Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hájek vyhrál prostějovský challenger, Štěpánek skrečoval

Prostějov - Vítězem tenisového challengeru UniCredit Czech Open v Prostějově se stal obhájce prvenství Jan Hájek, který turnaj na Hané vyhrál celkově již potřetí. Svoji aktuální vítěznou sérii prodloužil o třináctý zápas. V dnešním finále proti turnajové jedničce Radku Štěpánkovi vyhrál první set za 26 minut 6:0, načež indisponovaný soupeř utkání vzdal kvůli žaludečním potížím.

"Udělalo se mi špatně. Nevím přesně, z čeho to bylo. Pokračoval bych v zápase dál, ale prostě to už nešlo. Doufám, že to bude pouze krátkodobějšího rázu," vysvětlil Štěpánek, pro něhož byl turnaj prvním startem po pauze způsobené únavovým syndromem.

Ve finále přesnými a dlouhými údery od základní čáry nepustil oslabeného soupeře k výraznějšímu tlaku. Štěpánek se snažil o pestrou hru, ale proti koncentrovanému obhájci neuspěl a ztrácel i svá podání. Za stavu 0:5 si zavolal lékaře a po kratší přestávce pokračoval. Po prvním setu odešel na toaletu, kde zvracel, a po návratu se Hájkovi omluvil a ze zápasu odstoupil. Už od druhého gamu prý Hájek pociťoval, že jeho soupeř není v plné kondici. "Viděl jsem, že není stoprocentně v pořádku pohybově. Nevěděl jsem, jestli má něco s nohou nebo jiný problém," uvedl Hájek.

Je nám líto, video expirovalo.
V Prostějově si zahráli Lendl s Novákem

Jan Hájek:

"Mrzí mě, že Radek nemohl utkání dohrát. Jeho rozhodnutí mě překvapilo a nadšený jsem z něj nebyl. Bohužel i tohle se může stát. Přeji mu, ať se dá co nejdříve do pořádku."

Hájek vyhrál prostějovský challenger už potřetí po letech 2006 a 2009. Po výhře nad dalším dvojnásobným vítězem Štěpánkem (2003 a 2004) se stal Hájek prvním hráčem v historii prostějovského turnaje, který na Hané vyhrál třikrát. "Když jsem byl malý, tak jsem se na tento turnaj jezdil dívat a přál si, abych tady jednou mohl hrát. A teď jsem tu už třikrát vyhrál. Nesmím z toho ale zpychnout. Mám pro letošní sezonu své cíle, které nechci zveřejňovat, ale splnit," poznamenal Hájek.

Lendl s Novákem se v tenisové exhibici dohodli na remíze

Finále challengeru předcházela exhibice Jiřího Nováka a Ivana Lendla. Skončila nezvyklou remízou 5:5. Oba hráči zcela zaplněnému centrálnímu dvorci v Prostějově dokázali, že mnoho ze svého umění ani po skončení kariéry neztratili. Nerozhodný stav se zrodil po téměř čtyřicetiminutovém boji. Za stavu 5:5 přišel Lendl k síti a remízu "dojednal". "Vidím, že už jsi unavený. Nabízím Ti proto remízu," řekl legendární tenista Novákovi. Ten se nerozpakoval a s úsměvem odvětil, že nabídku přijímá.

Oba hráči předvedli, že vedle tenisového umění jsou i showmany, kteří dovedou publikum bavit. Když třeba Lendl vyhrál první game a ve druhém vedl po perfektních úderech 40:15, směřovala k němu od Nováka otázka: "Co děláš v Prostějově? Proč nejsi v Paříži?" V průběhu setu vedl Lendl postupně 5:3, Novák ale zpřesnil hru a dvěma hrami za sebou za nadšeného aplausu publika vyrovnal na 5:5. Svého soupeře jednou překvapil i krátkým podáním zespodu. "Forma se lepší, v šedesáti už to bude dobré," hlásil Lendl novinářům na tiskové konferenci.

Nyní se Lendl chystá odehrát dva až tři zápasy v září, v říjnu jej čekají exhibice ve Francii a Maďarsku. "Chtěl bych být před Ostravou rozehraný," dodal Lendl s připomínkou plánovaného duelu s Björnem Borgem, který se uskuteční 5. listopadu ve vítkovické ČEZ Aréně.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články