Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Halepová dostala kvůli dopingu předběžnou stopku. Cítím se zmatená a podvedená, hájí se Rumunka

Simona Halepová má kvůli podezření z dopingu předběžně zastavenou činnost. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu oznámila, že dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička měla při US Open na přelomu srpna a září pozitivní test na zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.

Halepovou zpráva o trestu šokovala. "Za celou mou kariéru jsem na podvádění nikdy ani nepomyslela, bylo by to zcela proti zásadám, v nichž jsem byla vychována. Tváří v tvář takové nespravedlivé situaci se cítím naprosto zmatená a podvedená," uvedla hráčka.

Jednatřicetiletá tenistka, jíž v žebříčku WTA aktuálně patří deváté místo, od US Open nehraje. Na turnaji vypadla v prvním kole, v polovině září se podrobila operaci nosu, kterou se rozhodla vyřešit dlouhodobé problémy s dýcháním, a předčasně ukončila sezonu.

Právě na newyorském grandslamu Halepová neprošla podle ITIA dopingovou kontrolou. V jejím vzorku analýza odhalila lék Roxadustat, který se používá k léčbě anémie způsobené chronickým onemocněním ledvin. Preparát, který vloni schválila Evropská léková agentura, figuruje na letošním seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA. V těle stimuluje tvorbu hormonu erythropoietinu (EPO), jehož syntetickou formu často zneužívali ke zlepšení výkonů sportovci ve vytrvalostních odvětvích, jako je cyklistika, běh na lyžích či běh na dlouhých tratích.

"Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo," dodala Halepová.

V úvodním duelu US Open 30. srpna prohrála tehdy sedmá nasazená Rumunka s Darjou Snigurovou z Ukrajiny 2:6, 6:0, 4:6.

Podle pravidel WADA hrozí vítězce Roland Garros 2018 a Wimbledonu 2019 za pozitivní test na látku z této kategorie až čtyřletý trest. Kratší zákaz činnosti může dostat, pokud se k užití dopingu přizná a postih přijme.

Dosud největší tenisovou hvězdou potrestanou za doping byla Maria Šarapovová. Ruska měla v roce 2016 na Australian Open pozitivní test na meldonium, které bylo na seznam zakázaných látek zařazeno před sezonou. Původní dvouletý trest jí byl posléze zkrácen na 15 měsíců. Půlroční distanc si v minulosti odpykala mimo jiné i česká reprezentantka Barbora Strýcová, na přelomu roku 2012 a 2013 nesměla hrát po nálezu zakázaného stimulantu sibutraminu, který podle svého vyjádření nevědomky užila v potravinovém doplňku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články