová postoupila na Australian Open hned na svém druhém turnaji po návratu k tenisu do finále grandslamu. Bývalá světová jednička se o titul utká v sobotu se současnou královnou a obhájkyní loňského titulu Serenou Williamsovou z USA. Obě finalistky v dnešních semifinále porazily ve dvou setech soupeřky z Číny, které postoupily mezi nejlepší čtyři na jednom grandslamovém turnaji poprvé v historii. Zatímco mladší z amerických sester Williamsových zdolala Li Na po dvou tie-breacích, Belgičanka deklasovala Čeng Ťie za 51 minut 6:1 a 6:0.

Sedmadvacetiletá Heninová, jež na svém prvním turnaji po dvacetiměsíční pauze prohrála ve finále v Brisbane s krajankou Kim Clijstersovou, hraje první grandslam po dvou letech. Před ukončením kariéry v roce 2008 vypadla právě v Austrálii ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Marií Šarapovovou. Heninová má s Williamsovou, která proměnila čtyři finálové účasti v Melbourne Parku ve čtyři tituly, mírně negativní zápasovou bilanci 6:7. Pokud by v sobotu Američanku porazila, ještě by vylepšila comebackový počinek Clijstersové, pro níž bylo loni vítězné US Open třetím turnajem po návratu.

Mladší ze sester Williamsových vstoupila do duelu s Li Na mnohem lépe než do středečního čtvrtfinále proti Bělorusce Viktorii Azarenkové, s níž prohrávala 0:1 na sety a ve druhé sadě už 0:4. Serena vzala čínské hráčce hned v úvodu servis a půl hodiny na dvorci jasně kralovala.

Šestnáctá nasazená Li Na však ze sebe postupně setřásla nervozitu z prvního grandslamového semifinále v kariéře, za stavu 3:5 odvrátila setbol a vzápětí při podání Williamsové srovnala na 5:5. V tie-breaku rozhodly zkušenosti - osmadvacetiletá Američanka méně chybovala a zkrácenou hru vyhrála v poměru 7:4. Setbol proměnila esem z druhého servisu.

Li Na i v dalším průběhu držela s nejvýše nasazenou tenistkou krok, chvílemi ji dokonce dokázala přetlačit. Williamsová se spoléhala hlavně na dělové podání, kterým v sedmém gamu druhého setu zachránila brejkbol. Za stavu 5:4 a 6:5 si favoritka vypracovala čtyři mečboly, Číňanka však zabojovala, oba servisy udržela a dotáhla pohlednou sadu k dalšímu tie-breaku. Ten ale znovu ovládla americká hráčka, za stavu 6:1 proměnila pátý mečbol a popáté postoupila do finále Australian Open.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články